Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

За безпеку і якість на "Бекон-Січі" спокійні

ТОВ "Бекон-Січ" (Підгірненська сільрада) займається вирощуванням свиней, забоєм ВРХ, свиней, овець, торгує м'ясом і забезпечує споживачів дійсно високоякісною продукцією. Підприємству вже майже десять років і воно впевнено знайшло своє місце серед виробників сільськогосподарської продукції як в районі, так і в області. Як працює і живе колектив?

— Цікавився голова райдержадміністрації Сергій Джуган в ході робочої поїздки на «Бекон-Січ». А супроводжували його заступники та головний ветеринарний лікар району М.Антонюк. Вони ознайомилися з повним циклом технологічного процесу обробки м'ясних туш на виробництві, схвально оцінили побутові умови трудівників, обговорили питання, які так чи інакше можуть виникнути найближчим часом у зв'язку із вступом у дію Закону "Про безпеку і якість харчових продуктів".

Згідно з цим Законом, на обсяги подворового забою буде накладено обмеження: не більше п'яти голів на день. Це стосуватиметься вибою і копитних тварин, і свійської птиці, і кролів. Більше — тільки на бойні, що має експлуатаційний дозвіл і зареєстрована ветеринарною службою (але навіть і тоді вбивати по дві свині на день буде можна).

Тож, побувавши на підприємстві особисто, керівник району зміг на власні очі переконатися в потужності ТОВ "Бекон-Січ" та його реальних можливостях.

Ветеринарний лікар підприємства М. Мірошниченко продемонстрував присутнім сучасне холодильне обладнання, для охолодження та глибокого заморожування м'яса, а також провів у цех, де відбувається забій тварин, обробка туш. До речі, виробнича потужність цеху за добу — 30 туш свиней та 10 туш ВРХ.

Директор підприємства Світлана Кара розповіла, що продукція ТОВ "Бекон-Січ" надходить до багатьох супермаркетів України. Вимоги до якості м'яса і дотримання санітарних норм там дуже високі, тому і на самому виробництві до цього питання підходять з особливою прискіпливістю. Колектив, який нині налічує понад 30 осіб, тримає марку, працює стабільно, отримуючи вчасно заробітну плату. На підприємстві дбають про людей не лише на робочих місцях, а й піклуються про побут: є окреме приміщення, де розміщені шафи для одягу, душові, пральня, кімната для відпочинку.

Голова РДА поцікавився, чи готові на "Бекон-Січі" сьогодні приймати замовлення від населення на забій домашньої худоби?

— Принаймні, такий досвід ми вже маємо, — говорить Світлана Анатоліївна. — І він виявив цілу низку поточних проблем. В процесі роботи з'ясувалося, що, на жаль, наші люди не звикли до самоорганізації. Не завжди з'являються у призначений час (адже забій тварин від населення проводиться згідно з графіком, у певні дні і часи). Виникали питання і щодо дотримання ними санітарних вимог (транспорт, на якому перевозиться туша, має бути обладнаний і, щонайменше, застелений спеціальною санітарно-гігієнічною плівкою). Що вже згадувати про те, коли починалися сварки на предмет того, чи той лівер поклали? Хоча туші (як і лівер) в процесі обробки маркуються і переплутати його не можуть. Отож, для врегулювання цієї проблеми потрібно ще попрацювати і з населенням. Щодо "Бекон-Січі", то умови для забою на нашому підприємстві є, і ми готові приймати клієнтів. Єдине, про що хочу сказати, так це те, що однієї спеціалізованої бойні для такого району, як наш, з досить протяжним географічним положенням, не достатньо. Оскільки жителі Малобілозерського напрямку навряд чи погодяться возити на забій тварин за майже сотню кілометрів. До того ж, окрім витрат на дорогу, їм доведеться викласти близько 100 гривень за послуги бойні та санітарні довідки. Та, як би там не було, сьогодення диктує свої правила і без нових забійних пунктів, які матимуть просторі, обладнані, сучасні приміщення з кваліфікованим персоналом, не обійтися.

Голова райдержадміністрації відзначив, що будівництво нових боєнь вимагає, звісно, великих капіталовкладень, і це питання не одного дня. А тому, якщо з'явиться інвестор, готовий вкладати кошти у таке будівництво, — йому зелене світло. Нині ж дуже добре, що ми на своїй території вже маємо таке спеціалізоване підприємство, яке дозволяє проводити забій тварин, дотримуючись усіх санітарно-ветеринарних вимог.

Світлана Лобач

 

 

 

 

п'ятниця, 15 Листопада 2013 14:19 | Переглядів: 1025

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]