Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

У першу чергу дитсадок і вода

Депутат облради, голова райдержадміністрації С.В. Грачов продовжує зустрічатися зі своїми виборцями, щоб прозвітувати про зроблене і визначитися з першочерговими завданнями на найближче майбутнє. Нещодавно він побував у Кам"янській, Широківській та Підгірненській сільських радах. Сергій Володимирович висвітлив основний підхід і влади району, і його, як депутата, до вирішення будь-якого з намічених проектів.

Він полягає у концентрації ресурсів на виконанні конкретного об"єкта і повному його завершенні. І лише потім реалізація наступного. Саме так, за останніми сучасними вимогами, було реконструйовано районне пологове відділення, інфекційне відділення у Дніпрорудненській лікарні, у багатьох школах району з метою енергозбереження замінено вікна на пластикові склопакети. Ведеться активна робота по відновленню дитсадків у селах (за минулий рік додалося 200 місць). Разом з тим депутат підкреслив, що, на жаль, діяльність деяких сільських шкіл довелося призупинити (Орлянську початкову, та Приморську № 2 І-ІІ ст.) через малокомплектність. Але натомість за рахунок вивільнених державних коштів, які б пішли на утримання цих навчальних закладів, відкрили дитсадок у тому ж Приморському, а у Орлянському розпочали роботу з реконструкції шкільного приміщення під ДНЗ , а також вдалося купити шкільний автобус для підвезення дітей. Такий підхід на сьогодні на думку С.В. Грачова, найефективніший для вирішення проблем на селі. А їх тут накопичилося чимало.

І найактуальнішим залишається водопостачання. У Кам’янському проблема води стоїть дуже гостро. То ж не дивно, що на зустрічі депутата прохали допомогти її вирішити. Наприклад, щоб привезти воду до школи (вода підвізна, ємкість 2000 куб) , необхідно наймати транспорт, а це щонайменше 50 грн. Зробити ж самотужки проект по водогону проблематично (необхідно багато дозвільних документів), оскільки село "розрізане" трасою, і школа знаходиться по один бік, а свердловина по інший. Сергій Володимирович пообіцяв допомогти з виготовленням проекту. Він наголосив, що не виключено, що ця проблема буде вирішена за рахунок проведення центрального водогону з Кам’янки-Дніпровської до Степногірська (його будівництво планувалося ще за радянських часів, але було законсервовано). Якщо китайський інвестор прийме рішення будувати там шахти, то водний горизонт значно понизиться і тоді вода зі свердловин зникне. То ж, вирішувати це питання потрібно буде в комплексі до того, як проблема загостриться ще більше.

Жителів Кам’янського хвилювало і земельне питання. Вчителі-пенсіонери ніяк не можуть отримати акти на користування виділених їм земельних ділянок під пасовища (по 2 га). Присутня на зустрічі начальник відділу держкомзему у Василівському районі А.Ю.Половенко пояснила, що їхні проекти вже направлені на виконання і на найближчому засіданні земельної комісії будуть розглянуті. А С.В. Грачов пообіцяв, що вони отримають свої документи в рамках визначеного законом терміна і взяв це питання під особистий контроль.

Непокоїть мешканців села і питання оренди водних об’єктів . Не секрет, що кошти за оренду водної поверхні надходять до державного бюджету, а за землю, що під нею — до бюджету сільради. Так ось, ніхто цю плату за землю не вносить. Окрім того, люди скаржаться, що з вудочкою посидіти на березі також не можна — "ганяють" господарі. Присутніх цікавило: який громаді сенс від цих водних об’єктів?

С.В. Грачов повідомив, що проблема йому відома. Оскільки орендарі водних об’єктів не йдуть на контакт, то сьогодні документи стосовно їх оренди передані до прокуратури. Після рішення суду будуть вживатися відповідні заходи.

Звісно, не обійшли і газифікацію. Кам’янське одне з небагатьох населених пунктів району, що залишилося без газу. Але газ у село прийде також лише після газифікації Степногірська. Над цим сьогодні працює районна влада, ведуться переговори з "Нафтогазом" України,то ж у березні-квітні буде відомо, чи реально здійснити цей проект цьогорік.

Виступаючи у Широківській сільраді Сергій Володимирович підкреслив, що за минулий рік на даній території було зроблено капітальний ремонт дороги в по вул. Садова (с. Широке) на суму 290 тис. грн. виділених з обласного бюджету. За рахунок коштів ВАТ Запоріжгаз (кошти інвесторів) розпочато газифікацію с. Грозове (232 тис.грн.), яку у березні планують завершити. Також з фонду депутата облради протяігом 2011 року надавалися благодійні допомоги.

Під час діалогу присутні виділили головну проблему — відсутність дитсадка. Над цим домовилися працювати у першу чергу. Мешканці сіл порушували проблему освітлення вулиць, водопостачання у Грозово, підтоплення вулиць у Широкому та земельні питання.

С.В. Грачов порадив громаді взяти участь у проекті ЄС ПРООН, який передбачає і часткове фінансування з боку ПРООН, і з районного (місцевого) бюджету, а також підприємців,спонсорів,і, звісно, внесок самих жителів села (5 % від вартості наміченого проекту). То ж головне створити громадську організацію і визначитися, що б хотілося зробити на селі, наприклад, освітлення чи водогін.

У тісному діалозі пройшла зустріч у Підгірненській сільраді, де минулого року за рахунок держбюджету проведено поточний ремонт дорiг на суму 160 тис, а нині ведеться робота з виготовлення документації щодо проведення капiтального ремонту інших дорiг сільради. Цьогорік планується виділення коштів (150 тис.) з обласного бюджету на капітальний ремонт водопровiдної мережi у Гладкому, а також передбачатимуться кошти для газифікації цього села.

У приміщенні школи зібралися жителі з трьох сіл — Підгірного, Зеленого Гаю та Гладкого. Люди цікавилися, чи є перспектива відкриття дитсадка, чи запрацює сільський клуб у Підгірному? На що депутат відповів, що нині місцева влада визначається з приміщенням під дитсадок, а щодо клубу, то тут необхідно визначитися, куди спрямувати краще кошти. Якщо громада вирішить, що потрібен клуб — так і буде, якщо ж є більш важливі на сьогодні об"єкти, то які. З"ясувалося, що над усіма проблемами посідає водопостачання. При чому у всіх трьох селах. Над ним і вирішили працювати у цьому році.

Звичайно, інші проблеми відкинуті не будуть. Їх вирішуватимуть поступово. Так, жителів Зеленого Гаю хвилювала відсутність автобусної зупинки у зручному для них місці. На що С.В. Грачов повідомив, що в районі вже розроблено новий графік руху маршруток, завдяки якому жителі найвіддаленіших сіл матимуть змогу двічі-тричі на день доїхати як до райцентру, Дніпрорудного Степногірська , так і до Запоріжжя. То ж голова сільради повинен ознайомитися з цим графіком і, поки він ще не затверджений в області, внести корективи щодо зручності і кількості зупинок.

Важливе питання підняли присутні і стосовно організації ринку у Зеленому Гаї , яке С.В. Грачов взяв на замітку.

У ході дискусії Сергій Володимирович порадив і жителям Підгірненської сільради долучитися до проекту ЄС ПРООН і спробувати, все ж таки, змінити щось у своєму селі і завдяки власній ініціативі.

Приємно, що в залі цю ідею підтримали. А як воно буде на справах — покаже час.

Світлана Лобач

 

четвер, 01 Березня 2012 09:33 | Переглядів: 941

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]