Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Спасибі вам, що ми живем, не знаючи, як пахне порох...

14 жовтня 1943 року стало знаменним для жителів сіл Приморське, Плавні, Кам'янське та Сухоіванівське (нині смт. Степногірськ), — бійці Червоної Армії вигнали фашистів з цих населених пунктів та подарували людям мир і свободу. Чимало солдатів, визволяючи Батьківщину від гітлерівців, заплатили досить високу ціну — власне життя, безстрашно йшли у бій і боролися до останнього.

І їхня жертва не була марною — вони дали життя не одному поколінню, вони дали нам майбутнє.

З того часу минуло вже 70 років, але той не-оціненний подвиг шанує і береже пам'ять людей, бо він воістину безсмертний. У цей день, який став другим днем народження кожного з визволених сіл, відбулися мітинги-реквієми та концерти. А сільчан щиро вітали голова районної ради Денис Калінін, голова райдержадміністрації Сергій Джуган, голова районної організації ветеранів Віктор Живиця.

В ці сумні та, водночас радісні хвилини сільчани вкотре повертаються до історії, згадують полеглих, вшановують живих. У Приморському у роки Великої Вітчизняної війни на боротьбу з ворогом пішли 1575 жителів села, 210 з них — віддали життя за Батьківщину, а полковнику запасу Олександру Гнідому та сержанту запасу Миколі Писаренку за бойові подвиги присвоєно звання Героя Радянського Союзу. На сьогодні у селі залишилося лише три учасники бо-йових дій: Олексій Цинкуш, Федір Євтушенко та Іван Корнієш.

На урочистий мітинг зібралися школярі, молодь, жителі села. З вітальним словом перед громадою виступили голова Приморської сільської ради Людмила Рижкова, вчителі, діти.

— 70 років тому наші визволителі здійснили неймовірний, безцінний та відважний подвиг — вигнали фашистів з нашої землі, дали нам мир і свободу, — звернувся до людей голова РДА Сергій Джуган. — Без них, без їх самовідданої боротьби не було б нас, не було б цього свята. Ми завдячуємо мужнім воїнам за це, ми продовжуємо жити, творити майбутнє, і завжди пам’ятатимемо ту історію, своїх героїв, пронесемо пам'ять крізь віки.

Приєднався до привітань і Денис Калінін:

— Проходять роки, але пам'ять про війну не згасне, адже покоління діляться між собою своїми спогадами, своєю історією. І це найцінніше, що є у нашого народу, що треба берегти і шанувати. Вітаю всіх зі святом та бажаю вам благодатної пам'яті, щоб ветерани отримали те ставлення, на яке заслужили, а молоді — обережного відношення до старшого покоління, візьміть від них найцінніше.

У Степногірську до обеліска прийшло багато людей — від найменшеньких до найстарших жителів селища: діти, учні, молодь, ветерани війни і праці, поважні гості. Мітинг відкрила голова Степногірської селищної ради Ірина Кондратюк. Також привітали з цим чудовим святом секретар та депутат селищної ради Тетяна Лукашук та Микола Маслюк, директор Степногірської ЗОШ Олександр Кваша. На сьогодні у селищі одна людина, яка брала безпосередню участь у бойових діях, — Тетяна Бережна. Її степногірці щиро шанують і гордяться нею. Всього у боях за визволення Сухоіванівки (так колись звався Степногірськ) загинули 227 воїнів, імена яких викарбувані на меморіалі Слави.

А у Кам’янському до Дня визволення ставляться по-особливому, бо цінують традиції народу і з честю вшановують своїх героїв-визволителів. Урочистий мітинг відкрив голова Кам'янської сільської ради В'ячеслав Скориця. Привітали односельців голова ветеранської організації села Тамара Беспальченко та ветеран Володимир Черніков.

На сьогодні у селі залишилося всього п'ять відважних бійців, які мужньо боролися з ворогом: Олександра Безугла, Микола Польша, Григорій Григоренко, Матвій Тихий та Василь Довженко.

Після урочистих мітингів сільчани поклали квіти до братських могил та меморіалів пам'яті. Згадуючи ті страшні, але героїчні часи, своїх бойових товаришів, Перемогу, відбудову країни, ветерани ледве стримували сльози. Вони щасливі, що 70 років тому змовкли вибухи бомб та свист ворожих куль, що вірою у краще і відчайдушним бажанням звільнити свою Батьківщину вибороли мир, що змогли побачити, як виросли їхні діти, онуки та правнуки.

Продовжує славні традиції Кам'янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, в якій пройшов концерт до 70-річчя визволення рідного села.

Шкільний зал заповнили почесні гості: ветерани разом з головою сільської організації, "діти війни", жителі села, керівники району Сергій Джуган та Денис Калінін, голова Кам'янської сільської ради В'ячеслав Скориця.

Школярі різного віку разом зі своїми педагогами підготували відмінні виступи, співали пісні, танцювали. А коли вчителі школи-інтернату заспівали попурі військових пісень, зал аплодував стоячи. Також для святкового концерту педагоги та учні зняли фільм, в якому "діти війни" Кам'янського ділилися своїми спогадами про війну і про довгоочікувану Перемогу.

Особливо цікавим для гостей було виконання дітьми і викладачами пісень жестовою мовою, бо у школі навчають дітей з порушеннями слуху, із затримкою психічного розвитку, з комбінованими дефектами. Такі чудові заходи допомагають дітям з обмеженими можливостями відчути себе повноцінними, розвинути артистичні таланти, показати свої вміння та навички.

Всі виступи школярів були яскравими і не залишили байдужими нікого з присутніх.

Всі дякували ветеранам за Перемогу!

Анна Шаповалова

 

 

 

 

вівторок, 15 Жовтня 2013 16:55 | Переглядів: 706

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]