Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Все має своє місце. І сміття — в першу чергу!

Проблема сміття завжди була однією з найважливіших екологічних проблем великих міст. Але нині ми спостерігаємо, що ця проблема стає усе більш гострою і для невеликих міст. Зростаюча кількість відходів і брак коштів для їх переробки характерні для багатьох населених пунктів. Проблема утилізації відходів посилюється. І вирішити її у певній мірі намагається приватне підприємство "Колесник", яке надає послугу з вивезення сміття. Говоримо з керівником підприємства Олександром Колесником.

— Олександре Федоровичу, розкажіть, як давно працює ваше підприємство і яку територію обслуговує?

— Ми працюємо з 2002 року. Розпочинали з вивезення сміття по Василівці та Степногірську. Після того, як декілька років тому полігон для твердих побутових відходів поблизу с. Верхня Криниця було закрито, ми певний час вивозили сміття на Скельківський полігон, але через його переповнення довелося шукати інші варіанти, тож уклали договір з Токмацьким підрозділом. Звісно, більша відстань відразу позначилася на тарифі. На сьогодні ми обслуговуємо лише Василівку, а Степногірськ уклав угоду із Запорізькою фірмою. У нас працюють три машини, на кожній, крім водія, ще двоє людей, які слідкують, щоб усе сміття було завантажено.

— Скільки сьогодні платять василівчани за вивезення сміття?

— Після обговорення міська влада з 1 січня 2013 року затвердила тариф: для жителів багатоповерхівок — 8 грн. 55 коп. з одного мешканця квартири, а для одного жителя приватного сектора — 12 грн. 30 коп. На сьогодні цей тариф, незважаючи на підвищення цін на пальне та інші енергоресурси, залишається незмінним і до кінця 2014 року переглядатися не буде. У 2013 році від підприємства діяв такий собі бонус-знижка для жителів приватного сектора: якщо у дворі проживають четверо чи більше осіб, то сплачувати все одно можна було лише за трьох. Таким чином ми заохочували людей укладати з нами відповідні договори на вивезення сміття. У цьому році такої пільги не буде, тобто сплачуватимуть за кожного члена сім’ї. А ось якщо людина користується субсидією, то платитиме менше. Ми змушені рахувати кожну копійку, адже зараз вивозимо сміття аж на Токмацький полігон. Поки що у Токмаку нам ідуть назустріч і ще дозволяють вивезення сміття на їхній полігон, але це питання часу. У них свого сміття вдосталь.

— Чи є у планах будівництво полігону на території нашого району?

— Так, міська рада вже замовила проект на такий полігон, будівництво якого планується на околиці Василівки (де раніше був вугільний склад). Це буде сучасне спорудження з сортувальною дільницею, а не просто сміттєзвалище. Зараз проектом займаються науковці, які ретельно вивчають, на якій відстані від житлового сектора буде полігон, як глибоко проходять підземні води, тобто враховують усі фактори, щоб це було не шкідливо для місцевості і тих, хто там проживає. Стосовно Скельківського полігону для твердих побутових відходів, то його межі також будуть розширюватися згідно з відповідним проектом.

— Звісно, новий полігон у районі дуже потрібен. Але найбільше з цього приводу хвилюються люди, які проживають неподалік від того місця, де він запланований. Чи дозволяє наше законодавство будувати такі полігони в межах населеного пункту, і на якій відстані вони мають бути від житлових будинків?

— Я вже говорив, що сучасні полігони кардинально відрізняються від тих, що ми звикли бачити. Сучасні технології утилізації творять дива. Щодо по-лігонів у нас в країні, то згідно із законодавством, вони мають бути розташовані на відстані 500 метрів від населеного пункту.

— Проблема вивезення сміття сьогодні гостро стоїть і у сільських радах. Чи обслуговуєте ви сільські території?

— Ні. Поки що жодна сільрада не укладала з нашим підприємством такий договір. У селах Верхня Криниця та Зелений Гай спроби були, але виявилися марними. Люди відмовляються платити за цю послугу. Тому у нас такі засмічені лісополоси і стільки стихійних сміттєзвалищ. Я вважаю головам сільрад у цьому питанні треба перейняти досвід Василівської міськради, де на сесії було прийнято рішення не видавати жодної довідки з міськради, поки громадянин, котрий по неї прийшов, не покаже довідку з нашого підприємства про те, що він уклав договір на вивезення сміття (це стосується, передусім, жителів приватного сектора). Тож на сьогодні кількість наших клієнтів значно зросла. Та й люди відчули, наскільки це зручно, коли кожного тижня, у визначений день і час до двору під’їжджає машина і забирає сміття. Так що нехай депутати і працівники сільрад проводять агітаційну роботу з населенням і ми залюбки надаватимемо свої послуги.

— А який же тариф буде для сільчан?

— Для тих сел, які неподалік від Василівки, гривень 15 з кожного члена сім’ї. Але повторюся, якщо ми побудуємо полігон ТПВ на території району, тариф буде переглянуто у бік зниження ціни, адже витрати на вивезення значно зменшаться.

Чи стануть чистішими наші міста і села у великій мірі залежить від кожного з нас. І починати потрібно з дітей. Адже, якщо змалку вони бачать, що батьки, навівши порядок у дворі, вивозять сміття до посадки, навряд чи самі з роками робитимуть інакше.

Світлана Лобач

 

п'ятниця, 20 Червня 2014 12:00 | Переглядів: 440

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]