Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Сумлінне ставленню платників податків - можливість безперешкодно отримувати громадянами району всі соціальні гарантії

Законом України від 04.07.2013 року №406-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в зв'язку з проведенням адміністративної реформи» внесено зміни до Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в частині передачі функцій з адміністрування ЄСВ Пенсійним фондом Міністерству доходів і зборів з 01.10.2013 року.

Одним із актуальних питань діяльності органів виконавчої влади і зокрема Василівського відділення Токмацької ОДПІ в районі на сьогодні є наповнення бюджету шляхом стягнення боргів по внесках та покращення їх платіжної дисципліни, про це на засіданні колегії райдержадміністрації доповіла Наталія Миколаївна Солов'янова заступник начальника- начальник Василівського віділення Токмацької ОДПІ.

Зменшення заборгованості по єдиному соціальному внеску є пріоритетним завданням і має соціальну орієнтацію, оскільки повернені державні кошти спрямовуються на здійснення поточних соціальних виплат населенню, яке цього потребує, що є основним завданням соціальної політики уряду.

Василівським відділенням здійснюється щоденний контроль за надходженням платежів від підприємств-недоїмників. З кожним керівником таких підприємств постійно проводиться робота по зменшенню боргу.

У райдержадміністрації постійно працює робоча група з організації та координації роботи органів місцевого самоврядування, територіальних органів міністерств і відомств України з питань легалізації заробітної плати та „тіньової” зайнятості населення, міська та районна комісія з питань забезпечення своєчасності виплати та погашення заборгованості з заробітної плати, стипендій та інших соціальних виплат, комісія з питань сплати податків та ефективності фінансової діяльності суб’єктів підприємництва та з питань санації, реструктуризації та банкрутства підприємств, в якій приймають участь фахівці Міндоходів, Державної виконавчої служби та Пенсійного фонду та заслуховуються керівники підприємств-боржників.

Але, незважаючи на вжиті заходи, станом на 01.10.2013 року сума недоїмки по ЄСВ, яка була передана ПФУ складала 1038,2 тис.грн. За період адміністрування ЄСВ органами Міндоходів заборгованість по ЄСВ збільшилась на 104,7 тис.грн і станом на 01.04.2014 року вже становить 1142,9 тис.грн

Основна причина, що зумовила ріст заборгованості – це невиплата заробітної плати працівникам Філій райавтодора, які є економічно-активними підприємствами та фінансуються з бюджету. Станом на 1 квітня 2014 року борг по ЄСВ по цим підприємствам сягає вже 129,8 тис.грн. Для повного погашення заборгованості до боржників застосовуються всі важелі надані органам Міндоходів діючим законодавством. У першу чергу, за погашення недоїмки боржникам нараховуються фінансові санкції та пеня. Так, при погашенні недоїмки по єдиному соціальному внеску з 01.10.2013 року боржникам нараховано штрафних санкцій та пені в сумі 69,5 тис.грн., що також впливає на зростання заборгованості. За допущені порушення законодавства, у тому числі несвоєчасну сплату внесків, посадові особи підприємств притягуються до адміністративної відповідальності, притягнуто 10 посадових осіб. Сума накладених штрафів складає 5,4 тис. грн.

Другим важливим етапом у роботі є забезпечення своєчасного надходження коштів від приватних підприємців-спрощенців, які вже майже три роки зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі визначеному самостійно, але не менше мінімального страхового внеску. В районі близько 700 підприємців своєчасно сплачують єдиний соціальний внесок, однак понад 10 % підприємців-спрощенців щороку нехтують власними зобов’язаннями.

Співпраця з органами виконавчої служби по стягненню боргів є однією із пріоритетних в нашій діяльності . Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” для проведення безспірного стягнення заборгованості по внесках відповідно до законодавства спеціалістами інспекції готуються та подаються до ДВС вимоги про сплату боргу. Заходами щодо зменшення обсягів боргу по страхових внесках охоплено 100,0 відсотків дієвого боргу. Так станом на 1 квітня 2014 року на виконання у районний відділ ДВС було передано 205 вимог про сплату заборгованості по єдиному соціальному внеску на суму 276,9 тис.грн. Через ряд різних причин, основна з яких відсутність господарської діяльності та майна у платників податків, виконавчою службою району через її депозитні рахунки у 2013-2014 році погашено 160 вимог на суму 156,2 тис.грн. Дуже хотілося, щоб наша співпраця з відділом ДВС вийшла на якісно новий рівень, щоб відділ державної виконавчої служби активізував роботу зі стягнення боргів по підприємцям, що постійно здійснюють підприємницьку діяльність.

Тільки завдяки сумлінному ставленню платників податків до виконання своїх обов’язків щодо сплати платежів до бюджету та розумінню необхідності термінового погашення податкової заборгованості ми подолаємо проблему утворення нових боргів. А це надасть можливість безперешкодно отримувати громадянами району всі соціальні гарантії.

 

середа, 23 Квітня 2014 16:44 | Переглядів: 484

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]