Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

"Уклін тобі, людино праці!"

Так красномовно називався святковий захід у Кам'янській ЗОШ, який підготували учні разом з педагогами для шановних трударів села, для шефів і перших помічників, для тих, на кого рівняються і кому завдячують у селі робочими місцями, фінансовою підтримкою, високими врожаями. Тож гостями свята були добре відомі керівники фермерських господарств Кам'янської сільради:

Віктор та Валентина Демченки, Євгенія Рубан, Віктор Кириченко, Федір та Тетяна Чеботи, Олександр та Ольга Тихі. Це люди, які багато років працюють на землі, у поті чола свого здобувають хліб насущний. Та навіть попри тяжкі щоденні трудові будні, вони залишаються вірними своїй хліборобській справі.

Ведуча свята, педагог-організатор Наталія Гордієнко, щиро вітала усіх присутніх у залі. Теплі слова на адресу гостей та задушевні пісні у виконанні школярів створювали доброзичливу атмосферу. Видно було, що між колективом школи та фермерами тісні, дружні стосунки, які підкріплені не лише словами. У наш непростий час адміністрації навчального закладу доволі часто доводиться звертатися за допомогою до підприємців та сільгосптоваровиробників. А вони, у свою чергу, завжди з розумінням відгукуються. Бо у кожного з школою пов'язана частинка життя: хтось її закінчував, у когось тут навчалися діти, а для когось проблеми школи близькі і сьогодні.

Сторінками історії

Свято розпочали з історії села, яка своїм корінням проросла аж у ІV ст. до н.е. Саме тоді на території нинішнього Кам'янського з'явилися перші поселенці. Довгий час (з 1870 до 1945 р.) село носило назву Янчекрак і лише у 1945-му стало називатися Кам'янське. До речі, на території України населених пунктів з такою назвою цілих сім!

Окремою сторінкою в історичний літопис розвитку села вписано створення колгоспів. Перші (а їх було три) були засновані у 1932 році і носили назву "Пам'ять Леніна", "Калановича" та "30-ї Іркутської дивізії". У 1950 році всі ці господарства були об'єднані в один колгосп "Пам'ять Леніна", а через 10 років його перейменували у "Заповіт Леніна". Старожили села пам'ятають і першого голову цього колгоспу — Івана Харченка, якого змінив Петро Котеленець, потім Василь Губа, Леонід Шостак...

Це був період, коли сільське господарство почало розвиватися посиленими темпами. Площа сільгоспугідь складала 5 тис. гектарів. Лише сади займали близько 120 га. Активно будували тваринницькі комплекси. Поголів'я дійної череди становило понад 1000 голів. За добу надоювали по 8 тонн молока. Чисельність ВРХ досягала 2,5 тис. голів, овець — 8000, курей — 10000, качок — 5000, чисельність свиней коливалася від 6 до 10 тис. голів.

У 1975 році рішенням загальних зборів управління колгоспом переходить до В. Шелюгова, який очолював господарство 10 років. Під його керівництвом колгосп входив до п'ятірки кращих з 22 господарств району. Це був один з найпродуктивніших періодів розбудови території: побудували дитсадки, комплекси, цех для консервування, винний завод, хлібопекарню, теплиці та ін. Значно оновили автопарк колгоспу — 56 тракторів, 10 комбайнів, 40 автомашин, 4 автобуси. Обробляли 3192 га землі.

На зміну Шелюгову прийшов Саєнко, а через деякий час господарство очолив Віктор Михайлович Демченко. І цій шанованій людині труда на святі присвятили окрему увагу.

Трударі землі

Віктор Михайлович Демченко. За плечима — 47 років наполегливої праці. І практично всі вони промайнули у рідному селі, любов до якого прищепили ще у дитинстві батьки. Сільчани добре пам'ятають, як Віктор Михайлович починав працювати у рідному колгоспі спочатку наладником, потім — заступником, а згодом секретарем парторганізації, головним інженером, головою сільради, головою колгоспу "Заповіт Леніна".

90-ті роки внесли свої корективи. Відтоді, як реорганізували колективне господарство, Віктор Демченко став на чолі ТОВ "Кам'янський степ", яке і сьогодні успішно процвітає.

 

 

четвер, 12 Грудня 2013 12:35 | Переглядів: 610

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]