Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

В кожній людині є сонце. Тільки дайте йому світити.

Будь-яке свято у райцентрі не обходиться без залучення творчих колективів василівського Центру культури та дозвілля. Тематичні заходи, приурочені до професійних свят, дискотеки, танцювальні вечори, масові гуляння, конкурсні програми, ярмарки — за всім цим копітка робота невеликого, дружного творчого колективу працівників ЦКД, який вже 21 рік поспіль очолює Володимир Шаталінський.

Що за життя вирує за кулісами сцени, чим живуть наші професіонали та аматори культури? Про це ми запитали у керівника закладу.

— Наша робота тим і цікава, що вона не одноманітна. І хоча за повсякденною, часто напруженою працею приховані хвилювання, нерви, турботи про підготовку заходів, декорацій, костюмів, апаратури, все одно тут ми відпочиваємо душею.

На базі нашого закладу працює 24 клубних формування, які відвідують близько 300 учасників. 19 з них — колективи художньої самодіяльності і малі форми вокального і музичного жанру, де займається понад 200 осіб. Ми щиро пишаємося своїми талановитими керівниками і їх підопічними, які уміють створити і подарувати глядачам справжнє свято, створити неповторний настрій, здивувати самобутньою творчою майстерністю. Думаю, сьогодні такі дитячі танцювальні колективи, як «Барбі» (кер. Ю. Сіра) та «Глорія» (А. Чабан) давно завоювали серця василівчан, а те, що кількість бажаючих займатися танцями лише зростає, беззаперечний тому доказ. Недарма обидва колективи отримали почесне звання «Зразковий» і гідно утримують його протягом багатьох років.

Не менш заслуженими є наші вокальні колективи «Гармонія» (Т. Шаталінська), «Горячі серця» (Ю. Бабкова), а також наш Народний театр (М. Безрукова). За свою творчу діяльність, високий професійний рівень вони отримали заслужене звання «Народний».

А скільки у нас талановитих вокалістів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, поетів! Завжди радують своїми виступами нові молодіжні вокальні ансамблі «Глаймштайн» (кер. В. Бабай), «Славяне» (кер. В. Косов) та кавер-група «Марічка-бенд» (Є. Катеринчук). Мі намагаємося всіляко підтримувати наших василівських талантів, адже пам’ятаємо фразу великого Сократа: «В кожній людині є сонце. Тільки дайте йому світити».

Загалом у структурі ЦКД працює 3 підрозділи: методичний центр, інформаційно-туристичний відділ та відділ охорони культурної спадщини, де вам завжди нададуть необхідну інформацію певного спрямування.

— Які свята, фестивалі є традиційними? Які верстви населення найчастіше залучаються до їх проведення?

— Свята різноманітні і, зазвичай, проводяться для широкого загалу. Щоосені, до Дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників, ми проводимо міський фестиваль вокального мистецтва «Золота осінь», де роблять свої перші кроки юні вокалісти і затверджуються у виконавчій майстерності юні зірочки сцени. Стало традиційним і полюбилося малечі чудове новорічне свято «Святий Миколай поспішає». Мітинги та концерти до Дня Перемоги, Дня визволення міста, урочистості з нагоди виряджання новобранців до лав Української Армії — збирають представників різних поколінь. Практично завжди беремо участь у підготовці і проведенні святкових ярмарків у тому числі і у Покровському, що проходить у Запоріжжі. Ось і цьогорік Василівщина запам’яталася виступами вокального колективу «Хуторяночка» (кер. О. Червоненко) з Малої Білозерки, співом дніпрорудненського тріо «Співочий колорит» (В. Лисенко, О. Беспалько, Т. Цимбаленко) та піснями від василівських «Горячих сердець» (кер. Ю. Бабкова) та рок-групи «Лас-Вегас» (кер. О. Всюков).

Цікаво проходить у нас свято Масляної, урочистості до Дня незалежності України… Не обходяться без участі наших колективів концерти до професійних свят (День медичного працівника, День працівників освіти, День працівників легкої промисловості та ін.).

Не забуваємо і наших ветеранів. У ЦКД вже багато років працюють три колективи цієї вікової категорії: любительське об’єднання «Ветеран» (кер. Н.Дмитрієвська), фольклорний ансамбль «Струни серця» і хор ветеранів війни і праці (кер. В. Мажура). Минулого року, до речі, хор ветеранів відзначив своє 25-річчя. Словом, і цікавих заходів, і колективів різного спрямування для різних вікових категорій чимало. Головне — було б бажання у наших людей ходити на ці свята, брати участь у їх проведенні. На жаль, останнім часом активність василівчан щодо участі у духовному та культурно-розважальному житті міста знизилася.

— Центру культури і дозвілля, а в недалекому минулому районному Будинку культури, вже понад 70 років. Який з ваших творчих колективів відноситься до корифеїв закладу?

— Це наш Народний театр. Йому вже 61 років, з яких останні 20 на чолі художній керівник Марина Безрукова. Вона не лише талановитий режисер театральних постановок. З-під її пера виходять сценарії усіх конкурсів та концертів, які проходять на сцені ЦКД і навіть районних свят. Це її вихованці є ведучими практично усіх заходів і як ніхто уміють створити особливий настрій протягом усієї святкової програми. Це її креативні ідеї останнім часом все частіше оживляють виступи театрального колективу на нашій сцені. Як приклад, декілька нових постановок театру тіней.

— Які проблеми найчастіше доводиться вирішувати?

— Мабуть, не скажу нічого нового, якщо відповім, що це фінансові труднощі. І сьогодні проблема навіть не у тому, що на розвиток культури виділяються невеликі кошти з бюджету. Ми нині навчилися самі заробляти гроші і навіть маємо власний спецрахунок, на який перераховуються кошти, що колектив заробляє шляхом проведення платних культурно-розважальних заходів (дискотека, новорічні ранки для підприємств та ін.), за оренду приміщення тощо. Та на, жаль, і ці кошти ми не можемо просто взяти і зняти з нашого рахунку. Система отримання грошей через казначейство постійно гальмує їх видачу.

І навіть попри всі ці складнощі ми продовжуємо розвивати і вдосконалювати культурно-дозвіллєве життя жителів Василівщини, працюємо над новими репертуарами, знаходимо можливості реалізовувати на сцені цікаві творчі проекти, шукаємо нові таланти, які підкорюють і завойовують серця наших глядачів.

Термін “культура” латинського походження (cultura – обробка, розвиток, виховання). Спочатку під культурою розумілися всі зміни в природному об’єкті, що проходили під впливом людини. Вперше термін виник в Давній Греції і перекладався як освічений. Весь світ поділявся на освічений та неосвічений. Все, що знаходилося в Греції вважалося культурним, а за її межами – то варвари.

 

За матеріалами газети «НТ»

 

середа, 16 Жовтня 2013 15:45 | Переглядів: 769

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]