Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Весна починається з Нього

Походженням, становищем та популярністю Шевченко — винятковий як в українській, так і світовій літературі. Із 47 років життя 24 поет пробув у кріпацтві, 10 — на засланні, а решту — під наглядом жандармів. Вплив Шевченка на різні сторони духовно-національного життя народу відчувається досьогодні. Творчість Кобзаря — багатогранна, як і його талант.

Саме Т.Г.Шевченка вважають основоположником нової української літературної мови й літератури. У різні часи його особистість не залишала байдужими не тільки дослідників його творчості, літературознавців, мовознавців, а й громадських діячів і політиків. "Шевченко цілком заслуговує на почесті, якими оточується. Він був більше, ніж українець - він був державним мужем і громадянином світу. Він був більше, ніж поет — був хоробрим войовником за права і волю людей", — сказав президент США Ліндон Джонсон.

Як і в кожному навчальному закладі України, так і у ВСП "Василівський коледж ТДАТУ" стало доброю традицією щороку вшановувати пам'ять національного генія, видатного поета і художника. У 2014 році по всій Україні і за її межами проводяться заходи до 200-річчя з дня його народження. У рамках тижня циклової комісії природничо-математичних і гуманітарних дисциплін днями пройде літературний вечір з нагоди 200-річчя вшанування пам'яті Великого Кобзаря. Планується поїздка студентів і викладачів до Запорізького музично-драматичного театру ім. Магара на виставу "Вість благая Кобзаря. Діалоги поета з нащадками".

У лютому пройшов конкурс малюнків за мотивами творчості Шевченка, конкурс на кращий лист, адресований поету "Від сучасників тобі, Тарасе…".

На початку березня взяли участь у тематичному заході "Відкритий мікрофон", який відбувся на центральній площі Василівки. У виконанні сестер Яни і Лілії Коломоєць (юридичне відділення) прозвучав уривок з поеми-послання "І мертвим, і живим…".

А студентки Аліна Борідько ("Правознавство") і Софія Третяк ("Ветеринарна медицина") стали учасниками фестивалю українського слова і пісні "І лине над землею Шевченкове святеє слово". Захід, організований викладачами Запорізького педагогічного коледжу, вразив силою слова Кобзаря. У репертуарі декламаторів звучали уривки з поем "Причинна", "Катерина", "Кавказ", "Сова", "Сон" ("У всякого своя доля"), "Візник", "Тополя", "Наймичка", "Чума", "Русалка", поезії і постановка з п'єси "Назар Стодоля", поезії "Мені однаково", "Маркевичу", "Вітре буйний", "Заповіт" та ін.

Окрім декламування творів, цікаво і незвично було слухати проникливі та ліричні пісні на слова Т.Г. Шевченка: "Бандуристе, орле сизий", "Не тополю високую…".

Увесь репертуар був зна-йомим і незнайомим водночас. Вкотре переконалися, що Шевченко кожного разу новий і сучасний. А ще приємно стає від того, що виконавцям по 16 - 17 років. Слухаючи артистичні виступи дівчат, стримане, виважене юнацьке слово, але словами поета, переконуєшся у патріотизмі нашої молоді. І, можливо, хто знає, а пробудиться у нас, українців, самоповага і національна гідність, ідентифікуємо ми себе як єдиний неділимий народ. Бо ідеї рівності і братерства, створення гуманного суспільства, у якому розкриваються найкращі людські якості, про які говорив Шевченко, залишаються такими актуальними у наші складні дні.

Людмила Живиця
викладач ВСП "Василівський коледж ТДАТУ"

 

вівторок, 11 Березня 2014 16:26 | Переглядів: 570

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]