Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

«Марічка» у нас у шані!

Олександр Довженко колись писав: "Українська пісня — це бездонна душа українського народу". І з цим важко не погодитися. Українці завжди співали: і в радості, і у смутку, з дитинства і до старості. З давен з піснею на вустах не тільки відзначали свята та прикрашали співом народні обряди, а й славили перемоги над ворогом.

У особливій пошані пісня на селі. Сьогодні практично у кожній сільській громаді є свій вокальний фольклорний ансамбль. Ну, а те, що більшість з них святкують свої ювілейні дати з дня заснування, лише доводить факт: поки живе село, там житиме і пісня.

Жителі Малих Щербаків щиро вітали з 30-річчям свій улюблений вокальний ансамбль «Марічка». Ще б пак! Без цих співочих, мелодійних голосів не обходиться у селі жоден захід. Свято не свято, якщо на ньому не заспівають місцеві піснярі.

Очолює колектив завідуюча сільським клубом Антоніна Вікторівна Гриценко. У складі ансамблю ще вісім вокалістів: Галина Василівна Бурякіна, Олена Вікторівна Кривобок, Валентина Василівна Кривобок, Любов Іванівна Павленко, Жанна Володимирівна Вусик, Людмила Федорівна Мазур, Ірина Михайлівна Стефанів і Петро Дмитрович Лабюк.

У колективі панує дружна атмосфера, яка звичайний виступ перетворює на справжнє шоу із жартами та приказками. До того ж, учасники ансамблю беруть активну участь і у театральних постановах, читають вірші, ставлять сценки. У селі добре пам'ятають «Кайдашеву сім'ю», «Сватання на Гончарівці», «Баба Параска і баба Палажка»... То ж на виступах завжди аншлаг.

За роки свого існування склад колективу змінювався, та останні 10 років залишається постійним. Але жителі села з повагою згадують першого керівника Лідію Петрівну Басистюк і тих, хто багато років поспіль творив славну історію пісенного осередку.

Нині виїзні концерти таких колективів як "Марічка" скоріше рідкість, ніж норма. Причина — відсутність коштів на організацію поїздок. А з якою ностальгією згадують сільчани часи, коли ще працювали колгоспи. Тоді вони «гастролювали» по району, виступаючи У Павлівці, Червоноармійському, Кам'янському, на тракторних бригадах під час жнив, на фермах… Звісно, і нині співають на ярмарках, районних конкурсах, але вже значно рідше. Ось що говорить голова П'ятихатської сільради Людмила Величко:

— «Марічка» разом з піснею дарує частинку своєї душі, тому її тепло зустрічають шанувальники. Мені приємно, що у нашій громаді працює такий творчий, дружний колектив, який уміє створити і подарувати свято, розрадити серця сільчан, згуртувати їх і зібрати, щоб поспілкуватися. Адже у стрімкому сьогоденні у всіх на це так мало часу. Бажаю вокалістам успіхів у втіленні їхніх творчих задумів, а для цього, звісно, міцного здоров'я і сил, а також надійних друзів і широке коло прихильників української пісні, заради яких хотілося б знову виходити на сцену.

Ювілей «Марічки» зібрав не лише місцевих жителів. Вокалістів привітали заступник голови РДА Любов Ханенко, начальник відділу культури і туризму РДА Тетяна Шаталінська.

— Коли у Малих Щербаках святковий концерт, можна бути впевненими: незадоволених не буде, — відзначила начальник відділу культури і туризму РДА. — Завідуюча клубом Антоніна Гриценко завжди переймається найменшими нюансами. Навіть в осінньо-зимовий період, коли клуб, на жаль, не опалюється, тут по домашньому затишно. Треба віддати належне спонсорам-фермерам, які оплачують, «живу» естрадну музику. Велике всім спасибі!

Святкова атмосфера на ювілеї дарувала хороший настрій і позитив кожному присутньому. Пісні "брали" за живе. До того ж, «ювіляри» усіх, хто прийшов їх поздоровити, як і годиться у дружній родині, запрошували до святкового столу.

Сільчани щиро вітали свій улюблений вокальний колектив з ювілеєм і довго не розходилися по домівках. Відпочиваючи з піснями і танцями. На завершення присутні насолодилися видовищною родзинкою свята — нічне Щербаківське небо осяяв феєрверк.

 

вівторок, 26 Листопада 2013 14:40 | Переглядів: 690

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]