Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

До відома керівників комунальних підприємств, закладів та установ що є об’єктами спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, Запорізької області

Роз’яснення відділу з питань земельних відносин, адміністративно-територіального устрою та природокористування виконавчого апарату Запорізької обласної ради щодо порядку набуття права постійного користування земельними ділянками що є об’єктами спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» з 1 січня 2013 року землі вважаються розмежовані. Крім того, з 01 січня 2013 року з набуттям чинності законів України «Про Державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» розпочали свою роботу одразу два нових реєстри - Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, в якому реєструються речові права на земельні ділянки та їх обтяження, і Державний земельний кадастр, в якому реєструються земельні ділянки як об'єкти прав.

Реєстрація земельної ділянки - первинна дія, яка узаконює саму земельну ділянку як об’єкт прав, що можуть виникати щодо неї. При реєстрації земельної ділянки є важливим лише факт її узаконення з визначенням її цільового призначення та площі, встановленими межами та присвоєнням кадастрового номера.

Друга дія – реєстрація права на земельну ділянку. Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Державна реєстрація речових прав на земельну ділянку здійснюється після державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

Відповідно до ст. 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі:

- надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення;

- формування нової земельної ділянки (крім поділу та об’єднання).

Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

 Надання земельної ділянки у постійне користування на підставі проекту землеустрою

Отже, якщо земельна ділянка раніше не надавалась у користування, то її формування (визначення цільового призначення, площі, кадастрового номеру та встановлення меж,) та реєстрація в Державному земельному кадастрі здійснюється на підставі розробленого та погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Для цього необхідно звернутися з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

При цьому необхідно враховувати п. 6 Перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності».

У разі якщо відомості про земельні ділянки, не внесені до Державного реєстру земель, надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для державної реєстрації таких земельних ділянок, а також її затвердження здійснюються:

-у межах населених пунктів - сільськими, селищними, міськими радами;

-за межами населених пунктів - органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють розпорядження такими земельними ділянками.

У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки).

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

На підставі розробленого та погодженого проекту землеустрою земельна ділянка реєструється в Державному земельному кадастрі. Підтвердженням державної реєстрації земельної ділянки є витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги.

Далі необхідно звернутися до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування для затвердження проекту землеустрою.

Після затвердження проекту землеустрою слід звернутися до Запорізької обласної ради з клопотанням про надання земельної ділянки в постійне користування.

 Реєстрація земельних ділянок в Державному земельному кадастрі право власності (користування) на які виникло до 2004 року

 У випадку, якщо земельна ділянка раніше надана у користування, яке посвідчується правовстановлюючими документами (державний акт), але кадастровий номер не присвоєно, то відповідно до п.2 прикінцевих та перехідних положень Закону України про Державний земельний кадастр земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. Такі ділянки потребують реєстрації в Державному земельному кадастрі.

Для цього необхідно звернутися до землевпорядної організації та замовити технічну документацію зі встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). На підставі технічної документації зі встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) земельна ділянка реєструється в Державному земельному кадастрі. При здійсненні державної реєстрації земельної ділянки їй присвоюється кадастровий номер.

Підтвердженням державної реєстрації земельної ділянки є витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Після реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, необхідно звернутися до Державної реєстраційної служби для реєстрації права постійного користування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Звертаємо особливу увагу керівників комунальних підприємств, закладів та установ на те що в витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником земельної ділянки повинно бути зазначено: територіальна громада сіл, селищ, міст Запорізької області в особі Запорізької обласної ради.

понеділок, 03 Березня 2014 10:20 | Переглядів: 545

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]