Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Вклонилися і мертвим, і живим...

Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1941-1945рр. Не зникне в пам’яті людській, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога над фашистами. Можна по-різному ставитися до Великої Вітчизняної війни, по-різному її називати, але хіба можна забути тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для щастя інших.

А скільки ж таких, чиї тіла так і не знайшли спокій у скромних могилах. Які так і залишилися лежати десь під товщою землі, як невідомі загиблі воїни. Щоб віддати гідну данину пам’яті нашим воїнам-визволителям, члени громадської організації «Запорізький історико-патріотичний пошуковий центр «Бастіон», який очолює Світлана Зінченко, ведуть пошукову роботу на території Запорізької області. Завдяки їхнім стараннями десятки останків радянських воїнів перепоховані у братські могили, а рідні, нарешті, змогли дізнатися, де лежать їхні батьки, діди, прадіди. Куди можна приїхати, щоб вклонитися їхньому подвигу.

Нещодавно на території Широківської сільради пошуковці знайшли останки ще 44 бійців Червоної Армії. 20 грудня відбулося їх урочисте перепоховання та мітинг.

Біля пам’ятника загиблим воїнам зібралися учні, дорослі жителі села Широке. В урочистому мітингу взяли участь перший заступник голови РДА Михайло Солопов, голова районної ради ветеранів Віктор Живиця, голова Широківської сільради Анатолій Соколовський, благочинний Василівського округу, протоієрей Валерій Галущенко та протоієрей Анатолій Зигар.

Звертаючись до присутніх на мітингу, голова сільради розповів дещо з історії визволення села:

— По східній частині села Широке проходив оборонний рубіж німецьких військ «Вотан» (він зводився уздовж всього берега Дніпра). То ж на нашій території велися кровопролитні бої. Особливо поблизу села Коробчино (нині його вже немає). Саме там знайдено великі поховання радянських солдат. Частину решток перепоховали ще у 60-ті роки у селах Тернувате, Переможне та у Широкому. Частину ми перепоховали у нашому селі у 2009 році і ось сьогодні. Хочу звернутися до учнів, які прийшли на мітинг: сподіваюся, ця подія стане ще одним приводом для кожного з вас, щоб перечитати історію визволення нашого села, району, області, можливо, когось це змусить замислитися на сенсом життя. Принаймні, хочеться, щоб ви цікавилися минулим свого краю, спілкувалися з очевидцями Великої Вітчизняної, яких залишається все менше. Адже прийде день, коли піде з життя останній з ветеранів-визволителів, залишивши нам лише світлу пам’ять про незабутніх героїв.

Про діяльність «Бастіону» розповіла його керівник Світлана Зінченко:

— Понад 20 років ми займаємося цією роботою. Раніше у нас був просто пошуковий загін «Рубіж», а з 2007 року ми розширили свої повноваження і стали громадською організацією. На території Широківської та Підгірненської сільрад ведемо пошукові роботи з 2004 року. То ж це не перше перепоховання. Ми працюємо з архівами Міноборони, вивчаємо карти бойових дій, маємо відповідні дозволи на проведення розкопок та перепоховань. Тісно співпрацюємо з сільською владою і, переконана, разом робимо одну важливу для наших нащадків справу — зберігаємо свою історію.

Кожен з виступаючих високо оцінив роботу пошуковців і висловив думку про те, що пам'ять про загиблих і тих, хто пережив війну, не підвладна часу. Синівський обов'язок кожного – зберігати і передавати цю пам'ять із покоління в покоління.

У хвилині мовчання схилилися голови присутніх. Урочистий військовий залп пронизав морозну тишу. Перш ніж останки передали землі, священики відслужили панахиду. Слова молитви за упокій душ загиблих бійців провели їх в останню путь. Вічна слава героям і вічний їм спокій…

Світлана Лобач

 

 

 

 

понеділок, 23 Грудня 2013 13:33 | Переглядів: 617

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]