Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Свято Івана Купала (Купайла)

Івана Купала (Купайла) — традиційне свято, яке відзначається в Україні в ніч на 7 липня. Історично цей день був днем літнього сонцевороту (сонцестояння — 20-22 червня), що згодом збігався з Різдвом Івана Хрестителя (24 червня). Ім'я ж святу дав Купало — язичницький бог земних плодів. Колись йому приносили в жертву хліб.

Головні атрибути свята — Купало й Марена (Марена, Мара, Марина). Тому до цього свята молодь заздалегідь старанно готувалась: робили опудало, готували деревця (називали їх «Мареною» або «Купалом»), плели з живих квітів вінки, збирали хмиз, готували купи соломи на вогнище. За звичаєм, це дві уквітчані гілки, подібні до людських фігур. Довкола опудал молодь водить таночки та співають ритуальні купальські пісні.

Святкують біля річок, озер. Дівчата плетуть вінки з польових квітів, обов'язково розкладається велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі.

Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Так, вважалось, що коли дівчина і хлопець, які кохаються, узявшись за руки, стрибають у парі через вогнище і їх руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом.

Дівчата дістають свічки, запалюють їх і, прилаштувавши до своїх вінків, пускають на воду. Часто хлопці намагаються зловити вінки дівчат. Кожна дівчина плете його так, щоб можна було впізнати: вплітали яскраву свічку, або велику квітку. Якщо хлопцю вдається зловити вінок коханої, це добра прикмета. Ящо вінок пливе добре й гарно горить свічка, то дівчина вийде заміж, а якщо він крутиться на місці, — то ще дівуватиме, а як потоне — заміж не вийде взагалі.

За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко. Той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби. За традицією, у Малій Білозерці проведенно хороше, щире свято «На Івана, на Купала».

 

 

п'ятниця, 04 Липня 2014 14:29 | Переглядів: 495

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]