Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Із землею на «ви»

Напередодні свята аграріїв вітали і в районі, і в області. У Запорізькому концертному залі ім. Глінки отримував Почесну грамоту Міністерства аграрної політики і продовольства України добре знаний у районі головний агроном ТОВ "АПК "Істок" Михайло Петрович Ткачук. Михайло Петрович у сільському господарстві вже 36 років. Свій перший трудовий досвід агронома здобував у колгоспі ім. Воровського.

Згодом змінив декілька господарств, але залишався вірним професії, адже з кожним роком при-дбані навички і любов до обраної справи міцніше прив'язували його до землі. Останні вісім років — незмінний головний агроном ТОВ "АПК "Істок". За свої трудові роки став не просто Аграрієм з великої літери. Він той, до кого йдуть за порадою, з ким радяться, він той, хто вкладає у землю не лише зерна, а й свою душу.

Ткачук — одна з головних фігур у господарстві. Знання Михайла Петровича — цінний скарб не лише для "Істока", а й для сільгоспників району. Досвідчений агроном краще за інших бачить, як розвиваються рослини, чого їм не вистачає, які зміни відбуваються в ґрунті. Він відчуває подих землі навесні, бо за довгі роки роботи навчився довіряти власній інтуїції.

Михайло Петрович — основний провідник науки в господарстві, адже "Істок" спеціалізується на вирощуванні насіння, підтримує тісний зв'язок з Одеським селекційно-генетичним інститутом. Агроном визначає технологію праці, планує проведення робіт з урахуванням всіх чинників, таких, як особливості оброблюваної культури, погодні умови, стан ґрунту тощо. Спостерігає за зростанням і розвитком рослин, планує підживлення, полив... Ну, а те, що йому це вдається краще за інших, підтверджує нагорода.

Сам же Михайло Петрович скромно говорить:

— Без дружного і працьо-витого колективу не було б врожаїв, які має «Істок». Скажу без перебільшення: у нас кваліфіковані і відповідальні люди. Ми — одна команда. І я вдячний кожному за розуміння і прагнення бути кращими. 10 днів тому повністю закінчили польові роботи, і я з гордістю дякую працівникам за сумлінний труд. Вітаю усіх з професійним святом і зичу кожному міцного здоров'я, фінансового процвітання і успіхів у всьому.

Свого колегу і друга привітав з нагородою і заступник голови РДА Василь Іванович Зайцев. Нині він опікується аграрним сектором району, та за плечима має такий же трудовий стаж, як і Михайло Петрович. Любов до землі і бажання на ній працювати Василь Іванович перейняв від батьків, які працювали у колгоспі "Орлянський". Саме там, у 1977 році, він і розпочинав свою трудову діяльність. Агронома Зайцева добре знали колеги-сільгоспники. І не лише як професіонала, а ще й як добру, порядну, відповідальну людину.

Такого спеціаліста не могли не помітити у ра-йоні. Тож з 2000 року Василю Івановичу запропонували посаду заступника начальника управління сільського господарства та продовольства РДА, згодом — в.о. начальника управління АПР, а нині він заступник голови РДА.

Спілкуючись з Василем Івановичем, ніколи не відчуваєш того бар'єру, який іноді виникає між підлеглим і керівником. Його простота і людяність спонукають до конструктивного діалогу. Сам же він у людях найбільше цінує чесність, доброзичливість, принциповість і відповідальність у роботі. І, як приклад, наводить прізвища тих аграріїв, на кого слід усім рівнятися: Володимир Васильович Кудін, Олександр Миколайович Шевченко, Володимир Євгенович Стражник, Катерина Василівна Луценко, Віктор Іванович Грищук, Михайло Петрович Ткачук, Віктор Михайлович Кириченко, Віктор Михайлович Демченко… Їхня багаторічна праця на землі заслуговує поваги.

На запитання, за яких часів, на його думку, було легше працювати у аграрному секторі — при Союзі чи нині, відповів:

— Раніше у сільському господарстві було задіяно значно більше людей, тож і з висококласними фахівцями не було проблем, натомість техніка, порівняно з сьогоденням, вимагала кращого. Нині ж ми маємо високопродуктивні комбайни і трактори, а ось із молодими перспективними спеціалістами — проблема. Не секрет, що молодь на селі не дуже затримується. Але, якби для них були створені належні умови, житло і гідна заробітна плата, — мали б іншу картину.

Схожа ситуація не лише із фахівцями-сільгоспниками. Попри все, важливою складовою є ще й бажання трудитися на землі. Якщо людина відчуває, що це її стихія, вона зможе подолати труднощі і навчиться не лише обробляти землю, а й заробляти, працюючи на ній.

Так, нелегко сьогодні працювати на землі. Але завдяки наполегливій праці аграріїв є позитивні зрушення: відновлюється зрошувальна система, у рослинництві втілюються нові технології, що сприяє нарощуванню обсягів виробництва, розвивається тваринництво… За усім цим — копітка праця сільчан. Це їхні працьовиті руки, природна мудрість, невсипуща праце-здатність, багатий досвід живлять українську ниву, стверджуючи істину: якщо є урожай, то у народі — мир і спокій. Велика подяка вам, шановні трударі, за любов до землі, за терпіння і витримку. Нехай нива щедро колоситься, здоров'я міцніє, а трудові успіхи примножуються!

 

п'ятниця, 15 Листопада 2013 14:37 | Переглядів: 869

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]