Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

"Василівська весна" у вишивці

Вишивка — кропітке, але таке приємне заняття, результатом якого є не лише прекрасний виріб, а й, в першу чергу, неймовірне задоволення майстра від творчого процесу і, звісно, глядачів, які захоплюються великим талантом та терпінням людей з "золотими руками". Помилувати око такими шедеврами рукодільниць можна і у нашому районі. Минулої середи у музеї-заповіднику "Садиба Попова" відкрилася виставка "Василівська весна".

Її експонати — неперевершені роботи василівських майстринь-вишивальниць творчого об'єднання "Перлини Василівського краю": у різних стилях рушники, картини, народні вироби, ляльки-мотанки...

 На урочистому відкритті були присутні начальник відділу культури і туризму РДА Тетяна Шаталінська, голова благодійного фонду "Василівський замок" Віктор Мєшков, майстрині, молодь, співробітники музею-заповідника та районної бібліотеки.

 Відкривала виставку та розповідала про роботу вишивальниць, різновиди рушників, їх історію, про символіку й орнаменти керівник творчого об'єднання Валентина Братищенко.

 — Часто, дивлячись на наші роботи, люди питають — це машинна вишивка? Та жодна з наших майстринь не має такої машинки. Все робимо вручну, кожен хрестик... — говорить Валентина Вікторівна. — Приємно, що наші роботи так високо оцінюють і на всеукраїнському рівні: наші вишивальниці брали участь у конкурсі у Києві, їхні рушники із зображенням дерева життя увійшли до каталогу кращих робіт.

 — Чи довго вишивати такий рушник? — поцікавилися присутні.

 — Якщо щодня його вишивати, то близько чотирьох місяців, але все залежить від розміру роботи та орнаменту, і часу, який приділяється. Не менше потрібне і терпіння, адже поспіху у цій справі не може бути. Можливо, через це у наших рядах немає молоді, і цим займаються більш старші жінки. Коли я пішла на заслужений відпочинок, я знайшла себе у вишивці. Не минає такого дня, щоб я не вишила жодного хрестика. Між собою жартома говоримо, що ми "подсели на иглу". Хотілося б, щоб тільки на таку "иглу" підсідала молодь, займалася дійсно хорошою і красивою справою. Тож запрошую усіх до нашого кола. Творче об'єднання існує вже три роки і сьогодні налічує близько 30 людей з різних куточків району.

 Всі присутні заслухалися цікавою розповіддю Валентини Братищенко, милувалися майстерно вишитими роботами. Особливу увагу і захоплення у глядачів викликали "мережкові" та "козацькі рушники". Валентина Вікторівна розповіла, як вони виготовляються, як майстрині, дотримуючись основних правил символіки, вигадують неймовірні візерунки та схеми для своїх шедеврів. Не меншої уваги заслуговують і такі експонати, як ляльки-мотанки: яскраві, детальні, виконані у кращих українських традиціях, а також картини.

 Тетяна Шаталінська подякувала вишивальницям за такі прекрасні роботи і висловила своє захоплення їхньою майстерністю, а Віктор Мєшков запропонував їм і надалі співпрацювати з музеєм-заповідником і зробити таку виставку традиційною.

 Після урочистої частини всі присутні знайомилися ближче з представленими роботами, смакували ароматними ватрушками та чаєм зі справжнього самовару.

 Всю красу вишитих робіт можна побачити у музеї щодня. Виставка діятиме до кінця квітня, тож усі бажаючі та любителі народного рукоділля запрошуються у стіни величної "Садиби Попова" помилуватися "Василівською весною".

п'ятниця, 28 Березня 2014 14:51 | Переглядів: 659

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]