Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

"Талант —то крапля здібностей і море праці"

Більшість батьків мріє про те, щоб їхні діти були не тільки найкрасивішими, добрими, вихованими, здоровими, але і найрозумнішими і обдарованими, сподіваючись, що вони зроблять великі відкриття в науці чи прославлять своє ім'я на будь-якому іншому терені. І вчителям у цій справі відводиться далеко не остання роль.

Помітити талант обдарованої дитини, створити підґрунтя для його розвитку, дати поштовх для інтелектуального росту — у цьому головна місія педагогів. Саме такі завдання ставлять перед собою і вчителі КПНЗ "Мала академія наук учнівської молоді", який ось вже понад 10 років діє в освітній мережі Василівського району. Всі ці роки колектив очолює Людмила Петрівна Лиско. Близько 40 років вона навчає школярів законам фізики і відкриває таємниці астрономії. І педагог переконана: якщо у дитини є бажання здобути міцні знання, потрібно будь-що заохотити її, стимулювати, підтримати і обов'язково дати можливість проявити себе у тій чи іншій дисципліні.

У "академії" навчаються учні з різних шкіл Василівського району, які протягом року по вихідних разом із своїми викладачами та науковими керівниками із Запорізького національного університету додатково поглиблено займаються вивченням різних шкільних предметів. Діти ретельно готуються до складання ЗНО і вступу до вишів, а також долучаються до науково-дослідницької роботи, беручи участь у конкурсах-захистах робіт учнів Малої академії наук. Саме про останніх і піде мова. Адже цього року, як і в минулому, після чергового захисту своїх наукових робіт в області, список призерів суттєво поповнився іменами вихованців з нашої районної "академії'.

Юні гімназисти із "Сузір'я" Микола Шевченко (11-Б кл.), Максим Карнаух та Віктор Чубич (10-Б кл.) гідно виступили у секції "теоретична фізика" математичного відділення. Хлопці давно захоплюються точними науками. Магія чисел, загадковий світ фізичних законів для них стали своєрідним хобі.

Наприклад, Микола Шевченко в області презентує свої роботи вже втретє і кожного року його ім'я серед кращих. Ось і цьогорік він посів третє місце. Максим та Віктор на конкурсі-захисті такого рівня виступали вперше. У їхньому активі V місце. Та, враховуючи велику кількість гідних суперників, цей результат заслуговує поваги.

Юнаки говорять, що саме дух суперництва стимулює їх до перемоги. Відчуття, що тут зібралися найсильніші і ти маєш довести, перш за все, самому собі, що твій рівень знань не нижчий — не дають розслабитися.

— Своїми перемогами і здобутками завдячуємо нашому вчителю — Людмилі Петрівні Лиско та науковому керівнику із ЗНУ, декану фізичного факультету Андрію Миколайовичу Андрєєву, а також батькам, які, мабуть, хвилювалися за нас не менше, ніж ми самі, — з вдячністю говорять хлопці. — Сподіваємося, що наше захоплення точними науками допоможе в обранні майбутньої спеціальності, наприклад, інженерного спрямування.

Щиро пишається своєю ученицею-одинадцятикласницею з Василівської ЗОШ №1 Валентиною Зигар її вчитель Тетяна Василівна Конюхова. Ще б пак! Валя посіла перше місце у секції "українська література".

— Третій рік поспіль Валя бере участь у конкурсі МАН. В районі всі три роки виборювала перші місця, і ось у цьому році в області стала найкращою. Це дуже наполеглива і старанна дівчинка. Досить сказати, що у минулому році вона була стипендіатом мера Василівки, постійно бере участь у громадському житті школи, входить до складу ради старшокласників. І знаходить час для науково-дослідницької роботи, яка вимагає терпіння, наполегливості, копіткої праці. Щиро радію за її успіх. Це дійсно заслужена перемога.

А Валентина скромно додає, що із задоволенням працювала над обраною темою. Література й історія — найулюбленіші її предмети, отож додаткові заняття лише в радість. До того ж, виступи на конкурсах такого рівня додають впевненості у собі, допомагають навчитися триматися перед аудиторією, не боятися висловлювати власну думку. Валя завдячує не лише своїй вчительці з української мови та літератури Тетяні Василівні Конюховій, а й науковому керівнику, доценту кафедри української літератури ЗНУ Оксані Анатоліївні Проценко та, звісно ж, батькам, які її завжди підтримують.

Не менше пораділа за свого учня з 9-А класу Василівської ЗОШ № 1 Миколу Гнояного вчитель німецької мови Юлія Олександрівна Тішина. Коля став третім на обласному етапі конкурсу-захисту МАН у секції "мовознавство", відділення "німецька мова'. І це, за словами Юлії Олександрівни, ще не межа, адже потенціал у юнака досить високий. Вже у 7 та 8 класах він був серед призерів районних олімпіад з німецької мови і нині вдруге презентував свою науково-дослідницьку роботу в області. Вчитель впевнена: велика заслуга у досягненнях хлопця належить його батькам, які з раннього віку не лише сприяли творчому і навчальному розвитку дитини, а й долучили його до спорту (вільна боротьба, сумо). А спорт, як відомо, організовує, надихає на перемоги. До речі, минулого року Коля отримав титул "Спортсмен року-2013" і зараз має в своєму арсеналі спортивних нагород 8 золотих медалей і 15 срібних.

цій же секції "мовознавство" у відділенні "англійська мова" свої роботи презентували учениці 11-А класу гімназії "Сузір'я" Вікторія Козлова, Ольга Шевель та десятикласниця з Степногірської ЗОШ Валерія Бойко, яких підготували вчитель англійської мови Любов Миколаївна Баденко та науковий керівник, доктор філологічних наук Русудан Кирилевна Махачашвілі. І хоча дівчата посіли ІV та V місця, все ж, вчитель вважає, це висока оцінка. Адже серед 50 суперників було чимало дітей зі спецшкіл Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя.

На запитання, чому дівчата обрали англійську, відповіли:

— Не уявляємо, як у сучасному світі можна жити без знання іноземних мов. Ким би ти не став, у будь-якій сфері йде обмін досвідом провідних фахівців з різних країн, тож знання іншої мови лише відкривають нові можливості. А що вже говорити про зручність під час туристичних подорожей та відпочинок за кордоном… Дякуємо нашим вчителям.

У секції історія друге місце посів гімназист 9 класу із «Софії» Ілля Коваленко, який готувався під керівництвом Людмили Олександрівни Амірзянової. Успішно виступила у секції "історія релігії" і гімназистка 11-Б класу із "Сузір'я" Юлія Печко (керівник Любов Миколаївна Баденко).

Свої роботи презентували на конкурсі учениці Ніни Вікторівни Філінської Дар'я Єрохіна та Олена Геращенко (10-А кл. "Сузір'я"), науковим керівником яких є декан факультету соціальної педагогіки та психології ЗНУ Ольга Вікторівна Пономаренко. Обидві дівчинки посіли друге місце у секції "психологія". Дар'я брала участь вже вдруге, та, як сама відзначає, хвилювалася не менше, ніж першого разу. Адже кількість учасників була удвічі більшою, порівняно з минулим роком. Та впевненість у власних силах допомогла юним учасницям перемогти страх.

Теми були цікавими. Даша, проводячи дослідження з питання особливостей та причин підліткової брехні, з'ясувала, що часто-густо причиною того, що діти говорять неправду, є звичайний страх і навіть довела, що існує декілька видів страху… А за допомогою певних вправ вона тепер може визначити, чи правду говорить людина.

Олена працювала над проблемою лідерства у підлітковому середовищі, а тому вивчала неформальних лідерів в окремо взятих класах гімназії, аналізувала утворення в класах різних угрупувань, проводила тестування, складала соціоматриці… Результати цих досліджень тепер стануть у пригоді навіть викладачам гімназії.

— Я щиро задоволена старанністю та успіхами дівчаток, — говорить Ніна Вікторівна. — Вони доклали чимало зусиль, працюючи над роботами, і сьогодні я впевнено можу сказати, що за рівнем складності і виконання, їхні завдання можна прирівняти до курсової роботи у виші. Це навіть відзначали викладачі університету на конкурсі. Приємно, що "Мала академія наук учнівської молоді" виправдовує свою місію і допомагає талановитим дітям зійти на сходинку вище на шляху до реалізації їхніх мрій.

Впевнено крокує до своєї мрії — стати лікарем — учень 11-го класу Василівської ЗОШ № 3 Олександр Михайлюк, який разом із своїм науковим керівником Оксаною Володимирівною Шевченко у секції "біологія" посів третє місце. Юнак добре розуміє, що міцні знання з цієї дисципліни стануть запорукою його успіху у майбутньому, то ж докладає нині максимум зусиль, щоб розширити межі вже пізнаного.

Віддають перевагу біологічним наукам і дівчата із гімназії "Сузір'я" — Карина Щербак (11 кл.), Вікторія Чернова та Ярослава Куліш (9 кл.). Всі вони брали участь у конкурсі-захисті МАН вперше, але їхні виступи були яскравими і неординарними. Як результат, Карина посіла призове друге місце, а її молодші подруги Вікторія та Ярослава — на сьомому і п'ятому.

Треба зазначити, що над своїми науковими роботами діти працювали, як мінімум протягом попереднього року, а інколи і значно довше, спираючись на дослідження своїх ровесників-старшокласників. Наприклад, Ярослава досліджувала умови проживання лисиць на території Василівського лісництва, їх чисельність, колонії та ін. Дослідити цю тему дівчинці допомагала не лише вчителька, а й батько, який працює у лісництві.

абув цінного досвіду з науковї роботи і Олександр Анпілов із «Софії», який працював під керівництвом Ольги Миколаївни Міц. Він став п’ятим.

— Діти провели ґрунтовну і копітку роботу, — розповідає Оксана Володимирівна. — Приємно, що їхні рідні та друзі також переймалися поставленим завданням і, як могли, сприяли його вирішенню. Повірте, це не просто переписування чиїхось наукових висновків, це, перш за все, власні спостереження і дослідження. Взагалі, учні, які займаються у МАН, стають більш самостійними, організованими, вони швидко сприймають інформацію на науковому рівні, вдало поєднують її зі своїми результатами спостережень. Це дуже корисний досвід, який обов’язково допоможе їм вже у найближчому майбутньому. Окремо хочу подякувати науковому керівнику даних проектів із ЗНУ Валентині Дем’янівні Бовт, яка консультувала, радила і координувала роботу мановців у секції "біологія".

Своїми успіхами пишаються мовознавці з Дніпрорудненської гімназії "Софія". Так, з української мови друге місце посіла Карина Райна (11 кл.). У Юлії Лютої (10 кл.) — ІІІ місце (вчитель Ольга Андріївна Коваленко, науковий керівник, доцент ЗНУ Наталія Олександрівна Зубець). Російська мова: Ольга Глинська (10 кл.) — ІІІ місце (викладач Світлана Вікторівна Дорожкіна).

Те, що серед переможців мовознавства та літератури стільки вихованців із "Софії", вказує на високий рівень викладання цих предметів не лише в "МАН", а й у самій гімназії. Тут з перших днів навчання вчителі намагаються прищепити дітям любов до мови та літератури як рідної, так й іноземної. Впроваджують різноманітні прогресивні форми навчання, спрямовані на формування в учнів стійких умінь і навичок навчальної діяльності, пов'язаних із самостійним здобуттям знань. І праця дає плоди.

Результатом старань учнів та їх наставників стали високі досягнення на обласному етапі конкурсу-захисту робіт членів МАН. Діти перевірили власні сили серед гідних суперників і разом з викладачами вкотре упевнилися в словах відомого радянського письменника Григорія Тютюнника: "талант — то крапля здібностей і море праці".

Світлана Лобач

 

 

 

 

вівторок, 04 Березня 2014 14:34 | Переглядів: 1164

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]