Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Продовжується обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні

На виконання рішення Ради Регіонів при Президентові України, розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка та листа голови Запорізької обласної ради Віктора Межейка 09 серпня на засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради розглянуто питання «Про обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні».

З інформацією перед присутніми виступив начальник відділу організаційно-правової роботи виконавчого апарату районної ради Олег Ошурков, який зазначив, що реформу місцевого самоврядування обговорюють в Україні вже понад 10 років. Отже, настав час переходити від слів до конкретних дій, які вже розпочинаються на рівні керівництва держави. Тож Адміністрацією Президента України розроблено проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, який ми всі обговорює останні декілька місяців.

Реформа відбуватиметься в два етапи. Під час підготовчого етапу розроблятимуться і прийматимуться всі необхідні акти законодавства, створюватиметься законодавча основа для реалізації права територіальної громади на добровільне об’єднання з наданням державної підтримки новоутвореним об’єднаним громадам для поліпшення інфраструктури надання послуг та транспортної доступності, визначатимуться основні засади фінансування проектів співробітництва громад.

Другий етап впровадження (2015-2020 роки) передбачає здійснити моделювання адміністративно-територіальних одиниць в регіонах та підготувати проекти необхідних нормативних актів для завершення формування нової системи адміністративно-територіального устрою України.

Реформування територіальної організації влади передбачає зміну статусу місцевих держадміністрацій з місцевих органів виконавчої влади на органи, які здійснюють контроль за дотримання законодавства, законністю актів органів місцевого самоврядування, а також координацію діяльністю територіальних органів центральних органів виконавчої влади на відповідній території.

Президент України Віктор Янукович неодноразово виступав за децентралізацію владних повноважень та ефективний розвиток територіальних громад. Цей процес Глава держави бачить перш за все у контексті виконання Україною Європейської хартії місцевого самоврядування, що сприятиме ефективній інтеграції нашої держави до Європейського співробітництва.

Під час останнього засідання Ради регіонів Президент України висловив думку, що місцева влада повинна комплексно задіяти всі можливості щодо наповнення бюджетів з максимальним використанням існуючих в регіонах ресурсів – матеріальних, фінансових, інвестиційних, людських (для відродження економічної активності, розвитку підприємництва, створення нових робочих місць). За його словами, потрібно все зробити, щоб задіяти потенційні джерела доходів держави – природні ресурси, землю, туристично-рекреаційну сферу. На переконання Президента громади мають навчитися самостійно заробляти гроші на місцях. «Чим більше свободи для місцевого самоврядування у господарській сфері, тим більшим буде власний фінансовий ресурс розвитку», - наголосив Віктор Янукович.

Надання державним адміністраціям повноважень здійснення контролю за законністю прийняття управлінських рішень місцевим самоврядуванням та виконання делегованих повноважень зможе суттєво підвищити ефективність діяльності органів виконавчої влади.

Кінцевою метою реформування місцевого самоврядування в Україні має стати запровадження ефективної системи надання якісних і доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідних територіях, а також узгодження інтересів держави та територіальних громад, а саме оптимальний розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади за принципом субсидіарності та децентралізації.

Особливо важливим завданням є створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних (самоврядних) і делегованих повноважень, які повинні бути забезпечені відповідними ресурсами.

У ході обговорення Дніпрорудненський міський голова Євген Матвєєв вніс пропозицію схвалити в цілому проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні з визначенням ефективного бюджетного законодавства з метою створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних (самоврядних) і делегованих повноважень.

Тож члени Координаційної ради погодились та підтримали проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Виконавчий апарат районної ради

 

вівторок, 13 Серпня 2013 13:02 | Переглядів: 673

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]