Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

"Виховаємо патріотів!"

Патріотичне виховання якось непомітно відійшло на другий план. Сьогодні нашим дітям, онукам, правнукам із екранів телевізорів часто показують сцени насилля, у модних журналах нерідко можна зустріти не менш жорстокі картинки кровопролиття, які знецінюють моральні якості людини. На превеликий жаль, деяку частину молоді ми вже не виховаємо

 - це ті, хто у транспорті не поступиться місцем пенсіонеру, хто безсовісно може виштовхнути із маршрутки інваліда, хто принижує ветерана, називаючи його нагороди "цяцьками"… Патріотичного виховання потребує не лише підростаюче покоління, а всі, без винятку, громадяни. Головна скрипка, звісно, тим, хто найближче стоїть до дитини — її сім’ї. Майже у кожній родині зберігаються реліквії, пов’язані з війною, післявоєнним періодом. На щастя, у деяких сім’ях ще проживають ветерани, очевидці тих подій.

Міська організація ветеранів війни і праці одним з основних своїх завдань ставить відродження патріотичного духу у дітей, молоді, жителів міста. І починати треба з дошкільних за-кладів. Ми вважаємо, що у чотирьох міських дитсадках працюють кваліфіковані вихователі, то ж, сподіваємося, що вони обов’язково створять куточки пам’яті "Спогади прадідів та прабабусь" (бажано з фотографіями). Все це виховуватиме у дітей повагу і гордість до старшого покоління.

Ветерани міста у тісному контакті працюють з педагогічними та учнівськими колективами. Їхні керівники активно відгукнулися на наше звернення щодо збору спогадів про воєнні подвиги та післявоєнні трудові здобутки, про героїв війни, які звільняли наше місто.

Щиру подяку від усього висловлюємо колективу гімназії "Сузір’я" (директор Ю.В. Шевченко, заступник з виховної роботи Л.Д. Оторвіна, організатор позашкільної роботи Л.А. Полях) — за вагому роботу. Особлива вдячність гімназистам 5-Б класу: Поліні Омельченко, Яні Ромащенко, Дар’ї Плюйко, Маргариті Дворчиній, Анні Мантуровій, Олександрі Чучукало.

Всі спогади, разом з фотографіями, оформлені в альбомі "Велика Вітчизняна війна і доля моєї родини".

У кожному класі гімназії обговорено історію про старшого лейтенанта Геннадія Павловича Кутузова, який звільняв наше місто і 9 жовтня 1943 року загинув. Болем пронизується серце, коли читаєш його листи з фронту до своєї матусі…

Всі матеріали зустрічей, які проводили учні гімназії, розміщені в 9 альбомах. Цей неоцінний історичний скарб відкриває першу сторінку міні-музею, який ми створюємо при міському клубі "Ветеран".

Велику і плідну роботу провели учні та вчителі Василівської ЗОШ № 1 (директор В.О. Мартиненко, заступник з виховної роботи Ю. О.Тішина). До ветеранського клубу вже надійшли: альбом спогадів, зібраний учнями 5-Б класу Дмитром Змієвським, Анастасією Рогач, Діаною Тищенко, Владиславом Дударь, спогади від учня 8-А класу Микити Здорика… Діти записали унікальні спогади своїх прадідів, які цікаво читати, і на яких дійсно можна виховувати молоде покоління.

Активно відгукнулися на наше звернення і гуртківці Центру дитячої та юнацької творчості і туризму (директор О.А. Дашковська). Керівники гуртків Н.В. Солонцова, А.І. Підгорний, Л.П. Янковська підготували чудовий альбом-роздум "За що я вдячний ветеранам".

Велику роботу по вихованню патріотів проводить керівник авіамодельного гуртка Сергій Савченко. Його вихованці (на знімку) добре знають про героїчний вчинок Героя Радянського Союзу, молодшого лейтенанта, льотчика-винищувача Сергія Морозова, який повторив подвиг капітана Гастело на Василівській землі і загинув 23 жовтня 1943 року, звільняючи наше місто. Нині гуртківці взяли шефство над обеліском С. Морозова на міському меморіалі, відновили меморіальну дошку, відремонтували обеліск. На звернення С.В. Савченка до міської ради ветеранів щодо виготовлення нового обеліска та перенесення його на Алею Героїв Радянського Союзу, мер міста С. Лобинцев пообіцяв допомогти з вирішенням даного питання. Нині гуртківці готують буклет "Василівський Гастело", який з часом надійде до всіх навчальних закладів міста.

Відповідну роботу з патріотичного виховання проводить і колектив Василівського профліцею. Так, учні на чолі з майстром виробничого навчання С.В. Решетник, зібрали спогади ветеранів про звільнення м. Запоріж-жя та області від окупантів.

Всі ці спогади формуватимуть у нашої молоді гордість за визволителів свого народу, шану перед їхньою мужністю, вдячність за те, що відстояли країну у ненависного ворога.

Давайте всі разом виховувати патріотів!

 

Лідія Слободян
голова ради ветеранської організації м. Василівка.

 

п'ятниця, 21 Лютого 2014 16:03 | Переглядів: 555

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]