Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

День народження країни — весело і смачно!

Завзято, весело і смачно зустрічала Василівщина День народження своєї країни. Чому смачно? Бо стільки дивовижних, оригінальних та запашних українських наїдків-делікатесів на райцентрівському "Таврійському ярмарку" давно не бачили. По-перше, народні майстри презентували свої вироби, вишиванки, майстер-класи народних ремесел. А по-друге, кожна територіальна громада району не лише яскраво прфедставила сільськогосподарську продукцію та дивовижний асортимент страв, а ще й додала свою творчу родзинку.

Веселі жарти, пісні, гуморески лунали практично з кожного намету. А оцінювали старання місцевих рад керівники району Денис Калінін та Сергій Джуган, їх заступники, запрошений на свято помічник народного депутата України В.Бандурова Валерій Кошеленко.

Святковий ярмарок відкрили господарі — Василівська міська рада. І відразу ж здивували гостей: їх зустрічав ексклюзивний, оригінальний оберіг Василівщини — майже двометрова лялька-мотанка, виготовлена майстринями об'єднання «Перлини Василівського краю». Символічний хоровод навколо українського віночка, хліб-сіль від Василівської громади, чарівний спів і танок — все було щиросердним «на щастя!», «на долю!», «на добро!».

Скельківська сільська рада загукувала гостей до столу на українські галушки. Україночки Кіра Папуча та Женя Гуць разом з учасниками ансамблю «Джерело» створили дійсно святковий настрій своїми запальними жартами та музичними вітаннями. Сільський голова Віталій Брик гордився своїми дівчатами, запрошував до столу і сам залюбки смакував: добре приготували землячки.

Підгірчани дивували незвичним тортом у ви-гляді українського прапора і, звісно ж, за українською традицією, пропонували одну з національних страв — гарбузову кашу. Директор сільського клубу Катерина Бабаченко та її помічниця Каріна Батир своєю презентацією вкотре доводили наскільки щедра і гостинна українська душа. А сільський голова Юрій Живиця розповідав про село і сільчан, про те, чим багаті і раді підгірненці.

Як завжди, оригінально та неординарно зу-стрічали ярмаркуючих дніпрорудненці — і міська влада, і неперевершені аматори сцени. Секретар міськради Ірина Ручка, аматори сцени Валентин Зборовський та Валентина Лисенко представили місто гірників у всій його величі і красі. Від чистого серця тут частували хлібом-сіллю, галушками, фаршированою рибою (адже місто розкинулося на березі Каховського водосховища) і святковим пирогом у вигляді українського герба. Красиво, смачно, і дуже інтелігентно — так оцінили старання міста гірників учасники свята. І справедливо, дніпрорудненці знають, як правильно себе представити!

Ну, а ті, хто підходив до намету з надписом "Штат леді Тетяни" (Малобілозерська сільська рада), вже не могли відійти від цього куточка позитиву і гумору. Що й говорити, вкотре вокальний колектив "Хуторяночка" з Малої Білозерки підкорив серця своїх гостей. Та навіть у майстерно створеному образі українського селянина всі впізнали керівника гурту Ольгу Червоненко. Її природний шарм, акторський професіоналізм не залишили байдужим жодного і викликали щирі посмішки на вустах. Сама ж палатка була представлена у ви-гляді української світлиці — ліжко з вишитими подушками, колиска,сорочки-вишиванки…

— Ми старалися передати весь колорит села, — поділилася сільський голова Тетяна Жаховська. — І сподіваємось — нам вдалося.

Під спів вокального колективу "Калинонька" частували ковбасами, пампушками, ряжанкою, варениками, шашликами і тортами у наметі Лугівської сільради. Ой і співають сільські жінки, на будь-який лад, як українські народні пісні, так і пісні воєнної тематики, сучасні пісенні мелодії. В ансамблі люди різного віку, але всіх їх об’єднує одне — любов до пісні, свого рідного села, своїх земляків, до своєї неньки-України. А сільський голова Жорж Трипадуш, депутати сільради активно підтримують своїх артистів, допомагають їм і з великим задоволенням привозять у район на свята — нехай побачать і почують, як у Луговому співають!.

Незвичного павича з фруктів створили у Верхньокриничанській сільраді, яку презентували учасниці ансамблю "Криниченька". Чого тут тільки не було, окрім фруктової композиції! Сільський голова Валентина Саєнко запрошувала всіх до їхньої садиби і вихваляла своїх дівчат-майстринь, адже саме вони підготували розкішний стіл, показали все, чим багата територія.

"Гарбузова" тема червоною ниткою пройшла через презентацію Кам'янської сільради. Пиріг з гарбузом, гарбузова каша і навіть Стецько з гарбузом — все подавалося з жартівливою родзинкою. Вчителі Кам'янської школи-інтернату Віта Сизоненко та Ліна Кравченко майстерно виконали цікаву інсценівку. А допомагали створити гостям святковий настрій директор Будинку культури Валентина Саламатіна, художній керівник Ольга Гридасова та юні помічниці Оля Григоренко і Лера Терновська.

Експрес-корчма Степногірської селищної ради пропонувала своїм відвідувачам багатонаціональну кухню. Адже, як відзначали степногірці, у їхньому селищі живуть представники різних народів. Жартома та з натяком на майбутнє тут запропонували навіть китайську страву (адже відомо, що одна з китайських компаній планує найближчим часом розгорнути свою виробничу діяльність на території ради). Для презентації свого населеного пункту на славу постаралися працівники школи, дитсадків "Вербиченька", "Джерельце", сім'я Стойловських, ПП Овчарова.

Порадували своїм виступом та смачним святковим столом і жителі П'ятихатської сільради. Силами працівників Щербаківського клубу та юних аматорів сцени з П'ятихатської ЗОШ підготовлено гумористичну інсценівку, яка повеселила серця ярмаркуючих.

Завершувала святковий огляд Широківська сільрада. І, певно, не даремно, адже дійсно саме тут була родзинка всього свята, бо широківці знову всіх приємно здивували не тільки широким асортиментом страв, а, перш за все, оригінальним тортом. Здавалося б, що ще можна вигадати?! Вже був солодкий прапор України, герб, а у широківчан… торт "Бюджет сільради"! Як і завжди, цього разу плідно старалися, готували святкові страви вся родина Соколовських, а також Наталія Рогова і Марія Корольова. Тамара Іванівна Соколовська щиро зізналася: мало не цілий тиждень думали з дівчатами: що ж новенького піднести? Здається, все вже було. Але ж ні, придумали. І здивували всіх. І бал найвищий від журі отримали.

А перед поважним журі дійсно стояло непросте завдання — визначення переможця. Слід сказати, що абсолютно всі учасники продемонстрували високий рівень підготовки і творчий підхід до справи. І все ж, перше місце і головний приз від народного депутата Володимира Бандурова отримала Широківська сільська рада. Подарунки на згадку про цей день вручили головам кожної територіальної громади.

Продовжилося свято «Вишиванковим дефіле». Гарний настрій створювали вокальні та хореографічні колективи Василівщини.

Головною подією свята стала офіційно-урочиста програма "Є найсвятіше слово на землі. Одне. Високе. Світле: Україна!". Голова районної державної адміністрації Сергій Джуган, голова районної ради Денис Калінін, помічник народного депутата України В.Бандурова Валерій Кошеленко привітали мешканців району і міста з найбільшим державним святом, наголосили, що з кожним роком свято все глибше проростає у серця українців, і це є свідченням прагнення українського народу до споконвічної мрії наших предків — бути господарями на своїй землі. А влада району і надалі активно сприятиме реалізації нових соціальних ініціатив Президента, спрямованих на принципово новий етап розвитку України — перехід від становлення до зрілості — політичної, економічної, соціальної.

Звертаючись у своїх привітаннях до земляків, керівники району наголошували: Василівщина — складова незалежної України і всі ви є справжніми патріотами своєї Батьківщини, бо трудитесь заради її процвітання, збагачення, заради миру і волі на своїй землі. І вручали Почесні грамоти та відзнаки кращим трударям району.

Святковий концерт-вітання від аматорів та художньо-самодіяльних колективів району продовжив народні гуляння, які увінчав святковий феєрверк від народного депутата України Володимира Бандурова.

Святкові заходи пройшли практично на всіх територіях району.

P.S. Слід віддати належне працівникам правоохоронних органів: міліція того вечора була вже дуже пильною. Навіть занадто. А враховуючи, що на самій райцентрівській площі, де проходило основне дійство, заборонили вживати спиртні напої і палити, адже щоразу купа битих пляшок і стільки ж розбитих облич, то пиятики тут дійсно не було (спробував би хтось відкупорити пляшку пива чи запалити сигарету — міліція тут як тут...). А ось за сотню метрів від майдану, біля сусідніх житлових та адміністративних будинків, практично вся молодь їла куплені на площі шашлики, розпивала горілку, пиво і святкувала. Добре, що тихо і спокійно. Можливо, ось так потихеньку привчимося до культурного відпочинку.

А ще вразила темінь у Василівці. Якщо на площі все світилося, то за кілька десятків метрів — хоч око виколи. Вже не говоримо про колгоспну територію...

Світлана Лобач, Данило БЕЗРУКОВ

 

 

 

 

 

вівторок, 27 Серпня 2013 09:16 | Переглядів: 937

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]