Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

"РАЗОМ ЗДОЛАЄМО ЖИТТЯ ВИСОТУ"

Літо у розпалі. Для одних - це пора відпочинку, а для випускників шкіл — пора відповідальна і хвилююча. Позаду копітке і тривожне вступне випробування, конкурс сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання знань. Діти на порозі студентського життя, а ось у якому навчальному закладі воно проходитиме — їм потрібно вирішувати вже зараз. Гурти молодих людей — звичайно, абітурієнтів, — у ці дні можна побачити і поблизу Василівського коледжу ТДАТУ. Можливо, з 1 вересня більшість з них поповнять лави першокурсників цього закладу.

Якими будуть їхнє життя та навчання, а відтак і перспективи на майбутнє — питання обширні, бо залежать від багатьох чинників. Тому ми звернулися за інтерв'ю до директора коледжу Ольги Коноваленко, яка вже 30 років працює у навчальному закладі, а півроку тому його очолила.

Ольга Анатоліївна розпочинала свою трудову діяльність з посади секретаря комсомольської орга-нізації у тодішньому радгоспі-технікумі «Перемога», згодом стала викладати економічні дисципліни, очолювала технологічне відділення, а останні 15 років виконувала обов’язки заступника директора з виховної роботи.

Життя коледжу, його проблеми і досягнення — це її життя, в якому немає місця байдужості, недбалості чи неуважному ставленню до проблем студентства. Та чи може бути інакше, адже Ольга Анатоліївна пішла по стопах мами, яка багато років поспіль викладала у цьому ж закладі і сьогодні є її першим порадником. Підтримує Ольгу Анатоліївну її чоловік, який також очолює колектив одного із Запорізьких коледжів.

— Мені пощастило працювати в чудовому, творчому колективі професіоналів. Людей, які люблять свою справу і вболівають за якість своєї роботи, — говорить Ольга Анатоліївна. — У нас викладають близько 60 педагогів, більшість з яких мають вищу кваліфікаційну категорію. П’ятеро — викладачі-методисти. Завдяки плідній праці такого талановитого колективу Василівському коледжу ТДАТУ вдається впродовж багатьох років тримати високий рівень престижу серед аналогічних закладів України і домагатись відмінних результатів. І, зокрема, з підготовки хороших кадрів. Наші колишні випускники — тепер провідні спеціалісти у різних галузях країни. На чотирьох відділеннях навчального закладу навчаються понад 600 студентів за спеціальностями: "Фінанси і кредит", "Оціночна діяльність", "Зберігання, консервування та переробка м’яса", "Обслуговування комп’ютерних систем і мереж", "Правознавство", "Організація і технологія ведення фермерського господарства", "Ветеринарна медицина".

Звісно, як керівник я мрію, щоб коледж розширював свої горизонти, щоб зростала студентська когорта, щоб покращувалася матеріально-технічна база навчально-виробничих та виробничих підрозділів закладу, яких маємо п’ять (навчально-виробнича клініка ветеринарної медицини, трактородром з комплектом сільськогосподарської техніки та гуртожитки, розраховані на 250 осіб і забезпечені всіма комфортними умовами).

— Ольго Анатоліївно, на яке поповнення чекає коледж: скільки буде нових студентів і які є особливості в цьогорічному наборі? Мабуть, молоді люди не помилилися, що обрали саме Василівський аграрний коледж — він забезпечить їм професії, конче потрібні нашому народному господарству.

— Так, ми успішно виконуємо державну програму підготовки спеціалістів, яких потребують всі сфери життєдіяльності. Цьогоріч плануємо прийняти за держзамовленням на денну форму навчання близько 100 дітей. А взагалі, ліцензований обсяг прийому на денну форму навчання — до 200 осіб, а на заочну — 75. Приймальна комісія готується розпочати роботу з 11 липня і працюватиме щодня, без вихідних, з 8.00 до 17.00 (відповідальний секретар — Олександр Шевченко).

Освіта у коледжі — ступенева. Після закінчення коледжу і одержання диплому молодшого спеціаліста наші випускники можуть вступати до університетів на 3-4 курс для одержання освітнього рівня "бакалавра". Втілюється в коледжі і Болонська система навчання, добре відома в країнах Західної Європи. Отже, дипломи наших випускників визнаються не тільки в близькому, але й далекому зарубіжжі. Хочу відзначити, що, незважаючи на непросту фінансову ситуацію, наш заклад продовжує утримувати невисокий рейтинг оплати за навчання на престижних спеціальностях, порівняно з іншими коледжами Запорізької області.

— А як з працевлаштуванням випускників?

— На жаль, з робочими місцями для окремих професій інколи виникають складнощі. Але рік на рік не приходиться. Останнім часом, наприклад, зріс попит на фахівців-ветеринарів. Випускники юридичного та економічного відділень мають також широкий вибір на ринку праці.

— Неодноразово в районній газеті друкувалися замітки про здобутки ваших студентів не лише у навчанні, а й в спорті, художній самодіяльності. Ким найбільше пишаєтеся?

— Не можу виділити когось окремо, адже у нас надзвичайно багато творчих, обдарованих студентів, які разом із своїми наставниками — художніми керівниками Мариною Безруковою, Юлією Бабковою, Олегом Васюковим, Юлією Опанасенко та ін. уміють створити справжнє свято, організувати незабутній тематичний захід. І для їх розвитку і роботи у коледжі створено всі умови. Ми маємо чудову актову залу на 360 місць. Понад 200 студентів задіяні у колективах художньої самодіяльності, серед яких вже відомий у місті студентський музичний театр "Крок уперед", вокальний гурт "Сузір’я", є свій вокально-інструментальний ансамбль, рок-група, словом, колективи на будь-який смак. До речі, наш коледж вже 15 рік поспіль бере участь у щорічному Всеукраїнському фестивалі "Софіївські зорі", що проходить серед аграрних навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, і останні п’ять років саме наші творчі колективи посідають призові місця на найвищому рівні і беруть участь у фінальному гала-концерті в Умані. Пишаємося ми досягненнями своїх спортсменів, які мають змогу займатися на обладнаних спортивних майданчиках закладу. Переконана, ставши студентом нашого коледжу, будь-яка молода людина знайде для себе тут ще й нове захоплення.

А ще обдарована студентська молодь активно займається науково-дослідною та пошуковою роботою, результатом якої є перемоги в професійних конкурсах, олімпіадах, конференціях обласного та регіонального рівнів. Так, у травні наш заклад приймав гостей з Херсонської, Запорізької областей та АР Крим на регіональному турі конкурсу "Кращий студент 2014 року" серед аграрних ВНЗ. Гран-прі виборола наша студентка юридичного відділення Анастасія Міняйло. Цей конкурс Міністерство аграрної політики та продовольства проводить сьомий рік поспіль. І наші конкурсанти — завжди в призерах!

— Що хотілося б змінити у коледжі? Які проблеми найбільше турбують?

— Наш заклад цьогорік відзначив 88 років з дня свого заснування. Погодьтеся, це солідний вік. І ми пишаємося, що маємо таку фундаментальну базу наробок і досвіду наших попередників. Але життя так стрімко змінюється, що не тільки за якесь десятиліття, а навіть за півроку те, що колись було новим, сьогодні вважається застарілим. Отже, ремонтувати і оновлювати доводиться повсякчас. На жаль, від Департаменту аграрної освіти, в скрутні часи для держави, коштів на зміцнення матеріально-технічної бази не одержуємо. Змушені все робити, як кажуть, власними силами. А сили ці підтримують спонсори, в ролі яких виступають батьки студентів, наші успішні випускники. Ми їм дуже вдячні за підтримку.

Звісно, хотілося б оновити аудиторії, придбати сучасне обладнання для лабораторій, мультимедійні установки, інтерактивні дошки... Спо-діваюся, поступово ми все це зробимо. Але хочу сказати, що і сьогодні коледж має хорошу базу для здобуття фаху за обраною професією. Це і комп'ютерні кабінети, і облаштовані аудиторії, і прекрасні лабораторії, спортивний, читальний, актовий зали, виробничі майстерні… Було б бажання навчатися, а кваліфікований колектив педагогів залюбки відкриє нові горизонти до професійних знань і допоможе здолати чергову життя висоту.

Мешканці Василівщини це добре знають, тому охоче орієнтують своїх дітей на вступ до ВСП "Василівський коледж ТДАТУ". Цінують те, що тут готують фахівців потрібних скрізь професій, здійснюють плідну науково-педагогічну діяльність, впроваджують сучасні методи навчання і виховання, створюють можливість продовжувати навчання далі і отримувати дипломи спеціалістів з вищою освітою. Тож єдине, чого варто побажати колективу Василівського коледжу тепер, напередодні нового навчального року, — це здоров'я і творчих сил, щоб і надалі результативно працювали задля наших дітей та підготовки хороших кадрів для всіх галузей народного господарства.

Світлана ЛОБАЧ

 

 

середа, 09 Липня 2014 08:44 | Переглядів: 650

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]