Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Цивільний шлюб: реалії сьогодення

За часи незалежності, у світлі нового законодавства явище цивільного шлюбу стало дуже поширеним з усіма його правовими наслідками. Дедалі більше людей на деякий час або назавжди відмовляються від штампів у паспортах. Ця тенденція пояснюється зміною суспільного ладу, новими морально-етичними нормами і т.ін. Необхідність узаконювати сімейні союзи — тепер особиста справа кожного.

Шлюб як форма взаємин між чоловіком та жінкою виник ще у XVI ст. — з появою цивілізованого суспільства та з метою створення сім'ї, народження дітей, спільного проживання і утворення спільної власності. Права і обов'язки таких сімейних пар закріплюються законом.

Як свідчить дійсність, з часу свого виникнення поняття "цивільний шлюб" дуже видозмінилося. Спочатку так називалися фактичні шлюбні відносини між людьми, які сповідували різну релігію та не мали права обвінчатися у церкві, їх реєстрували у мерії. На сьогодні — це не фіксоване в органах державної влади добровільне спільне проживання чоловіка та жінки й ведення ними сумісного господарства.

Як поділилася у розмові завідуюча відділом РАЦС Василівського району Валентина ЖУКОВЕЦЬ:

— Ось статистика: за 2013 рік у законний шлюб у нашому відділі вступило 118 пар, за 2014 — вже 15. В основному, це молоді люди у віці від 23 до 36 років. Близько половини бажаючих узаконити свої стосунки вже достатній період часу проживали разом.

Взагалі, сьогодні багато молодих людей не поспішають вступати у законний шлюб. Мабуть, тому що змінилися самі цінності у стосунках чоловіка і жінки. Як оцінюю я, то не в кращий бік. Молодь стала менше задумуватися про спільну відповідальність один перед одним, перед своєю сім’єю, перед своїми словами і обіцянками. Як жінка скажу: у програші тут дівчата. Адже хлопцю простіше: пожив у цивільному шлюбі з однією, не склалося, завтра пожив у такому ж шлюбі з іншою. І що з нього? Йому людська слава не страшна, бо він козак і у даному випадку нікому нічого не винен. А ось дівчині складніше, маю на увазі моральний бік: на неї вже по-іншому дивляться, її засуджують, показують пальцем, мовляв: вона ж жила з тим і тим. Тому я вважаю, що дівчата повинні чітко тримати свою марку, і якщо вирішили вже жити з хлопцем у цивільному шлюбі, то все одно повинна бути перспектива законного оформлення своїх подружніх стосунків: законна дружина — то законна дружина! Хоча є випадки, коли навпаки — дівчина не бажає йти до відділу РАЦС, а хоче випробувати на міцність свою прихильність до хлопця. І в цьому має свою логіку. Одним словом, скільки людей — стільки й думок. Але хочу нагадати: в той же час, коли пара проживає разом без законного оформлення шлюбу, вона має також певні зобов'язання один перед одним. Відсутність штампу не рятує ні від аліментів, ні від поділу майна.

А що говорить закон? Стаття 21 Сімейного кодексу України передбачає: якщо чоловік і жінка проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. Якщо згода поділу майна відсутня, розділити його можна в судовому порядку. Ця процедура є дуже складною, оскільки необхідно встановлювати факт сумісного проживання і збирати докази цього. Незважаючи ні на що, велика кількість сімей залишається незареєстрованими.

Ось що думають про цивільний шлюб перехожі.

Олена Тоцька, 25 років, вже 3 роки живе у цивільному шлюбі:

— Проживаючи разом з людиною, ти маєш можливість дізнатися її краще, звикнути до характеру та спробувати, яке ж воно, подружнє життя. А вже згодом можна й розписатися.

Артем Смирнов, 31 рік:

— Закріплення взаємовідносин законодавством — це свого роду угода з відповідальністю за них. В ідеалі так має бути. Нехай лише через кілька років спільного життя, але стосунки повинні не тільки морально цінуватися, а й фіксуватися юридично.

З розвитком світу, еволюції людської індивідуальності змінюються й суспільні відносини, й норми існування взагалі. Те ж саме можна сказати і про шлюб, чия основа варіюється залежно від типу суспільства та від духовного стрижня його громадян. Менталітет теж відіграє важливу роль. Якщо у Сполучених Штатах Америки буденним стало укладення шлюбних договорів, то в Україні до цього досі ставляться вороже, мовляв, не хочеться заздалегідь думати про негатив. Хоча практика таких юридичних домовленостей може нести досить позитивні наслідки.

Узаконювати свої стосунки, чи ні — дійсно актуальне питання. Відповідь на нього ніхто не дасть. Лише одне можна стверджувати: до вирішення цього необхідно підходити з усією серйозністю і виваженістю. Адже шлюб — союз двох людей, який має базуватися, в першу чергу, на взаємовідповідальності.

 

вівторок, 01 Квітня 2014 15:55 | Переглядів: 550

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]