Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Вітчизняному сільському господарству потрібні нові закони

Упродовж декількох століть Україна вважається житницею Європи. Родючі українські чорноземи таять у собі величезний потенціал. Сьогодні в нашій країні налічується понад 35 млн. га сільськогосподарських площ, з них 26 млн. га ріллі. Запаси чорнозему України складають 30% усього запасу Землі. Потенціал українського сільського господарства величезний, але, на жаль, сьогодні він не реалізується у повному обсязі.

Середня врожайність зернових в Україні є більш ніж в два рази нижчою, ніж в країнах ЄС. Так, середня врожайність пшениці в Україні за останні п'ять сезонів склала 31,2 центнера з гектара, тоді як, наприклад, у Франції - 74. Головною причиною таких низьких показників є нестача вологи у південних областях нашої країни. У тій же Франції випадає понад 600 міліметрів опадів на рік, і вони розподіляються відносно рівномірно по всій території. А на півдні ж України цей показник іноді не перевищує 300 міліметрів. Запорізька область пережила два посушливі роки поспіль, що значно знизило загальні показники врожайності по країні. У таких умовах роль зрошування для розвитку сільського господарства є вкрай важливою.

Проте внаслідок відсутності фінансування реконструкції і відновлення внутрішньогосподарських зрошувальних мереж істотно скоротилися площі зрошуваних земель. Якщо у 1990 році поливалося 2,3 млн. га, то у 2010 році - тільки близько 600 тис. га. Істотно впливає на діяльність сільськогосподарських підприємств, що здійснюють полив, і зростання цін на електроенергію: тарифи для сільгосптоваровиробників відносяться до споживачів другого класу напруги і з 2003 по 2013 рік зросли більш ніж в три рази.

Ситуацію можна змінити лише на законодавчому рівні. Група народних депутатів, до якої входить й депутат від нашого 79-го округу Володимир Бандуров, зареєструвала у Верховній Раді законопроект, спрямований на підтримку розвитку меліорації і забезпечення електроенергією сільгоспвиробників, які вирощують продукцію на зрошуваних землях. Законопроект пропонує встановити тариф на електроенергію для подання води на поля на рівні, що не перевищує роздрібний тариф для споживачів першого класу напруги, а це на 20% дешевше, ніж зараз.

- Зростання різниці між тарифами для споживачів першого і другого класів призвів до того, що підприємства аграрного сектору сплачують за електроенергію значно більше великих промислових підприємств, - відзначає один із розробників законопроекту народний депутат Володимир Бандуров. - Аграрії зазнають значних збитків, погіршується їх фінансовий стан. Зростання цін на електроенергію найбільше впливає на діяльність сільгосппідприємств, які здійснюють полив. Розроблений нами законопроект здешевить електроенергію для фермерів, внаслідок чого у них з'явиться можливість розширити площі поливу, що благотворно позначиться на збільшенні врожайності.

Цю законодавчу ініціативу підтримують запорізькі сільгоспвиробники. І вносять свої пропозиції.

- Запорізька область знаходиться у так званій зоні ризикованого землеробства, - констатує депутат Запорізької обласної ради, генеральний директор агрофірми «Злагода» з Василівського району Катерина Луценко. - Як правило, опадів у нас бракує навіть для того, щоб взагалі сформувався хоч якийсь урожай, тому велика частка витрат йде на полив. Законопроект, яким знижуються тарифи на електроенергію для подання води на поля, стане для нас хорошою підмогою.

- Площа зрошуваних земель в Україні поступово зменшується, - додає Геннадій Марич, директор ТОВ «Агротех» у Оріховському районі, депутат Запорізької обласної ради. - Це пов’язано з різними чинниками, назву декілька з них - низький рівень інвестицій у будівництво і відновлення зрошувальних систем, постійне підвищення вартості електроенергії для поливу земель, та й природні чинники відіграють значну роль. Найбільше це відчувають південні території країни, і Запорізька область також. Постійна посуха, пожежі призводять до загибелі врожаїв. Щороку сільгоспвиробники несуть великі збитки. Тож прийняття законопроекту, який допоможе підняти рівень врожаю навіть у посушливих регіонах, життєво необхідне. Адекватна тарифна політика стане хорошим стимулом для сільгоспвиробників, скоротить витрати, що у перспективі значно підвищить потенціал галузі у цілому.

Не менш важливим, вважають розробники законопроекту, ухвалення цього закону буде й для тих сільгоспвиробників, які вирощують овочі в теплицях і також несуть великі витрати на використання електроенергії. За оперативними даними, у собівартості виробництва овочевої продукції доля електроенергії складає 9-10 %. У той же час, запити споживачів на цю продукцію щороку зростають. Саме тому так чекають запорізькі аграрії на прийняття цього закону у парламенті.

- Значна частина витрат сільгоспвиробників, які працюють у так званій зоні ризикованого землеробства, йде на зрошування, - відзначає Володимир Тарасов із Кам'янсько-Дніпровського району, депутат Запорізької обласної ради, кандидат сільськогосподарських наук. - У першу чергу, це використання води, оплата електроенергії при поливі, закупівля та використання дощувальних машин. Крім того, необхідно постійно проводити реанімаційні роботи з відновлення зрошувальних і дренажних систем. Тому в ідеалі було б логічно, щоб держава узяла на собі значну частину витрат по використанню електроенергії при поливі посушливих територій, а також для вирощування овочів і фруктів у тепличних умовах. Оскільки, згідно діючого механізму, тарифи на електроенергію для тепличних господарств в чотири рази перевищують тарифи для фізичних осіб. Вважаю, що розроблений законопроект багато в чому вирішить проблеми аграріїв.

- Здешевлення вартості електроенергії для сільгоспвиробників дозволить, з одного боку, збільшити її споживання тепличними господарствами і іншими сільгоспвиробниками, а з іншого – збільшити споживання електроенергії в першу чергу виробленої атомними станціями, - говорить Володимир Бандуров. - Крім того, ці заходи зроблять наше сільське господарство привабливішим для інвесторів.

На думку народного депутата, необхідно прийняти цілий ряд законів для поліпшення ситуації у сільському господарстві. Вони мають бути спрямовані на відновлення систем меліорації, модернізацію сільгосптехніки, залучення інвестицій у галузь.

- Сільське господарство потребує допомоги держави. Уряд зробив лише перші кроки, прийнявши Програму розвитку меліорації земель на найближчі п'ять років. Вона передбачає відновлення площ зрошуваних земель до 2,2 млн. гектарів і осушених - до 3,3 млн. га. Але на цьому зупинятися не можна. Потрібно розробити ще низку законопроектів на підтримку сільського господарства, і тоді, за умови їх прийняття, ми дійсно зможемо стати житницею Європи, - вважає Володимир Бандуров.

 

 

 

 

 

четвер, 30 Січня 2014 16:06 | Переглядів: 722

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]