Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Андрій Гамов: «Наше завдання – забезпечити якомога більше дітей-сиріт сімейними формами виховання»

В обласній державній адміністрації відбулося засідання обласної координаційної ради з питань соціального захисту неповнолітніх, яке провів заступник голови ОДА Андрій Гамов. Головним питанням на порядку денному було обговорення ситуації щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

 16 жовтня на засіданні Ради регіонів Президент України Віктор Янукович визначив одним із пріоритетних завдань органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування покращення роботи щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання. На сьогодні в області проживає 4115 дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них біологічними сиротами є 882 дитини, 3233 – це сироти соціальні, - повідомив Андрій Гамов.

 За словами посадовця, із загальної кількості дітей даної категорії 3259 дітей охоплені сімейними формами виховання, такими як опіка, піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

 Як повідомила начальник Служби у справах дітей ОДА Антоніна Матвеєва, середній або вище середнього по Україні показник влаштування до сімейних форм виховання мають м.Енергодар (91,5%), Куйбишевський, Вільнянський, Михайлівський райони (по 88%); Приазовський район (87,1%), Великобілозерський район (86,4%) та м. Мелітополь – 83%.

 За дев’ять місяців поточного року посиротіло 416 дітей, з них до сімейних форм виховання влаштовано 304 дитини або 77%. Наразі до сімейних форм виховання влаштовано 100% дітей, які посиротіли поточного року, в Новомиколаївському, Розівському, Приазовському, Веселівському та Великобілозерському районах.

 - Нашими першочерговими завданнями, як наголосив Президент України Віктор Янукович, є створення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. На жаль, ці форми сімейного влаштування в області розвиваються досить повільно. Так, дитячі будинки сімейного типу створені та функціонують лише на десяти територіях: у Мелітополі, Енергодарі, у Василівському, Великобілозерському, Кам’янсько-Дніпровському, Оріхівському, Пологівському, Розівському, Михайлівському та Приазовському районах, - зазначила Антоніна Матвеєва.

 Цього року не створено жодної прийомної сім’ї в Бердянську та Токмаку, в Запорізькому, Приморському, Токмацькому районах. Планується, що до кінця поточного року буде створено по одній сім’ї у Бердянську та Запорізькому районі, три - в Приморському районі. Там кандидати у прийомні батьки вже пройшли навчання.

 - Найоптимальніша форма сімейного влаштування - усиновлення. З початку року в області усиновлено 105 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають право на усиновлення. На початок кожного року на обліку перебуває від 50 до 60 кандидатів в усиновлювачі. Найбільше дітей усиновили кандидати з м. Запоріжжя – 24 дитини, - повідомила Антоніна Матвеєва.

Станом на 1 жовтня на обліку перебуває 1266 дітей, які мають юридичні підстави для усиновлення. З них віком до одного року – дев’ять (бажають взяти дитину до року 37 кандидатів); 1-2 роки – 29; 3-5 років – 65; 6-10 років – 245; 11-17 років – 918. Усиновлювати дітей віком від 10 років ніхто з кандидатів бажання не має.

 Також було порушено питання придбання житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Для вирішення їх житлових проблем улітку цього року було затверджено Програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Запорізькій області на 2013-2015 роки. На виконання заходів програми з обласного бюджету на умовах співфінансування виділятимуться кошти територіям для вирішення нагальних житлових проблем дітей цих категорій.

 Уже скористалися можливістю взяти участь у програмі три райони: Бердянський, Вільнянський та Приазовський. Виділені кошти спрямовуються на придбання будинків у населених пунктах, на реконструкцію та ремонт житла.

 

 Управління у справах преси та інформації ЗОДА

 

середа, 23 Жовтня 2013 14:38 | Переглядів: 579

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]