Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

До якості навчання через освітні округи

Зростаючі вимоги з боку держави і суспільства до якості, доступності та ефективності освітніх послуг сприяють формуванню нових умов розвитку регіональної освіти. Сучасна освітня мережа повинна забезпечувати доступ до максимально широкого комплексу освітніх послуг. При цьому кількість тих чи інших навчальних закладів повинна відповідати реальним потребам у відповідних освітніх послугах.

З метою покращення якості освіти, організації навчального процесу та ефективного розподілу бюджетних коштів, на рівні держави було прийнято рішення про створення у регіонах територіальних освітніх округів. У грудні при райдержадміністрації була створена Координаційна рада з питань створення освітніх округів та упорядкування мережі навчальних закладів Василівського району і днями відбулося її перше засідання при голові РДА Сергію Джугану.

 Заступник голови РДА Любов Ханенко разом з працівниками відділу освіти, молоді та спорту РДА доповіли, що робота по освітнім округам розпочата ще у серпні 2013 р. Вже визначені опорні навчальні заклади, з якими будуть тісно взаємодіяти інші територіально прилеглі школи, дитсадки, позашкільні установи. Поки що намічено створення чотирьох таких округів у районі, хоча не виключено, що їх може бути і більше. Наприклад, по Василівці опорним закладом обрано гімназію «Сузір’я», а до складу освітнього округу увійдуть Підгірненська, Широківська, Червоноармійська ЗОШ, два дитсадки, музична школа, КПНЗ «Центр ДЮТТ», КПНЗ «МАНум», КЗ «ФОК «Таврія», КЗ «Центр культури і дозвілля» ВРР ЗО, Василівська центральна доросла бібліотека для дорослих, Василівська центральна доросла бібліотека для дітей, Василівський професійний ліцей, ВСП «Василівський коледж ТДАТУ» Приблизно за такою ж схемою будуть створюватися інші округи. Всі вони базуватимуться навколо якогось більш потужного навчального закладу з кадровим та матеріально-технічним потенціалом..

 — Рано чи пізно створення освітніх округів стане обов’язковою умовою для кожного регіону, — наголосив керівник району. — На них покладаються функції по забезпеченню рівного доступу дітей відповідного віку до якісної дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти, профнавчання, дозвілля. Отож зараз ми повинні провести ретельну роботу у цьому напрямку. І у першу чергу, обґрунтувати кількість округів, визначити ризики і переваги вибору центрів освітніх округів. Та головне — проводити роз’яснювальну роботу з батьківською громадськістю. Сьогодні ми бачимо, що багато хто з батьків, чиї діти живуть і навчаються у сільській місцевості, не чекають поки вони закінчать 9 класів, а вже з 5-го, 6-го, а іноді і з 1-го класу переводять їх на навчання до міської школи. І головний аргумент — вища якість освіти. То чому б не організувати такий підвіз усіх учнів середньої ланки до більш сучасної облаштованої школи, а у приміщенні сільської ЗОШ у перспективі відкрити такий потрібний кожному селу дитсадочок. Про це необхідно вже сьогодні говорити з людьми, враховувати їхні побажання і спільно корегувати дії.

 Серед запрошених на координаційну нараду був і головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Джуган, який поінформував присутніх, про те що при створенні освітніх округів потрібно особливо звернути увагу на медичне обслуговування у навчальних закладах. На думку головного лікаря кожна школа має передбачати у своєму штатному розкладі посаду медсестри чи лікаря-педіатра, а також подбати про належне оснащення медичного кабінету.

 Голова райдержадміністрації доручив відповідальним особам протягом місяця визначитися з кількістю та якісним складом освітніх округів, залучити до обговорення заклади профосвіти, врахувати усі пропозиції, озвучені раніше і надати чіткий план дій на розгляд до райдержадміністрації і до Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

 

  Світлана Лобач

п'ятниця, 13 Грудня 2013 08:23 | Переглядів: 525

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]