Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Залежність пенсії від страхового стажу та заробітної плати

Пенсійний фонд України нагадує, що Законом України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов‘язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше,ніж мінімальний страховий внесок.

Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено внески, то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати з якої сплачені внески менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі.

До відома: мінімальний страховий внесок розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати - 1218 грн., встановленої Законом України “Про Державний бюджет України на 2014 рік”.

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку вже йдеться про “тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до соціальних фондів.

Станом на 1 червня 2014 року в Василівському районі за статистичними даними обліковується 140 суб’єктів господарювання, які сплачують своїм майже 743 найманим працівникам заробітну плату на рівні або менше мінімальної зарплати. Створена робоча група при голові районної державної адміністрації з питань легалізації заробітної плати постійно розглядає та заслуховує на своїх засіданнях керівників цих підприємств. В ході співбесіди приймаються відповідні рішення направлені на підвищення рівня оплати праці.

Шановні громадяни району: своєчасна й повна сплата єдиного соціального внеску, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджети соціальних фондів матимуть стабільні надходження для своєчасного фінансування гарантованих державою виплат. Суспільство має зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернативи немає.

Шановні громадяни у разі порушення Ваших прав працевлаштування або отримання заробітної плати менше мінімального рівня просимо звертайтеся за телефонами:

- управління праці та соціального захисту населення: 72850,73072

- управління Пенсійного фонду України в Василівському районі Запорізької області: 72742.

 

вівторок, 17 Червня 2014 11:07 | Переглядів: 449

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]