Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

24 березня — Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Міцний імунітет —перешкода туберкульозу.Туберкульоз — інфекційне захворювання, викликане мікобактеріями, "паличками Коха". В організмі людини він може вразити будь-який орган: легені, кістки, нирки, мозок, очі, шкіру, лімфатичну систему... Найчастіше люди хворіють на туберкульоз легенів. Протягом всього життя, незалежно від віку, кожний з нас може інфікуватися туберкульозом, тому що збудник туберкульозу — паличка Коха — є всюди. Але захворіють не всі. Більшість інфікованих ніколи не хворіють на туберкульоз, тому що їх імунна система руйнує туберкульозну паличку і не дає їй розмножуватися.

Епідситуацію із захворюваністю на туберкульоз у Василівському районі визначають заразні форми туберкульозу легенів — бацилярні. Щороку серед мешканців виявляється до 30 нових випадків захворювання, в т.ч. і серед дитячого населення. Найвищі показники захворюваності за підсумками 2013 року зареєстровані у селах Приморське та Балки — перевищують середньорайонний у 2-3 рази. Основна кількість хворих на туберкульоз — це непрацюючий та тимчасово непрацюючий контингент населення, особи без постійного місця проживання, хворі на наркоманію та алкоголізм.

Шляхи зараження туберкульозом різноманітні — крапельний, пиловий, через посуд і продукти, забруднені виділеннями хворих. Шкідливі звички (зловживання алкоголем, куріння, вживання наркотиків), перевтома, стресові ситуації, іноді навіть звичайна застуда призводять до ослаблення захисних сил організму та можуть сприяти розвитку туберкульозного процесу.

На ранніх стадіях захворювання протікає безсимптомно або з слабовираженими симптомами — незначною загальною слабкістю, погіршенням апетиту, пітливістю (особливо вночі), періодичним підвищенням температури тіла до 37.2 - 37.8оС, зрідка кашлем, який з часом посилюється і супроводжується виділенням мокротиння. Коли хворий чхає, кашляє, в навколишнє середовище потрапляє безліч мікробів, які дуже стійкі, можуть тривалий час зберігатися в повітрі приміщень, пилу, на різних предметах, що оточують людину. У висохлому мокротинні, на предметах домашньої обстановки збудники туберкульозу можуть зберігатися кілька місяців. Найбільший ризик інфікування — у осіб, які контактують з хворим: у членів сімей, співробітників, друзів.

Лікування неускладнених форм туберкульозу легенів довготривале — від 6 до 12 місяців. Для тяжких, стійких та запущених форм захворювання — ще довше. Лікування, розпочате своєчасно, допоможе уникнути небезпечних ускладнень та збільшить шанс на повне одужання.

Для того, щоб не пропустити початок захворювання, необхідно виконувати обов'язкові заходи. Дітям до 15 років — проба Манту (для того, щоб виявити первинне інфікування, неускладнені форми туберкульозу та позалегеневі форми захворювання на ранніх стадіях). Проба Манту (туберкулінова проба, туберкулінодіагностика) — це специфічний діагностичний тест. Вона не є профілактичним щепленням, не виробляє імунітету до туберкульозу, а лише показує, чи є в організмі приховане вогнище туберкульозу, яке ще не проявилося симптомами захворювання. Тому батьки, відмовляючись від проби Манту, роблять помилку, не думаючи про здоров'я своєї дітей.

Дорослим необхідно своєчасно проходити профілактичні медичні огляди, робити флюорографічне або рентгенологічне обстеження легенів 1 раз на 2 роки, а особам, які належать до груп ризику щодо захворювання на туберкульоз, або до контингентів, які самі можуть представляти небезпеку для населення (так званий декретований контингент), — щорічно.

 

Тарас ТИЩЕНКО
начальник Василівського міжрайонного управління
 Держсанепідслужби у Запорізькій області

 

 

п'ятниця, 21 Березня 2014 13:32 | Переглядів: 530

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]