Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Охорона культурної спадщини – під постійним контролем обласної влади

В області здійснюється постійний моніторинг стану пам’яток археології. Так, з початку року проведено 15 спільних перевірок з правоохоронними органами, прокуратурою і СБУ дотримання вимог законодавства України у сфері охорони культурної спадщини, перевірено стан 45 об’єктів археологічної спадщини та складено 34 акти обстеження сучасного стану пам’яток археології.

Про це повідомив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА (стажування) Владислав Мороко під час публічного звіту, який відбувся в облдержадміністрації.

 - За фактом розграбування археологічних пам’яток у Запорізькому, Мелітопольському, Василівському районах порушено кримінальні провадження. Триває робота з подальшого розвитку Василівського історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова». Проте відсутність фінансування Програми з охорони, збереження та розвитку об’єктів культурної спадщини, що знаходяться в музеї-заповіднику «Садиба Попова» на 2012-2016 роки, не дає можливості здійснити невідкладні заходи для збереження архітектурних споруд, утримувати і використовувати об’єкти музею-заповідника в повному обсязі, - повідомив Владислав Мороко.

 За словами посадовця, через систематичне протікання покрівлі північного флігеля, в якому розташований музей, виникла загроза пошкодження експонатів. З метою обстеження технічного стану покрівлі Департаментом утворена комісія, яка провела обстеження покрівлі та стелі будівлі музею, складено відповідний акт. Установлено, що технічний стан покрівлі музею потребує негайного проведення протиаварійних робіт, на які необхідно 61,6 тис. грн. Підготовлено клопотання до обласної ради про виділення коштів на ці роботи.

 Також посадовець повідомив, що одним з основних напрямів діяльності департаменту у сфері охорони культурної спадщини є інвентаризація та паспортизація пам’яток.

 За його словами, цього року схвалено 164 комплекти облікової документації на пам’ятки історії та монументального мистецтва та 14 комплектів на щойно виявлені об’єкти історії, археології та монументального мистецтва Запорізької області, які направлені до Міністерства культури України для подальшого занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Крім того, департаментом зареєстровано один дозвіл і шість кваліфікаційних документів на проведення археологічних розвідок, розкопок, виданих Міністерством культури України, та здійснюється контроль за проведенням цих робіт.

 

Управління у справах преси та інформації ЗОДА

понеділок, 02 Червня 2014 15:47 | Переглядів: 451

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]