Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Проведено громадські слухання з презентації Проекту

У Василівському районі проведено виїзні презентаційні зустрічі з жителями місцевих громад на території П'ятихатської сільської та Степногірської селищної рад. У проведенні зустрічей взяли участь: голова райдержадміністрації Сергій Джуган, голова районної ради Денис Калінін, депутат Запорізької обласної ради Сергій Грачов, Степногорський селищний голова Ірина Кондратюк, П'ятихатський сільський голова Людмила Величко, представники ТОВ «Будівельник

- 2007», проектної організації ТОВ «УкрНДПРІпромтехнологіі», мешканці населених пунктів, працівники закладів, керівники фермерських господарств відповідних територій. ули розглянуті питання, винесені на громадські слухання «Детальний план території проекту « Підприємство видобутку і переробки марганцевих руд Велико - Токмацького родовища». Голови місцевих рад повідомили, що метою проведення зустрічей є обговорення способу реалізації проекту будівництва виробництва з видобутку та переробки марганцевої руди на території Василівського району. Наголошено на необхідності пройти всі законодавчі етапи з цього питання. На сьогоднішній день - це етап Громадський слухань, які необхідно провести для встановлення думки громадськості з даного питання.

Напередодні проведення громадських обговорень, керівництвом району вже було проведено попереднє ознайомлення жителів громад з перспективами інвестування розвитку територій. На сьогодні, вже практично готова технічна документація для утворення двох нових підприємств з видобутку та збагачення марганцевої руди. Підготовлено документи з вирішення земельних питань для затвердження розробки шахтних площ, які досі не використовувалися на території Степногірської селищної та П'ятихатської сільських рад, створення нових робочих місць, вирішення питань зайнятості для жителів Степногорську та прилеглих сіл. Представники ТОВ «Будівельник-2007», проектної організації ТОВ «УкрНДПРІпромтехнологіі», з використанням демонстраційних матеріалів, поінформували учасників слухань про підготовку проведення інвестиційної програми із залученням іноземних інвестицій з китайської сторони на території району, провели детальне ознайомлення учасників слухань з питань загальної характеристики проекту, технічних питань, екологічної складової, доповіли по основних напрямках проведення подальшої роботи, відповіли на численні запитання.

Директор ДП «УкрНІІпромтехнологіі» Юрій Кошик познайомив учасників слухань із загальною характеристикою проекту, порядком проведення робіт з його здійснення з урахуванням головних вимог - ніяких змін поверхні задіяних територій.

Головний інженер проекту Костянтин Козлов продемонстрував оглядову карту шахтних полів, поінформував про технічну характеристику майбутнього підприємства з видобутку та переробки марганцевих руд. Зазначив, що під населеними пунктами роботи з видобутку руди проводитися не будуть.

Провідний інженер ДП «УкрНДПРІпромтехнологіі» Віктор Козьянов зазначив, що для розробки проекту на попередньому етапі було виконано ряд основоположних науково - дослідних досліджень. Розроблені рекомендації дозволять застосувати в проекті технічні можливості, які виключають просідання поверхневих шарів грунту, не матимуть негативного впливу на підземні водоносні горизонти і поверхневі води. А також, за багатьма іншими показниками, які мають вирішальне значення для місцевої екології в цілому. Крім того, були надані соціально - економічні показники виробничих планів, відзначивши, що планується задіяти в роботі 3445 осіб, з них робітників - 3102 людини. Було відзначено , що при будівництві даного підприємства сумарні інвестиції в регіон складуть 7 млрд. 930 млн. грн. На розвиток інфраструктури буде виділено 518,3 млн. грн. і 654 млн. грн. для житлового будівництва.

Депутат Запорізької обласної ради Сергій Грачов зазначив, що сума інвестицій дуже суттєва, тому в процесі реалізації даного проекту будуть задіяні фахівціз інших місць і з сусідніх районів, інтереси Степногорська і П'ятихатської територіальних громад, будуть враховані в першу чергу. Основний акцент нам необхідно зробити на трьох складових: земля , вода і повітря, вирішення питань транспортної інфраструктури. Ні в якому разі не можна допустити негативного впливу наслідків виробництва на природне середовище та людей. Всі ці питання можна вирішити за активної участі представників місцевих громад. І втрачати часу не можна, необхідно активно включатися в роботу, надавати свої пропозиції.

Активно підтримав реалізацію проекту місцевий фермер, депутат районної ради В.Кудін. Маючи великий життєвий і професійний досвід, він зазначив, що раніше на його пам'яті були неодноразові відмови від реальних пропозицій відновлення виробництва на території. Сьогодні втрачати час не можна, громаді треба включатися в роботу і вирішувати питання не тільки в інтересах сьогодення, а й майбутнього.

Не обійшлося і без критичних зауважень і конструктивних пропозицій. Так, директор ФГ «Ліана» Л.Бойченко, від імені жителів П'ятихатської громади висловила сумніви щодо екологічних наслідків реалізації проекту в питаннях порушення якості земель і водоносних горизонтів.

Щодо узагальнюючої головної пропозиції, голова райдержадміністрації Сергій Джуган зазначив, що для жителів даних територій землеробство є основним джерелом доходу, і тому людей найбільше цікавить і хвилює питання якості грунтів та впливу на них процесів, які відбуватимуться при промислових розробках.

Відповідаючи на питання Віктор Козьянов зазначив, що осідання грунту виключено, так як для запобігання даного явища використовуватиметься спеціальна технологія заповнення виробленого простору твердої сумішшю. Проведені дослідження показали, що негативний вплив на якість грунтів і подальше вирощування будь-яких культур не буде мати місце. При розробці проекту Велико - Токмацького родовища марганцевих руд були детально вивчені всі фактори можливих і неможливих ризиків та шляхи їх усунень. Проведені дослідження показали, що дане будівництво не принесе шкоди довкіллю. Основною вимогою для підрядної організації було суворе дотримання санітарно - гігієнічних норм та інших вимог законодавства України. Здійснення даного Проекту матиме позитивний вплив як на економіку України в цілому так і на розвиток Василівського району зокрема.

У ході зустрічі присутні обговорювали юридичні моменти і процедуру проведення громадських слухань, були ознайомлені з подальшим планом дій з реалізації даного проекту.

Сергій Джуган, підбиваючи підсумки презентації, акцентував увагу на тому, що сьогодні громадськість стурбована політичною та економічною ситуацією в Україні. Люди з побоюванням і недовірою ставляться до будь-яких нововведень. Але, саме представники громадськості, завжди вирішували питання якісних змін свого життя. Тому, на даному етапі , безпосередньо від жителів громад, залежить реалізація даного Проекту, внесення реальних змін у поліпшення свого життя.

 

 

четвер, 06 Березня 2014 13:02 | Переглядів: 718

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]