Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Верховна Рада України прийняла Закон Володимира Бандурова, який подовжує мораторій на банкрутство підприємств енергетики

Народний депутат України Володимир Бандуров продовжує активну законотворчу роботу у Верховній Раді. Так, 3 липня парламент країни прийняв розроблений народним депутатом життєво важливий для енергетичної галузі законопроект. Йдеться про законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків у паливно-енергетичному комплексі». За відповідне рішення проголосували 277 депутатів при мінімально необхідних 226.

Основною метою прийнятого законопроекту є створення сприятливих умов для забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі, погашення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заборгованості, що утворилася внаслідок несплати споживачами за енергоносії.

- У сьогоднішніх складних умовах прийняття цього Закону захистить інтереси української енергетики, - вважає народний депутат, голова підкомітету з питань ядерної політики та ядерної безпеки Володимир Бандуров. - Йдеться про національну безпеку держави. Цей законопроект важливий не лише для підприємств ПЕК, а й для металургії, вугільної промисловості, комунальних підприємств і для багатьох інших споживачів електроенергії. Законопроект потрібен. Зволікання з його прийняттям могло призвести до того, що рахунки енергокомпаній, у тому числі НАЕК «Енергоатом», виявилися б заблокованими.

Прийнятий парламентом Закон передбачає внесення змін щодо перенесення розрахункової дати з 1 січня 2011-го на 1 січня 2013 року, що істотно розширить межі застосування основних механізмів закону в частині погашення критичної маси кредиторської та дебіторської заборгованості. Це дасть поштовх активізації проведення розрахунків всіма енергетичними підприємствами України, які мають борги за попередні роки, і значно поліпшить фінансово-економічний стан підприємств ПЕК - учасників розрахунків.

На думку Володимира Бандурова, ситуація з погашенням заборгованості за електроенергію є однією з найважливіших проблем для діючого ринку електроенергії України. Значна частка цієї заборгованості утворилася в період структурної перебудови економіки. 1 січня 2014 сплив термін дії процедури погашення заборгованості підприємств ПЕК - вони втратили захисний механізм проти порушення справ про банкрутство та накладення арештів на рахунки підприємств. Прийнятий Закон передбачає продовження мораторію на банкрутство підприємств паливно-енергетичного комплексу на період погашення заборгованості до 1 січня 2016 року. Ця заборгованість формувалася протягом багатьох років, коли паливно-енергетичний комплекс практично «кредитував» промисловість і сільське господарство, відпускаючи електроенергію та інші енергоносії без належної оплати й по тарифах, які не завжди покривали виправдані витрати самих енергетиків.

В результаті, у сформованому Реєстрі підприємств ПЕК, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості станом на 1 січня 2014 року, значилося 213 підприємств. З них: електроенергетичні - 63, вугільні - 36, нафтогазові - 45, теплопостачання - 67, інші - 2. Це саме ті стратегічні підприємства, які поставляють нашому населенню і підприємствам енергоносії, послугами та продукцією яких ми користуємося щодня. Саме тому від їх фінансового стану, від їх стабільної роботи залежить безпека України.

Загальна сума погашеної заборгованості підприємствами ПЕК, членами Реєстру, склала: дебіторської - 43162,5 млн. грн., кредиторської - 44 983,9 млн. грн. Платіжна спроможність споживачів енергії й газу падає, борги зростають - в результаті це могло призвести до банкрутства таких стратегічних підприємств, як НАЕК «Енергоатом» і НЕК «Укренерго».

- Я задоволений тим, що Верховній Раді сьогодні вистачило мудрості прийняти цей важливий та необхідний Закон. Прийняття Закону створює умови для забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі. Закон дасть можливість розвитку енергетичного сектора і буде пересторогою для «штучних» банкрутств підприємств ПЕК, - вважає Володимир Бандуров.

 

понеділок, 07 Липня 2014 13:32 | Переглядів: 465

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]