Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

У Запоріжжі відбулася наймасштабніша в Україні військово-історична реконструкція часів Великої Вітчизняної війни

З нагоди 70-річчя визволення Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників, яке відзначається 14 жовтня, в Партизанській балці відбулася військово-історична реконструкція бойових дій зі звільнення обласного центру. В заході взяв участь голова ОДА Олександр Пеклушенко. За підрахунками міського відділку міліції, на реконструкцію дійства з визволення Запоріжжя, яка відбулась під патронатом голови ОДА та за підтримки Запорізької міської ради, прийшли понад 80 тисяч запоріжців та гостей міста.

У реконструкції взяли участь члени запорізьких клубів «Фаетон» і «Воїн», а також представники військово-патріотичних клубів України, Росії, Білорусі, Молдови, Фінляндії, Чехії, Словаччини, Болгарії та Румунії. У ході дійства використано велику кількість спеціально підготовленої військової техніки та озброєння періоду Великої Вітчизняної війни, в тому числі танки та літаки.

Враховуючи, що в запорізькій наступальній операції 10-14 жовтня 1943 року ключову роль відіграли підрозділи 79-ї стрілецької Гвардійської дивізії, сформованої в 1941 році в Томську, ювілей військової доблесті у Запоріжжі відбувся за участю офіційної делегації з Томської області Російської Федерації у складі представників влади та членів військово-патріотичних клубів. Нагадаємо, за успішне проведення визвольної операції у жовтні 1943 року 79-та стрілецька Гвардійська дивізія отримала назву «Запорізька».

Реконструкцію, яку побачили десятки тисяч глядачів, занесено до Книги рекордів України як «наймасштабнішу військово-історичну реконструкцію часів Великої Вітчизняної війни».

По завершенню заходу Олександр Пеклушенко поділився своїми враженнями від побаченого з журналістами.

- Мене переповнюють неоднозначні почуття, які можна розділити на три блоки. По-перше, це масштабність, організованість та професіоналізм підготовки реконструкції, завдяки чому було передано весь трагізм та жах війни. По-друге, організатори та учасники реконструкції змогли передати героїзм наших ветеранів, які перемогли в цій страшній війні, захистили рідну землю, наше майбутнє. І головне – такі заходи піднімають рейтинг території та самоповагу запоріжців, що, безумовно, є вкрай важливим, - зазначив керівник області.

Також Олександр Пеклушенко подякував ветеранам Великої Вітчизняної війни та зазначив, що обласна влада зробить усе, щоб люди завжди пам’ятали подвиг наших героїв, а також, щоб нікому ніколи не вдалося переписати історію та правду про Велику Перемогу.

Заступник губернатора Томської області Володимир Жидких, який спеціально приїхав до Запоріжжя на реконструкцію, також висловив своє захоплення від побаченого. Він привітав запоріжців від імені губернатора Томської області Сергія Жвачкіна.

- Саме на нашій землі в 1941 році було створено 79-ту стрілецьку Гвардійську дивізію, яка потім отримала назву «Запорізька». Те, що ми сьогодні побачили, важко передати словами. Ми вражені тим, як багато уваги в Запорізькій області приділяється саме цьому питанню. Ми всі сьогодні побачили червоний прапор дивізії, і мені здається, що всі присутні відчули, що кожний метр цієї землі полито кров’ю солдатів Червоної армії. Ми обов’язково візьмемо з собою до Томської області відео цієї реконструкції та продемонструємо його нашим ветеранам, які брали участь у визволенні Запоріжжя. На жаль, через поважний вік та стан здоров’я вони не змогли приїхати до вашого міста, але обов’язково побачать реконструкцію на відео, - зазначив Володимир Жидких.

Також посадовець запросив запоріжців до Томської області.

Як повідомив начальник департаменту експертно-аналітичної роботи адміністрації Томської області Віталій Оглезнєв, нещодавно обласною владою видано пам’ятну книгу, присвячену визволенню м.Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників.

 

Управління у справах преси та інформації ЗОДА

 

 

понеділок, 14 Жовтня 2013 16:19 | Переглядів: 833

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]