Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

«Рік у рік любов Господня творить свято Великодня»

У всіх народів світу є свої звичаї, свої традиції. І український народ – не виняток. Велике та світле свято Христового Воскресіння має ще одну назву — Пасха. Напередодні свята, Центральна районна бібліотека для дорослих, провела для учнів загальноосвітніх шкіл міста №1 та №3 захід «Рік у рік любов Господня творить свято Великодня».

За дві тисячі років кожен народ сформував свої способи вшанування Ісуса Христа. Тому метою заходу було познайомлення учнів з особливостями національних традицій, пов’язаних зі святкуванням Великодня в Україні. Перед старшокласниками, ведучими заходу, Любовію Масловою , провідним бібліотекарем та Іриною Ляшенко, бібліотекарем І категорії, розкривався головний зміст свята: добро перемагає зло, весна перемагає зимовий холод, несе надії на щастя і благополуччя.

Майже всі Великодні звичаї – це возвеличення життя, перемоги над смертю. Свято, наповнене радістю.

Паска – це гордість господині. Вважалось, що вдала паска віщувала добро, щастя в родині.

Другим Великоднім символом є писанка або крашанка. З давніх-давен яйця були символом сонця, весняного відродження природи, зародження життя, продовженням роду. Розмальоване яйце вважалося родинним оберегом.

Традиція виготовлення писанок жива і досі, у кожному регіоні України великодні яйця фарбують по-різному. Олена Пилишенко художниця, педагог вищої категорії відділення образотворчого мистецтва КЗ «Василівська музична школа» , розповідала про обрядову функцію писанок , про те, яка буває техніка розпису, про символічне значення кольорових візерунків та разом Мариною Починок, викладачем художнього відділення і учнями Поліною Кузьменко , 6-А клас ЗОШ №1, Олею Милогородською, 8-А клас ЗОШ №2 та Владом Аскеровим, 9-Б клас ЗОШ №2, провела майстер- клас з писанкарства . Помилково було б думати, що юні художники будуть малювати фарбами. За невеликими винятками, вони малюють не фарбами, а воском. Бо віск відіграє в цьому мистецтві активну роль: створює узори і всю графіку писанки.

Згодом, кожен з присутніх, в доброму настрої та з добрими побажаннями, долучився до художнього оздоблення. З великим ентузіазмом учні розписували паску, виготовляли дряпанки та крапанки. Будемо сподіватися, що після свята вони перетворяться в окрасу їхньої оселі.

Великдень всіх нас на гостини просить,

малює сонце, полотно небес,

І крашанку, як усмішку, підносить,

 Христос воскрес! Воістину воскрес!

 

 За матеріалами Василівської районної ЦБС

 

п'ятниця, 18 Квітня 2014 11:50 | Переглядів: 486

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]