Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Свято справжніх чоловіків.

Свято День захисника Вітчизни встановлено згідно з Указом Президента України від 23 лютого 1999 року. Цю дату сприймають по-різному: хтось вважає його суто радянським святом, хтось пропонує святкувати 29 січня — у День пам'яті героїв Крут,

але більшість позиціонує його як чоловічий день, справедливо протиставляючи жіночому 8 Березня. Тож постає питання: які події передували виокремленню цього дня як святкового? Розмовляємо із військовим комісаром Василівсько-Михайлівського об'єднаного районного військового комісаріату Сергієм Білодідом:

— Давайте згадаємо, як все починалося. 1 лютого 1918 року Радян-ська країна перейшла з юліанського календаря на григоріанський, тому відбулося зміщення історичних подій порівняно із сучасними датами. До цього 23 лютого відзначався Міжнародний жіночий день, встановлений на Міжнародній конференції жінок-соціалістів в Копенгагені у 1910 році і названий як день "звільненої жінки", а після переходу свято змістилося на 8 березня. Цього дня 1917 року в Петрограді страйками і демонстраціями почалася лютнева буржуазно-демократична революція в Росії.

Це свято пов'язують і з видачею у січні 1918 року Радою Народних Комісарів Декрету про створення Робітничо-Селянської Червоної Армії (РСЧА) та перемогами під Псковом і Нарвою червоних частин над кайзерівськими військами Німеччини.

— Яким же чином була визначена дата саме 23 лютого?

— Цікаво, що дата сьогоднішнього свята була обрана з урахуванням "календарної зручності". Через рік після створення Червоної Армії голова Вищої військової інспекції РСЧА Микола Подвойський надіслав у ВЦВК пропозицію відсвяткувати річницю РСЧА 28 січня. 24 січня Президія Мосради розглянула дане питання та поєднала це свято з Днем Червоного подарунку — 17 лютого. Оскільки це був понеділок, свято відклали на найближчу неділю, тобто на 23 лютого. Проте воно було забуте і відновлене у 1922 році.

— Часи минули, зникло свято Червоної Армії, Україна стала незалежною державою, але 23 лютого все ж вітаємо наших захисників. Та не всі погоджуються, бо пов'язують його суто з радянським святом…

— Після розпаду СРСР у кожній країні СНД почали святкувати День Збройних Сил. В Україні його відзначаємо 6 грудня, а 23 лютого — це згадка про людей усіх поколінь, які захищали, захищають і будуть захищати країну. Найголовніше те, що цього дня ми згадуємо про чоловічий військовий обов'язок, про Батьківщину, яка потребує нашого захисту, а також про те, що довкола нас багато людей, які пройшли випробування різними бойовими діями. Фактично воно є святом усіх, чиє головне покликання — боронити рідну землю. Тож не можна сказати, що це свято не є "нашим", адже воно символізує любов і повагу українців до своїх захисників і визволителів усіх часів, до тих, хто сьогодні стоїть на варті незалежності держави.

 За матеріалами газети "Нова Таврія"

п'ятниця, 21 Лютого 2014 16:09 | Переглядів: 467

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]