Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Олександр Пеклушенко: «Запорука розвитку регіону - залучення інвестицій та екологічна складова»

Голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко провів засідання Комітету з економічних реформ у Запорізькій області. Одним з головних питань на порядку денному було створення системи інформування населення про екологічну ситуацію/ - Запорізька область - одна з найбільш навантажених по промисловому потенціалу, значна частина промислових підприємств розташована в центрі житлових забудов.

Це формує основне техногенне навантаження на навколишнє середовище населених пунктів. Ситуацію посилює розташування основного промвузла з навітряної сторони щодо житлових районів міста, сприяє їх загазованості, - зазначив заступник голови ОДА Петро Гончарук.

 За словами посадовця, аналіз динаміки загальних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря показав, що обсяги викидів за останні роки зменшилися, що є наслідком упровадження на підприємствах природоохоронних заходів. Однак по місту Енергодар спостерігається збільшення викидів. Але є й позитивні моменти: протягом минулого року зберігалася тенденція зменшення викидів у м.Запоріжжя.

 Як пояснив директор ВП «Запорізька ТЕС» ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» Сергій Куриленко, минулого року було вироблено на 27% більше електроенергії, що й зумовило збільшення викидів. При цьому, відповідно до моніторингу, обсяг викидів на 1 кВт збільшено не було. Крім того, ТЕС працює на спеціальному вугіллі газової марки.

 - На першому енергоблоці ми встановили електрофільтри, які дозволяють зменшити викиди, які тепер за обсягами не перевищують європейські вимоги. Цього року аналогічні фільтри буде встановлено й на енергоблоці №3, завершення робіт заплановано на листопад, - повідомив Сергій Куриленко.

 Коментуючи вищезазначене, Олександр Пеклушенко наголосив, що жителів області не настільки цікавлять обсяги виробництва ТЕС, для них головне – обсяги викидів. Керівник області підкреслив, що має бути межа, за яку ТЕС не може виходити.

 - Головне, що встановлення нових електрофільтрів дозволить перейти на показники викидів відповідно до європейських вимог, - зазначив Олександр Пеклушенко.

 Як повідомив генеральний директор ВАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма, на підприємстві триває реалізація проектів, спрямованих на зменшення обсягів викидів. Крім того, протягом минулого року в рамках реалізації заходів з енергоефективності було зекономлено споживання 100 млн. куб. метрів природного газу, в цілому споживання газу на комбінаті було скорочено на 30%, хоча виробництво та потужності заводу збільшуються.

 На основі даних про склад та обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, отриманих від суб’єктів моніторингу, Департаментом екології та природних ресурсів ОДА щомісяця готується інформаційно-аналітичний огляд стану довкілля області, який розміщується на сторінці Департаменту на сайті облдержадміністрації.

 Нагадаємо, голова облдержадміністрації доручив розмістити на адмінбудівлі облдержадміністрації інформаційний монітор для висвітлення екологічної ситуації в місті та області, наразі тривають підготовчі роботи.

 - Наразі комісією відпрацьовується перелік і форми відображення даних, які будуть розміщуватися на екрані, виходячи з існуючих можливостей Головного управління Держсанепідслужби в Запорізькій області та Запорізького обласного центру гідрометеорології. На сьогодні у Запоріжжі здійснюється вимірювання повітря на п’яти стаціонарних постах - кожного робочого дня, чотири рази на добу. Проби атмосферного повітря за минулу добу доставляються в лабораторію до 8-00. Після обробки, до 14-00 готові результати досліджень проб атмосферного повітря за попередній день можуть бути розміщені на екрані, - повідомив Петро Гончарук.

 За словами посадовця, вимірювання рівня радіоактивного забруднення атмосферного повітря у м.Запоріжжя також проводиться щодня. Результати цих досліджень також планується розміщувати на екрані.

 Один раз на тиждень Головним управлінням Держсанепідслужби проводяться дослідження атмосферного повітря в зоні житлової забудови під факелом викидів промислових підприємств, тобто в напрямку поширення пилогазових потоків у залежності від метеорологічних умов.

 - Зараз ми ведемо переговори щодо встановлення на будівлі облдержадміністрації екрану з широкоформатним кольоровим зображенням. Паралельно розпочато роботу з вивчення можливості встановлення на території міста постів автоматичного екологічного моніторингу, - зазначив Петро Гончарук.

 Про систему автоматичного екологічного моніторингу присутніх поінформував технічний директор ТОВ «Атомекосистема» Олександр Лебьодкін.

 - Система постів призначена для автоматизації процесів контролю викидів шкідливих речовин від стаціонарних джерел в атмосферному повітрі, з метою отримання та надання безперервної інформації про концентрацію шкідливих речовин і метеорологічних параметрів з високим ступенем вірогідності. Система дозволяє значно збільшити оперативність надходження інформації. Отримані результати вимірювань також будуть розміщуватися на екрані, - зазначив Олександр Лебьодкін.

 За його словами, наразі в Запоріжжі вже встановлено тестовий пост автоматичного екологічного моніторингу. Олександр Лебьодкін продемонстрував присутнім принцип роботи посту та системи взагалі та навів приклади, де вона вже працює.

 - Головне, що ця система не допускає втручання людини, і повністю працює в автоматичному режимі. Це дозволить бачити реальну картину екологічної ситуації в області, в тому числі – на підприємствах-забруднювачах. Запорука розвитку регіону - залучення інвестицій та екологічна складова, - підкреслив Олександр Пеклушенко. Сергій Куриленко, минулого року було вироблено на 27% більше електроенергії, що й зумовило збільшення викидів. При цьому, відповідно до моніторингу, обсяг викидів на 1 кВт збільшено не було. Крім того, ТЕС працює на спеціальному вугіллі газової марки.

 

 

 

п'ятниця, 07 Лютого 2014 08:32 | Переглядів: 494

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]