Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Валерій Баранов: «План реформування медичної галузі мають розробляти фахівці»

Голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов взяв участь у розширеному засіданні колегії Департаменту охорони здоров'я ОДА. На початку засідання учасники переглянули відеосюжет, у якому запоріжці відверто поділилися проблемами, з якими вони стикаються у закладах охорони здоров’я.

- Медицини у нас немає, кожен сам за себе, - такий висновок зробила директор Департаменту охорони здоров`я ОДА (стажування) Наталія Мотовиця по завершенні сюжету.

За її словами, кожен пацієнт повинен мати гарантії, що у разі необхідності він зможе отримати безкоштовну допомогу. Разом з тим, це питання напряму пов’язане з бюджетом. Тож Наталія Мотовиця детально зупинилась на видатках галузі.

Торік фінансування системи охорони здоров’я склало 1,8 млрд. грн., однак тільки 9% цієї суми було спрямовано на медичне забезпечення пацієнтів та їх харчування. На одного запоріжця передбачалося 1024 грн. на рік, з яких 79,5 грн. - лише на медикаменти. Вартість утримання одного ліжко/місця - 12,7 грн. На переконання директора Департаменту, на ці кошти неможливо провести якісне обстеження та лікування пацієнта.

Коментуючи ці цифри, голова облдержадміністрації Валерій Баранов відзначив, що медицина - це найбільш корумпована галузь, на утримання якої спрямовують колосальні ресурси. При цьому, скарг від населення на якість медобслуговування надходить більше, ніж на роботу житлово-комунального господарства в цілому.

Одне з найактуальніших питань - завершення реформування медичної галузі.

- Проблема в тому, що ніхто не бажає використовувати світовий досвід. Усе краще давно придумано та впроваджено, необхідно його тільки адаптувати відповідно до нашої специфіки. При цьому важливо, щоб реформу розробляли фахівці, щоб вона пройшла громадські слухання, мала конкретний план дій та джерела фінансування. Всього цього проведено не було, - наголосив Валерій Баранов.

Директор Департаменту охорони здоров`я ОДА (стажування) Наталія Мотовиця повідомила, що ніхто ламати напрацьовану систему не буде, якщо вона довела свою ефективність. Разом з тим, перш ніж переходити до другого етапу реформування галузі, необхідно внести ряд коректив, налагодити роботу первинної ланки медицини.

У ході засідання йшлося про необхідність створення кадрового резерву спеціалістів, структуру захворюваності населення та різноманітні державні й обласні програми, спрямовані на підтримку та лікування тяжко хворих пацієнтів тощо.

 Управління у справах преси та інформації ЗОДА

 

середа, 16 Квітня 2014 15:16 | Переглядів: 522

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]