Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Із вірою у душі

24 квiтня виповнилося вже 5 рокiв, як настоятелем Василівського храму святих апостолів Петра і Павла став і отримав посаду благочинного Василiвського округу протоієрей Валерій ГАЛУЩЕНКО. За цей час у церкві та у місті змінилося багато: 20-тирічний ювілей відкриття приходу (у 1958 році храм був зруйнований), реконструкція Вівтаря у середині храму, перенесення входу до церкви (за церковними канонами), відкриття каплиці на в’їзді до міста, нова

дзвіниця, відбудова церковної кухні — далеко не всі добрі справи отця Валерія і його помічників, всієї громади Василівки...

Його шлях до Бога...

— Чому ви вирішили, що священнослужитель — це ваше?

— Я народився у Василівці, у великій та дружній родині, закінчив місцеву школу та почав вчитися у Запорізькому музичному училищі. У мене дуже добре виходило грати на фортепіано, я відчував музику. Та у серпні 1994 року вся наша сім’я вирішила прийняти Таїнство Хрещення. Це Таїнство здійснив протоієрей Анатолій Зигар, за що я йому дуже вдячний. Після духовного перенародження я став майже кожну неділю відвідувати храм, де зрозумів, що атмосфера служіння Богові — те, чого так не вистачало моїй душі. Зрозумів, що без Бога вже жити більше не зможу. Так я покинув музику, на розпач усіх викладачів, учився, та допомогав отцю Анатолію у Святому Вівтарі. Вже у листопаді цього ж року твердо вирішив приєднатися до християнського духовенства. Ще через 4 роки став навчатися у Курській Духовній семінарії, останні класи — у Київській.

— Семінарія — місце, де розвивається самостійність?

— Так. Там я з головою поринув у православ’я. Виявилося, що рідний храм це не увесь православний світ, він ширше, глибше та прекрасніше. До навчання я думав, що вже багато чого розумію, та у стінах закладу збагнув, що це далеко не так.

— Через стільки років багато нового відкрили для себе?

— Кожен день чомусь вчишся, починаєш розуміти нові речі. Навіть читаючи одні й ті ж самі сторінки Біблії, приходить такий момент, коли слова складаються у зовсім інший, новий для тебе візерунок. Кажуть, що релігії вигадані людьми, а значить їх легко пізнати, та Православ’я створене самим Христом, Богом, тому повністю його осягнути ніхто не може.

— Останнім часом наша церква змінилася: вона впорядкованіша, охайніша. Які плани на майбутнє? Є нові ідеї?

— Думок багато. Хочеться провести парове опалення у храмі, адже він обігрівається звичайною піччю, що є не зовсім зручним та ефективним. Треба відремонтувати стелю і дах. Хочеться, щоб наша церква знову засяяла куполами...

— У вас велика родина?

 — Дружина та двоє синочків, які майже постійно поруч, тут, у церкві. Стараємось привчати дітей до Бога із малечку.

— Що для вас життя в парафії?

— Для мене це не тільки богослужіння. Головне моє завдання, як пастиря, це приводити людину до Бога. Аби там, на Страшному Судовищу, я мав можливість сказати Самому Богові — ось я і ось моя паства. Для цього дуже важливе спілкування з людьми. Кожен бажаючий може прийти і поговорити зі мною, з нашим священиком отцем Андрієм і ми вислухаємо, постараємося дати корисну пораду. Після служби ми постійно розмовляємо з прихожанами, нерідко — за чашкою чаю, дивимося православні фільми. Священик забов’язаний служити Богу і людям.

— Що найчастіше радите прихожанам?

— У будь-яких ситуаціях треба завжди залишатися людьми. Судити буде Господь, а ми, його творіння, маємо знаходити у собі сили прощати, рухатися далі і любити життя, бо це найбільший дар!

— Ви є у багатьох соціальних мережах.

— Там я спілкуюсь з людьми, як з Василівки, так і з усього світу. Мене постійно про щось запитують, я відповідаю. Багатьом зручніше написати, чим розмовляти. Одного разу, мені написала одна дівчинка: «Батюшка, спасибі вам! Рік назад Ви врятували мене від самогубства». Яким саме чином — не знаю. Та хіба це важливо? Головне — розуміння того, що ти комусь допоміг! Після такого душа окриляється!

Доречі, ось сайт нашого храму, де можна дізнатись про життя прихода: http://kifasavl12.church.ua.

 

понеділок, 14 Липня 2014 12:16 | Переглядів: 472

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]