Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Про збір соняшнику, посівну, розрахунки за паї

Як проходить кампанія по збору врожаю соняшнику та кукурудзи, підготовка до посіву озимих зернових та розрахунки з пайовиками? На ці теми з сільгопниками району протягом тижня спілкувалися голова РДА Сергій Джуган, його заступник Василь Зайцев та в.о. начальника управління АПР Володимир Самойленко. Вони побували у багатьох трудових колективах.

На початку зустрічі з фермерами Широківської сільської ради Сергій Васильович вручив голові сільради Анатолію Соколовському приз — косу бензинову за перемогу у ярмарку, що проходив з нагоди Дня незалежності України, яку придбали за фінансової підтримки народного депутата України Володимира Бандурова.

Після урочистої частини перейшли до обговорення питань.

— Хотів би знати, чому так різниться врожай по соняшнику: у одних — високий, в інших — навпаки, хоча поля мало не поряд. Не допускаю навіть й думки, що хтось з фермерів хитрить, показує недостовірні цифри. То чому ж така контрастність? Можливо, не всі чітко дотримуються технології вирощування культур, недобросовісно ставляться до землі, мають мало практичних навиків в обробітку посівів? Як і обіцяли, перед посівною проведемо семінар для того, щоб надати вам якомога більше практичної інформації, — звернувся до аграріїв очільник району.

Вересневі дощі дещо пригальмували збір соняшнику та кукурудзи. Хоча трударі й плекають надії, що вони позитивно вплинуть на рівень вологи у ґрунті, користі від них, на жаль, мало. Також фермери цікавилися і вартістю на їхню продукцію, адже цьогорічна ціна на ранні зернові їх не задовольнила, тож вони сподіваються на соняшник.

Не менш хвилююче питання — розрахунок за оренду паїв. Сергій Васильович попрохав, щоб сільгоспники не барилися з цим і якомога швидше розрахувалися зі своїми пайовиками. Станом на 1 вересня розрахунок по району складає 45%.

Як повідомили в управлінні АПР, на 11 вересня ситуація по району така: соняшник зібрано з 7824 га при середній урожайності 17,4 ц/га, загальна площа посівів —15538 га. Кукурудзу скошено на 492 га (середня урожайність 30,3 ц/га), збиральний клин — 4099 га.

Стартувала посівна кампанія, сіють озимий ріпак (211 га). На жаль, щоб отримати хороші сходи, потрібна волога, тож аграрії сподіваються, що дощі поліпшать ситуацію.

І як завершення зустрічей із сільгоспвиробниками — семінар-нарада з питань підготовки та проведення посіву озимих культур під урожай 2014 року. Поряд з керівниками району із фермерами зустрілися начальник відділу Держземагентства Алла Половенко, представники банків. А почесні гості — провідні спеціалісти у сільськогосподарській галузі: директор, кандидат біологічних наук ПССДП "БОР" Петро Артюшенко та регіональний представник компанії "Баєр" Микола Умаров.

Вони детально висвітлили питання вибору посівного матеріалу в екстремальних умовах вирощування озимої пшениці. На сьогодні це особливо актуально для наших аграріїв, адже кожен з них обирає різні сорти різної селекції: хтось експериментує, що у сучасних несприятливих умовах досить дорого, а хтось вже знайшов свій оптимальний варіант.

Говорили про захист озимих культур. Це питання не менш бентежить василівських аграріїв, тож кожен отримав для себе корисну інформацію.

Семінар був конструктивним, змістовним. Сільгоспники не тільки вислухали фахівців, а й підготували питання, які найбільше їх хвилюють. Такі корисні зустрічі плануються і надалі у тісній взаємодії аграріїв, влади та науковців.

За матеріалами газети "Нова Таврія"

 

 

 

середа, 11 Вересня 2013 08:28 | Переглядів: 726

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]