Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Про пенсії жінкам в 55 років

До 1 січня 2015 року у 55-річних жінок є вибір — вийти на пенсію або працювати, заробляючи більш високу пенсію. З 1 жовтня 2011 року Законом України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" пенсійний вік для жінок збільшено з 55 років до 60. Цим же Законом обумовлено, що у 55 років жінки мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але при цьому пенсія буде меншою.

Як обчислюється дострокова пенсія за віком? Коментує начальник управління Пенсійного Фонду у районі Людмила Цибульняк:

— Розмір дострокової пенсії за віком обчислюється відповідно до статей 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" — зменшується на 0,5 відсотка за кожен повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію, а пенсійний вік жінки встановлено статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Тобто за півроку — це 3%, за рік — 6%, і так далі.

— На яких умовах жінка набуває право на призначення пенсії після досягнення 55-річного віку?

— Вищеназваним Законом обумовлено наявність страхового стажу не менше 30 років та звільнення з роботи.

— Який період буде діяти зменшення розміру пенсії?

— Воно буде продовжуватися протягом всього періоду одержання пенсії, незалежно від виду пенсії або зміни виду пенсії, навіть коли досягне пенсійного віку, обумовленого статтею 26 Закону.

— Чи можливо переглянути процент зменшення дострокової пенсії за віком?

— Можливо. У випадку, коли жінка, якій призначена дострокова пенсія за віком, не досягши пенсійного віку, відмовилася від одержання даного виду пенсії і працевлаштувалася, відсоток, на який зменшено размір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за періоди роботи після дострокового виходу на пенсію. Також відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо жінка після досягнення пенсійного віку продовжує працювати і відмовилася від одержання пенсії.

— Чи буде виплачуватися дострокова пенсія за віком в разі, якщо жінка, не досягши пенсійного віку, працевлаштується?

— Жінки, оформивши пенсію в 55, втрачають можливість одночасно одержувати пенсію, яка призначена достроково, і зарплату, продовжуючи працювати.

— Прокоментуйте приклад: жінка народилася 15 квітня 1959 року. Не працює та має 30 років страхового стажу. 7 травня звернулася із заявою про призначення дострокової пенсії за віком. З якої дати буде призначено пенсію: з дня, що настає за днем досягнення 55 років, чи з дати звернення за пенсією?

— Терміни призначення (перерахунку) та виплати пенсій урегульовано в статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Згідно з цією статтею, пенсію призначають із дня звернення щодо її призначення, окрім випадків, коли пенсію призначають із більш раннього строку. Зокрема, пенсію за віком призначають з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення з приводу призначення пенсії відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Пенсійний вік визначено в статті 26 Закону. Зокрема, для жінок, які народилися з 1 квітня по 30 вересня 1959 року, пенсійний вік становить 58 років.

Отже, дострокову пенсію буде призначено з дати звернення, тобто з 7 травня 2014 року — згідно із першою статтею 45 Закону України.

 

середа, 11 Червня 2014 14:05 | Переглядів: 541

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]