Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Засідання «круглого столу» з питань зайнятості населення

Як стимулювати підвищення зайнятості населення у районі? Яка перспектива створення нових робочих місць? — Ці питання стали головними у дискусії за «круглим столом», що відбулася днями на базі районного центру зайнятості. У числі запрошених на «круглий стіл» були представники районної влади — голова РДА Сергій Джуган, його заступник Любов Ханенко, керівники управлінь, установ району, а також підприємці, представники промислових, харчових та сільськогосподарських підприємств.

Відкрив засідання голова райдержадміністрації Сергій Джуган:

— Створення нових робочих місць має важливе значення як для кожного громадянина, який дбає про благополуччя своєї сім’ї, так і для держави, яка опікується наповненням своєї казни для забезпечення соціальних виплат населенню, економічного розвитку тощо, — відзначив керівник району. — За підсумками 9 місяців 2013 року по показниках соціально-економічного розвитку Василівський район в області посів 7 місце. І саме дані по «населенню і ринку праці» суттєво вплинули на загальний результат. Адже, за неофіційними даними, близько 35 % працюючих у районі — не легалізовані, перебувають у тіні. Заробітну плату в «конвертах» без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. Ні для кого не секрет, що частина заробітку на фірмах і підприємствах виплачується нелегально. Не скрізь, звичайно, але й нерідко роботодавці розглядають заробітну плату як непродуктивні витрати. Тому штучно стримують її ріст, ухиляються від прийняття колективних договорів. Біда у тім, що й наймані робітники погоджуються одержувати частину оплати своєї праці «у конвертах»... Тим самим воне не тільки сприяють розвитку тіньових схем ухилення від оподаткування, а й позбавляють себе соціальної захищеності, адже вони матимуть пенсію тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Вирішити проблему із легалізацією заробітної плати і найманих працівників можна лише спільними зусиллями. І саме за «круглим столом» ми можемо намітити шляхи її подолання.

Директор районного центру зайнятості Олена Грушко поінформувала присутніх про ситуацію з працевлаштуванням у районі.

То ж протягом 2013 року послугами служби зайнятості скористалися 2894 особи, які мали статус безробітного (динаміки росту цієї цифри порівняно з минулим роком не спостерігається). Станом на 1 грудня 2013 року на обліку в РЦЗ перебуває 756 безробітних, з них жінок – 408, молоді – 306, осіб квотної категорії – 324. 43,2 % з них працевлаштовані спільними зусиллями працівників центру та роботодавців. На прохання сільрад залучалися люди і до виконання громадських та тимчасових робіт. Надавалася підтримка підприємцям-початківцям для організації і започаткування ними підприємницької діяльності (загалом виплачено 250 тис. грн.). Працівники служби зайнятості постійно сприяють підвищенню професійного та кваліфікаційного рівня безробітних. Протягом 2013 року 411 осіб змогли пройти перенавчання за рахунок ЦЗ. Близько 90 % з них працевлаштовані.

Олена Дмитрівна відзначила, що цьогорік роботодавці надали до ЦЗ більшу кількість вакансій, що дозволило краще попрацювати у плані забезпечення людей роботою. І все ж таки, станом на 1 грудня навантаження на 1 вільне робоче місце становило близько 25 осіб. Керівник центру нагадала про те, що діє програма навчання за ваучерами, згідно з якою будь-яка особа віком від 45 років і страховим стажем роботи не менше 15 років може скористатися таким ваучером (гарантія оплати навчання) і отримати нову спеціальність.

За 11 місяців у районі створено 738 нових робочих місць (81,10 % від річного планового показника). В той же час протягом зазначеного періоду було ліквідовано 535 робочих місць, Значна кількість нових робочих місць була створена на новоутворених підприємствах, зокрема, у КП «Василівський центр первинної медико-санітарної допомоги», КЗ «Науково-методичний центр». Активно здійснювали реєстрацію трудових відносин з працівниками фізичні особи – підприємці району. Протягом січня – листопада 2013 року відбулося скорочення робочих місць у: Василівській районній санітарно-епідеміологічній станції – 27, КЗ «Кам’янський навчально-реабілітаційний центр-інтернат» - 22, КП «Василівський міський ринок» - 10, ПАТ «ВЗТО» - 11, ЦПЗ № 3 «Василівська Укрпошта» - 8, ВСП «Василівський коледж ТДАТУ» - 6.

Заступник голови РДА Любов Ханенко акцентувала увагу присутніх на змінах до Закону України «Про зайнятість населення», які вступили в дію з 1 січня 2013 року. Вона підкреслила, що зміни передбачають нові стимули для роботодавців до працевлаштування безробітних. Відповідно до нового закону, людина, яка не працює і звернулася до центру зайнятості в пошуках роботи, відтепер отримує статус безробітного з першого дня реєстрації в центрі, якщо підходяща для неї робота відсутня. Роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. Посилились додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню соціально вразливих категорій, неконкурентоспроможних на ринку праці. Встановлюються додаткові гарантії молоді на ринку праці, студенти останніх курсів професійно-технічних та вищих навчальних закладів мають право на стажування у роботодавців строком до шести місяців. Відтак до їхньої трудової книжки в обов’язковому порядку буде внесено запис про проходження стажування, що свідчитиме про набуття певного досвіду роботи.

Своє бачення вирішення завдання щодо створення нових робочих місць у 2014 році висловили присутні за «круглим столом» представники управління пенсійного фонду, податкової інспекції, управління соцзахисту населення, управління економічного розвитку та торгівлі РДА.

Цікаво було послухати запрошених на зустріч роботодавців, які бачать проблему працевлаштування з іншого боку. Ось, що говорить працівник відділу кадрів ТОВ ВО «Моліс» (м. Дніпрорудне) Наталія Сиротенко, :

— Кадрова проблема у нас дійсно існує. І, перш за все, через відсутність кваліфікованих спеціалістів. На жаль, в районі немає навчальних закладів, які б готували працівників для роботи на молокоперероблювальному підприємстві. А між тим, таке підприємство, як у нас працює ще й у сусідньому Михайлівському районі. Разом з тим, молодь, яка приходить до нас на роботу, не має великого бажання працювати. Зіткнувшись з першими труднощами, — звільняються. Та навіть для роботи у бухгалтерії сьогодні знайти кваліфікованого бухгалтера важко. Люди передпенсійного віку не завжди хочуть перенавчатися, освоювати нові методи роботи, працюють по старинці. А молодь приходить після закінчення навчальних закладів взагалі практично не підготовлена. І це при тому, що на території району фінансистів і обліковців готують у двох Василівських навчальних закладах.

Наталію Сиротенко підтримала і головний бухгалтер ТОВ СТВК «Деметра Вектор» Любов Головко:

— Що стосується працівників бухгалтерії, я згодна. Наприклад, ті випускники-обліковці, які приходили до нас на практику, не те що працювати з програмами не могли, вони зізнавалися, що взагалі погано володіють роботою на ПК. Щодо перспектив. Нині керівництво «Деметра Вектор» розширює тваринництво. До весни поголів’я свиней плануємо збільшити до 1200. Вже відремонтований ще один корпус. То ж з нового року будуть створюватися і нові робочі місця для працівників свиноферми. Головне, щоб у людей було бажання працювати, адже сільська праця — важка.

Про наміри створити нові робочі місця розповів і начальник відділу кадрів Василівського заводу «МК Євгеній Тур:

— Свої кадри ми навчилися, як кажуть, кувати на місці. Адже проблема профільного навчання (а вірніше його відсутності) стосується і нашого підприємства. Ми співпрацюємо з викладачами із Запорізького профліцею сервісу. Вони приїздять до нас на завод і надають теоретичні знання тим «новачкам», які протягом 3 місяців оволодівають на практиці професійними навичками. Таким чином ми вже навчили 200 фахівців-складальників верха взуття. У наступному році ми плануємо розширювати виробництво і створити ще близько 50 нових робочих місць.

Поскаржилася на відсутність профільних фахівців і головний бухгалтер ТОВ «Слов’янський пух» Світлана Андрієнко:

— Ми відкрили новий ткацький цех, де нині не вистачає 6 ткачів. Нам вкрай потрібні наладчики для обладнання, а їх немає. Поки що і центр зайнятості нам не в змозі допомогти, тож люди до нас приїздять на роботу аж з Херсону (!).

Від імені підприємців м. Дніпрорудне виступила Валентина Дубицька, яка зупинилася на проблемі легалізації робочих місць та заробітної плати. Ні для кого не секрет, що підприємці не завжди оформлюють своїх найманих працівників. На думку Валентини Андріївни, потрібен більший контроль влади на місцях. Вона також поділилася з учасниками «круглого столу» пропозицією щодо того, як ще можна створити нові робочі місця. Як варіант — створення ОСББ (об’єднання співвласників багатоповерхового будинку), а це голова ОСББ, бухгалтер, обслуговуючий персонал тощо.

Підсумував дискусію голова райдержадміністрації Сергій Джуган. Керівник району відзначив плідну роботу тих підприємств, де намагаються вирішувати кадрову проблему власними силами, залучають до співпраці не лише службу зайнятості, а й фахівців профільних навчальних закладів. Сергій Васильович підкреслив, що маючи на території району два профліцеї, технікум і коледж, ми, на жаль, не можемо забезпечити наші підприємства потрібними фахівцями. Можливо, цю проблему слід вирішувати спільно з керівництвом цих навчальних закладів, щоб у перспективі впроваджувати викладання тих спеціальностей, на які існує попит. Сергій Васильович подякував усім учасникам «круглого столу» за висвітлення власних думок щодо порушеної проблеми і звернувся з проханням надавати свої пропозиції, які, можливо, дадуть новий поштовх щодо легалізації робочих місць.

 

середа, 11 Грудня 2013 16:11 | Переглядів: 521

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]