Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Перші результати реформування медичної галузі

Реформування медичної галузі є невід’ємною складовою соціально-економічних перетворень в Україні. Головною метою реформи є побудова такої моделі охорони здоров’я, яка б забезпечувала рівний та справедливий доступ усіх членів суспільства до необхідних медичних послуг, високу якість та економічність цих послуг. Саме ці завдання реформування галузі визначені Президентом України В.Януковичем як ключові.

У світлі Указу Президента України «Про національний план дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» реформа є невідворотною. Потреба в реформуванні медичної галузі виникла давно, так як існуюча вичерпала свій ресурс і не відповідає вимогам сьогодення. Така медицина не влаштовує ні пацієнтів, ні медичних працівників.

Саме питання реформування та модернізації закладів охорони здоров’я лягло в основу семінара - наради, який пройшов за участю голови районної ради Дениса Калініна, заступника голови райдержадміністрації Любові Ханенко, головних лікарів ЦРЛ та Центру первинної медико-санітарної допомоги, а також завідуючої Василівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, завідуючої Василівським відділенням екстреної медичної допомоги, представників Громадської ради, депутатського корпусу та колективів лікувальних закладів району.

Розпочав семінар голова райради Денис Калінін. Звертаючись до присутніх, він зазначив: «Ефективна реформа системи охорони здоров'я залишається серед пріоритетних питань, яким приділяє увагу Президент нашої держави. Тема складна і дуже серйозна. Керівництво району, та й самі жителі району добре розуміють, що медична галузь потребує змін на краще. То ж створення умов для підвищення якості медичних послуг, їхньої доступності для всіх верств населення на сьогодні є головним завданням для кожного, хто причетний до медицини».

- Наша головна мета - щоб люди відчули, що ми це робимо заради них, - наголосив керівник районної ради. - Наше завдання - розробити спільну стратегію проведення реформи, мінімізувати можливі негативні наслідки, активізувати роз’яснювальну роботу. Медична реформа буде еволюційна тільки в тому випадку, коли професіонали - медики самі будуть не просто брати участь, а й підтримувати ті реформи, які вкрай потрібні державі в цілому та нашому району зокрема.

Також Д.Калінін акцентував увагу на тому, що, незважаючи на обмеженість коштів, наявність проблемних питань, в районі вже є перші позивні результати. В районі створено станцію екстреної (швидкої) медичної допомоги, до якої увійшли бригади «швидких», що базуються у Дніпрорудненській міській лікарні, Степногірській, Малобілозерській дільничних лікарнях та на території Михайлівського, Великобілозерського, Кам’янсько-Дніпровського районів і підпорядковані Запорізькому Центру екстреної медичної допомоги. Завідуюча станції екстреної (швидкої) медицини Галина Мельник запевнила, що на сьогодні наші «швидкі» у повному обсязі забезпечені паливно – мастильними матеріалами, необхідними медикаментами для надання першої медичної допомоги. Машини «швидкої» виїжджають на виклики стабільно, без затримок і дотримуються встановленого часу доїзду до пацієнта. Звісно, у цій структурі поки що є свої проблеми, але позитивні зрушення у зв’язку зі створенням окремої станції екстреної меддопомоги вже відчутні. В районі протягом 2011-2013 рр. було придбано 5 автомобілів «швидкої». В 2014 планується отримання ще кількох спецавтомобілів та нового обладнання.

Головний лікар ЦРЛ В.Сапа поінформував, що перші кроки до змін в районі зробили ще у 2011 році, коли вклали великі кошти у капітальний ремонт єдиного у районі, але сучасного пологового відділення при ЦРЛ, з необхідним медичним обладнанням. Реорганізували інфекційне відділення при районній лікарні на денний стаціонар, а на базі Дніпрорудненської міської лікарні створили боксоване інфекційне відділення на 30 ліжок для надання стаціонарної цілодобової допомоги. Проведено велику роботу по створенню Центру первинної медико-санітарної допомоги ПМСД, у складі якого нині функціонують усі лікувальні заклади району, які надають первинну медико – санітарну допомогу (13 ФАПів, 8 ФП, 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, лікарські амбулаторії).

Учасники заходу наголосили, що, хоча вже чимало зроблено, все ж таки, реформування проходить складно. І найперша причина - недостатнє фінансування медичної галузі. Заклади ПМСД та екстреної медицини потребують сучасного медичного обладнання, санітарного транспорту. У медичній сфері району не вистачає кваліфікованих кадрів. На недостатньому рівні ведеться роз’яснювальна робота з населенням, адже нове часто зустрічає опір через брак фахової інформації.

Підсумовуючи обговорення, голова районної ради наголосив, що будь-яка реформа не проходить безболісно. Тому завдання тих, хто відповідає за її втілення, мінімізувати ті неприємні моменти, які можуть виникнути в процесі роботи і нововведень. Потрібно дослухатися до проблем кожної окремої медичної структури, підтримувати один одного, тісно співпрацювати, намагаючись зробити медичну галузь району показовою, медичну допомогу - якісною, доступною для наших людей і гідною прикладу для інших територій області, країни.

 

середа, 27 Листопада 2013 08:07 | Переглядів: 493

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]