Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Десять проектів-переможців конкурсу грантів «Поспішайте творити добро» отримали путівку в життя

Народний депутат України Володимир Бандуров тримає слово. Незважаючи на складну ситуацію в країні, на території 79-го округу триває успішна реалізація конкурсу грантів «Поспішайте творити добро». Два роки тому Володимир Бандуров запропонував місцевим громадам взяти участь у цьому широкомасштабному проекті на умовах співфінансування з благодійним фондом «Під покровом Богородиці», почесним президентом якого є депутат.

Адже тільки разом, об'єднавши зусилля з небайдужими мешканцями, можна покращити життя в наших містах і селах. Вісімнадцять спільних проектів вже втілені в життя, на черзі - реалізація другого етапу конкурсу грантів «Поспішайте творити добро». Протягом півроку проходила бурхлива дискусія, що у першу чергу має бути змінено в селах і містах округу. Ініціативними групами було підготовлено 15 проектів, розроблених і підтриманих жителями кожного з населених пунктів, які подали заявку на участь у конкурсі. І ось 2 червня відбулося підсумкове засідання експертної комісії конкурсу. Презентації проектів ініціативних груп передувала скрупульозна робота з їх підготовки. Це і визначення пріоритетності соціального проекту, і складання кошторису, і визначення термінів і обсягу робіт. Після надання ініціативними групами всієї необхідної документації члени експертної комісії конкурсу грантів приступили до її вивчення і визначення проектів, які отримають путівку в життя. В результаті, переможцями конкурсу були визнані 10 проектів, реалізація яких допоможе зробити життя в наших містах і селах комфортнішим і кращим.

Найбільш масштабним, вочевидь, є проект «Водозабезпечення мешканців села», розроблений громадою села Кам'янське Василівського району. Проект передбачає будівництво централізованого водопроводу, який забезпечить безперебійну подачу вулицями Телевізійною, Придорожньою, Горького, Космічною та Прибережною технічної води для поливу полів і городів. У відповідності до розробленого проекту, для його реалізації необхідно прокласти трубопровід протяжністю півтора кілометра з усіма з’єднаннями, щоб кожен двір на цих вулицях зміг підключитися до центрального водопроводу.

Мешканці села Заповітне Кам'янсько-Дніпровського району звернулися до благодійного фонду з пропозицією побудувати в селі пам'ятник своїм землякам - воїнам-афганцям. Проект так і називається - «Вшанування пам'яті загиблим афганцям».

- П'ятнадцять наших односельчан проходили строкову службу в Афганістані, - розповідає Вадим Жаравін, голова сільської ради. - Усі вони брали участь у бойових діях, мають численні нагороди. Але час минає, і в пам'яті людей стираються ці трагічні події. Ми просимо допомоги у благодійного фонду, щоб створити обеліск, який дозволить жителям села, і перш за все нашій молоді, пам'ятати про подвиг земляків - і загиблих у тій страшній війні, і тих, хто залишився в живих.

А громада Великої Білозерки пріоритетним для себе визначила освітлення мостового переходу і тротуару по вулиці Радянській. Планується будівництво 11 опор з установкою лічильника і світильників з приєднанням їх до електричних мереж. Робота трудомістка і затратна, але необхідна.

- На цій ділянці дороги, від Великобілозерської середньої школи № 3 до вулиці Гоголя, немає тротуару, до того ж, не освітлюється пішохідний перехід через міст. І особливо взимку, коли рано темніє, ходити стає просто небезпечно. А адже тут йдуть до школи діти, користуються переходом і літні люди, - пояснює рішення громади керівник проекту Микола Бійчук. - Свою допомогу у вирішенні цього важливого питання запропонували сільгосппідприємства, орендарі земельних паїв і члени громади. Таким чином, за допомогою фонду «Під покровом Богородиці» , народного депутата та небайдужих мешканців села ми розраховуємо побудувати лінію освітлення.

Облаштувати відразу два дитячі майданчики у рамках одного проекту вирішили жителі села Кірове Оріхівського району. У ході реалізації проекту планується придбання дитячих ігрових комплексів і благоустрій зони відпочинку в центрі села.

- У нашому селі проживає понад 600 дітей, які не мають впорядкованого місця для занять спортом, для ігор і культурного дозвілля, - зізнається ініціатор проекту Оксана Яркова. - От ми і вирішили створити, нарешті, нашому підростаючому поколінню умови, необхідні для гармонійного розвитку, і побудувати для дітей спортивно-ігрові майданчики.

Ще одна проблема села - погані умови для надання медичних послуг. Мешканці сіл Мирне і Нестерянка Оріхівського району прийняли рішення відремонтувати амбулаторії у своїх населених пунктах. Обидві будівлі знаходяться у практично аварійному стані і потребують капітального ремонту: повної реконструкції вимагають і дах, і віконні рами, а бюджетне фінансування відкладається з року в рік. Коштів сільських громад недостатньо для реалізації проектів такого масштабу, але на умовах співфінансування з фондом «Під покровом Богородиці» можливий капітальний ремонт цих будівель: ремонт покрівлі, заміна вікон на енергозберігаючі, реставрація фасадів. Всі заплановані роботи будуть проведені - таке рішення прийняла експертна комісія конкурсу грантів «Поспішайте творити добро».

Відремонтувати свій сільський клуб вирішили мешканці ще одного села в Оріхівському районі. Юрківський сільський клуб був побудований ще у1966 році. Раніше тут працювали гуртки художньої самодіяльності, був свій хор, сюди збиралися на свята, на концерти, відзначали торжества.

- Але клуб давно вже не працює, - констатує голова ініціативної групи проекту Олена Котик, - оскільки перебуває в аварійному стані. А тим часом, у Юрківці проживає 1450 осіб, у нас багато молоді і школярів, які позбавлені можливості розвивати свої таланти. Ми дуже розраховуємо на підтримку нашого починання благодійним фондом.

Силами громади планується відремонтувати дах клубу. Але для того, щоб здійснити заміну вікон і дверей, власних коштів не вистачає, от і звернулися за підтримкою і фінансовою допомогою до благодійному фонду.

Ще один учасник конкурсу грантів - проект оснащення кабінету фізики та астрономії при Енергодарському навчально-виховному комплексі № 5. Вчителі та батьки пропонують придбати телескоп для шкільного гуртка астрономії, що дозволить не лише спостерігати за космічними об'єктами, але й фотографувати їх. Ініціатор проекту і керівник гуртка - Микола Погребняк, у якого проходять цікаве і пізнавальне навчання понад 60 школярів Енергодара.

- Придбання телескопа дозволить на практиці закріпити теоретичні знання, отримані на уроках астрономії, - зазначає вчитель-новатор. - З таким телескопом наш кабінет фізики стане місцем проведення молодіжного та дитячого дозвілля, дасть можливість проводити цікаві пізнавальні семінари та лекції, фотографувати зоряне небо і переглядати знімки на телеекрані.

Питання поліпшення матеріального оснащення своєї школи буде вирішувати спільно з благодійним фондом громада села Преображенка Оріхівського району. Відповідно до рішення конкурсної комісії вже до наступного навчального року у першокласників буде нова сучасна шкільна дошка.

А в дитячому садочку «Струмочок», який знаходиться у Василівці, - свої проблеми. У цьому дошкільному закладі створено належні умови для зміцнення здоров'я та ефективного фізичного розвитку дітей - є спортивна та танцювальна зали, кімната лікувальної фізкультури, фізіотерапевтичний кабінет, оснащений апаратами УВЧ, ультразвуку , електрофорезу , тубус-кварцу, лампою «Солюкс». Однак закінчився термін експлуатації апарату УВЧ, а ремонту він не підлягає. Батьки дітей розраховують придбати прилад на умовах співфінансування, і гарантію на його придбання вони отримали завдяки перемозі у конкурсі проектів «Поспішайте творити добро». Заслухавши доповідь директора дитсадка Олени Духонченко, члени комісії запропонували розглянути питання придбання більш нового й сучасного обладнання, яке буде більш ефективним для профілактики і лікування маленьких вихованців «Струмочка».

Загальна сума коштів, спрямованих на реалізацію другого етапу конкурсу грантів «Поспішайте творити добро», ініційованого народним депутатом України Володимиром Бандуровим, склала понад 700 тисяч гривень.

Щодо інших п'яти проектів, представлених на розгляд конкурсної комісії, було прийняте рішення про їх доопрацювання. У тому числі - ремонт і оснащення необхідним обладнанням спортивних залів у Комишувасі і Мирному Оріхівського району, будівництво дитячого спортивного майданчика в Енергодарі. Всі ці проекти, а також і ті, які ще перебувають у стадії розробки, зможуть взяти участь вже у наступному етапі конкурсу грантів. Спільна робота з облаштування наших міст і сіл триває. І ми всі можемо розраховувати на допомогу нашого народного депутата та благодійного фонду «Під покровом Богородиці».

 

четвер, 05 Червня 2014 10:22 | Переглядів: 485

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]