Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Молочний кооператив: вигідно?

Селяни все активніше об'єднуються у молочні кооперативи, головним завданням яких є організація та об'єднання зусиль особистих селянських господарств для спільної роботи з відгодівлі худоби та заготівлі молока. На фоні невдоволення ціновою політикою, діяльністю деяких заготівельників, проблемами розрахунків за молоко об'єднання у кооперативи відкриває для селян великі перспективи.

Нині на території України повномасштабно працює з молочними кооперативами французько-українське підприємство "Данон". Досвід співпраці з цим підприємством мають і наші земляки з Токмацького району. Тож, з ким вигідніше співпрацювати селянину — з кооперативом чи з посередником між ним й місцевими молокопереробними підприємствами? Розповідає голова кооперативу села Жовтневе Токмацького району Руслан Горенко:

— Кооператив платить 3,05 гривні за кілограм зданого молока. До кінця березня була ціна 4,50. Наші конкуренти, представники місцевих молокопереробних підприємств, платять по 2,20-2,30 за кілограм.

Ця різниця в ціні — перша причина, чому саме люди йдуть у кооператив. Але робиться це не для того, щоб занести здавальника молока до свого списку. Працівники кооперативу пильно слідкують за якістю продукції. Тут уже ніхто не здасть відвійки замість незбираного молока, не виллє в цистерну не фільтрованого, прокислого, з домішками антибіотиків тощо. Лаборант чітко перевіряє всі ці показники в кожному посуді (відрі, бідоні), адже "Данон" може забракувати цілу партію (2-4 тонни), бо якість молока повинна відповідати лише європейським стандартам.

Важче це для селянина? Безумовно. Але справа того варта. Бо навіть 50 копійок надбавки на кожному кілограмі потім виливаються у сотні й тисячі гривень.

"Данон" приймає молоко базовою жирністю 3,4%. Але здають його селяни жирністю й 3,7-3,8%. Тому в кінці року робляться перерахунки й завод виплачує гроші за високу жирність. Компенсує й затрати за збирання молока. Доставку молока на завод також бере на себе.

 

 

 

середа, 28 Травня 2014 10:26 | Переглядів: 505

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]