Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Щедро віддячує нива

Останні гектари скосили у ПОП "АФ "Злагода". Рясні дощі хоч і затримали збирання зернових, але здобутки радують. Керівник господарства Катерина Луценко задоволена.— Дякуючи Матінці-Природі, урожай цього року тішить аграріїв, — говорить Катерина Василівна. — Адже більшість, у тому числі і ми, через брак коштів (неврожай попередніх років, підвищення цін на пальне, запчастини) не змогли у повній мірі дотриматися всієї технології посіву, зокрема, внесення у повній мірі добрив, підживлення тощо.

І тільки сприятливі погодні умови дозволили сходам окріпнути, розвинутися і достигнути. У засіки заклали понад 4000 тонн зерна. Середня урожайність озимої пшениці — близько 39 ц/га, а озимого ячменю — понад 30 ц/га. Жнивували власними силами. На полях працювало два наших комбайни, якими вправно керували Володимир Маска і Микола Степаньков та Віталій Пізник і Сергій Тінін. Зерно від комбайнів на тік возили водії Анатолій Лоцман та Микола Шалабот. Слідом за комбайнами Андрій Кочергін на тракторі відразу проводив мульчування пожнивних останків, готуючи грунт під наступний посів. Словом, робота ки-піла від зорі до зорі. Щиро вдячна всім, хто долучився до жнив.

А щоб зібраний урожай був належно збережений, про це на току разом з робітниками по-господарськи подбали Любов Головніна та Марія Сиротенко. Косовиця — гаряча пора, тож працювати доводиться до сьомого поту. І тут слід віддати належне всьому колективу «Злагоди».

Окремі слова подяки на адресу агрономів Світлани Гранько та Любові Кавицької, які душею вболівають за спільну справу, опікуються кожним полем, переймаються якістю насіння, посівами. Взагалі, грамотний агроном — одна з головних фігур у господарстві. І у нас саме такі фахівці. Завдяки їм вдосконалюється сільськогосподарське виробництво, вони — головні провідники між наукою і господарством. Озброївшись необхідними знаннями, агроном краще за всіх знає, як розвиваються рослини, що їм потрібно, які зміни в грунті і які роботи треба провести першочергово.

Катерина Василівна не без гордості відзначила, що у цьому році у «Злагоді» вперше вирішили посадити часник. А оскільки раніше в районі його практично не вирощували, то за насіннєвим матеріалом і за консультаціями звернулися до одного з Токмацьких господарств. Там же в оренду взяли спеціальну техніку для збирання цієї культури. Машина не просто викопує часник із землі, а ще й в’яже його у пучки. і хоча це трудомістке виробництво, яке вимагає знань і терпіння, все ж «злагодівці» вже мають свій досвід і непоганий урожай.

Розвивається у ПОП «АФ «Злагода» і тваринницька галузь. Нині тут відгодовують близько 300 голів свиней. Дорослих поросят у господарстві можна купити по ціні 21 грн. за кілограм живої ваги. Поросят вагою до 10 кг — по 35 грн., а понад 10 кг — по 30 грн. Свинину реалізують Мелітопольському м’ясокомбінату.

Кожен новий трудовий день не схожий на попередній. Здавалося б, робота, ніби одна й та ж, але щодня стоять нові завдання, щоразу серце то радіє, то навпаки — хвилюється: коли мінлива погода диктує свої правила гри, коли чергове поле з полегшенням зітхає, віддавши щедрий урожай, коли ллється зерно з-під комбайна у кузов вантажівки і лягає у засіки господарства. І тоді вже постає нова проблема — як вигідніше продати збіжжя, аби покрити всі затрати і мати кошти на подальший розвиток виробництва.

Цьогорічна ціна на зерно — 2000-2300 грн. за тонну пшениці, а ячмінь дешевший — 2070 грн. (безготівковий рахунок). Звісно, це не зовсім влаштовує. Та селяни звикли до таких неприємних сюрпризів. Дехто з керівників господарств частину вирощеного врожаю віддає на оплату оренди земельних паїв, а іншу поступово реалізує. А хтось чекає кращих пропозицій, адже праця і ресурси вкладені немалі.

 

понеділок, 28 Липня 2014 12:00 | Переглядів: 700

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]