Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Досвіду багато не буває

Днями Василівський район з робочою поїздкою відвідала делегація освітян з Автономної Республіки Крим, яку очолювала в.о. директора МАН Криму Наталія Борисенко. Мета цієї поїздки — обмін досвідом щодо організації роботи учнів-членів МАН України та роботи позашкільних дитячих навчальних закладів.

В нашому районі робота з обдарованою молоддю предметно ведеться з 2002 року. Саме тоді, на базі Василівської гімназії «Сузір’я» був створений спеціальний Центр, орієнтований на підготовку учнів до вступу у вищі навчальні заклади, який передбачав співпрацю з викладачами Запорізького національного університету, проведення вузівських олімпіад, виїзних екзаменів та інше. Згодом умови вступу до вишів змінилися, то ж певної реорганізації потребував і сам Центр. Нині він має назву КПНЗ «Мала академія наук учнівської молоді» і вирішує завдання не лише підготовки до ЗНО, а також ведення науково-дослідницької роботи з обдарованими дітьми. Про все це делегатам детально розповів голова районної ради Денис Калінін, який разом з головою РДА Сергієм Джуганом зустрівся з кримськими гостями. На зустрічі також були присутні заступник голови РДА Любов Ханенко, начальник відділу освіти молоді та спорту РДА Віталій Онищенко та директор КЗ «Науково-методичний центр» Алла Нестор.

 Голова РДА Сергій Джуган зазначив, що робота в напрямку розвитку талановитої молоді, надання можливості здобуття вищої освіти є прямою реалізацією соціальних ініціатив Президента України, реальним виконанням державних освітніх програм, втіле6ння в життя нових форм і методів роботи, в тому числі, щодо організації роботи учнів-членів Малої академії наук України.

 У бесіді за «круглим столом» сторони обмінювалися власним досвідом, обговорювали шляхи та перспективи використання єдиного інформаційного освітнього простору регіону для організації роботи з обдарованими учнями, а також розповідали про основні напрямки роботи обласних та районних позашкільних навчальних закладів. Були розглянуті питання роботи центру талановитої молоді, фінансування, співпраці з викладачами ЗНУ, перспектив обміну досвідом роботи Малої академії наук з колегами АР Крим.

 Одним з напрямків позашкільного навчання, яке найбільш цікавило гостей, було питання робототехніки. Адже у них, в кримських закладах цьому приділяється чимало уваги, що породжує попит і зацікавленість серед молоді. За словами голови РДА Сергія Джугана, у нас в районі цей напрямок хоча і представлений у гуртковій роботі (авіа та судноомодельні гуртки) все ж, ще потребує певного потенціалу для розвитку. А ось декоративно-ужиткове мистецтво, музичний напрямок (ансамбль бандуристів, дитячий духовий оркестр, вокальні, хореографічні колективи) фізкульторно-оздоровчий напрямок та інші творчі спрямування можуть впевнено конкурувати на рівні інших районів і областей України. Голова РДА наголосив, що районна влада Василівщини всіляко сприяє розвитку і заохоченню талановитих дітей. В районні діє Програма, спрямована на підтримку обдарованих дітей, найбільш талановиті учні-переможці всеукраїнських інтелектуальних змагань отримують щомісячну районну стипендію.

Кримська делегація, також, побувала у Василівському історико-архітектурному музеї-заповіднику «Садиба Попова», тут гості ознайомились з історією нашого краю та з цікавими фактами біографії родини засновника міста Василя Попова. Потім делегати відвідали КПНЗ «Мала академія наук учнівської молоді», де зустрілися із заступником директору закладу Л.Полях. Лариса Анатоліївна поділилися з колегами досвідом щодо організації навчально-виховного процесу у «МАНУМ», запропонувала гостям виступ-презентацію учениці закладу Валентини Зигар з теми «Особливості організації наукової роботи учня».

 Під час підбиття підсумків зустрічі з освітянами Автономної Республіки Крим, начальник відділу освіти, молоді та спорту РДА Віталій Онищенко підкреслив, що такий обмін корисною інформацією спонукає до конкретних кроків, спрямованих на підвищення рівня позашкільного виховання молоді і подякував гостям за цікаві ідеї, якими вони поділилися у ході спілкування.

 В свою чергу, кримські колеги відзначили високий професійний рівень роботи працівників малої академії наук учнівської молоді у нашому районі і запросили освітян Василівщини до себе з дружнім візитом. Керівник делегації Наталія Борисенко наголосила, що Міністерство освіти і науки Автономної Республіки Крим прийняло рішення про підтримку і заохочення обдарованих дітей з інших областей країни, а тому влітку щомісяця 10-15 талановитих учнів з кожного регіону матимуть змогу безкоштовно відпочивати в Криму.

 Зустріч завершилася, залишивши по собі чимало планів на найближче майбутнє. Є тверда впевненість, що вони стануть реальністю.

 

 За матеріалами газети «Нова Таврія»

 

п'ятниця, 17 Січня 2014 14:52 | Переглядів: 581

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]