Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Сільгоспники навчалися і ділилися досвідом

Сьогодні у великій залі засідань районної ради відбувся районний семінар-нарада з питань догляду за посівами озимих та проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах 2012 року. У ньому взяли участь представники Головного управління агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації, фахівці інституту олійних культур, а також голова районної ради Сергій Джуган, перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Солопов, працівники відділу агропромислового розвитку РДА. На семінар були запрошені керівники та агрономи фермерських господарств району.

15 питань порядку денного було розглянуто і обговорено в ході роботи семінару. У першу чергу зупинилися на стані посівів озимих культур та підготовці до проведення комплексу весняно-польових робіт. За даними, які надали сільгосптоваровиробники до відділу АПР райдержадміністрації, ситуація з посівами поки що не радує. Так озимої пшениці було посіяно 20220 га, на яких зійшло 89%, з 4 542 га озимого ячменя отримано сходів лише 45%, ріпак, який займає площу у 2350 га зійшов на 58%. Низька схожість посівів викликана несприятливими погодними умовами — посушливою осінню та низькими температурами взимку. Але, як наголошували доповідачі, не виключено, що ситуація дещо зміниться з приходом тепла і деякі посіви ще дадуть сходи. У будь-якому разі підсівати або пересівати деякі ділянки, вочевидь, доведеться.
Начальник Головного управління АПР облдержадміністрації Олександр Пєнзєв висвітлив ситуацію по посівах на території області. Так, за його словами, у грудні минулого року зійшло близько 40% сходів, на які фактично вже ніхто не розраховував. 30-40% посівів — слабкі і зріджені, то ж пересівати деякі ділянки доведеться. Низький запас вологи в грунті відчувається і сьогодні. Головним завданням по озимих є підживлення —воно напряму впливає на урожайність і показники у роботі. Доповідач наголосив, що не слід забувати і про якість посівного матеріалу. Бажано використовувати насіння (особливо ячменя) не нижче другої репродукції. Важливе значення має обробка сходів протравлювачами, гербіцидами і т.д.
Окремо О.Пєнзєв зупинився на вирощуванні соняшника. Запорізька область в Україні лідирує по кількості його посівів, що призвело до зниження урожайності і по соняшнику і по зернових, а на фоні рейтингу інших областей наша посідає останні сходинки. Воно й зрозуміло, адже добрива не вносяться, земля виснажується, та й технологія вирощування не завжди дотримується. То ж по області були зроблені розрахунки і визначено норми посіву соняшнику. У Василівському районі він має становити не більше 22% з урахуванням пересіву. Не забули і про кукурудзу. Ця культура багато значить ще й для розвитку тваринницької галузі, адже зелена маса — хороший корм для корів.
Говорили на семінарі і про забезпеченість сільгосппідприємств насінням ярих культур, про захист рослин від шкідників та хвороб. Керуючий Ощадбанком Дмитро Трічев детально поінформував присутніх про кредитування сільгосптоваровиробників у поточному році. Не оминули доповідачі і сучасні технології, і питання виплати орендної плати та укладення договорів щодо складання проектів землеустрою, обговорювали також окремі сорти насіння сільськогосподарських культур, ділилися досвідом стосовно використання тих чи інших добрив.
Семінар був насиченим і корисним для всіх без винятку сільгоспників. Кожний отримав змогу поспілкуватися з фахівцями, поставити свої запитання і отримати необхідну інформацію, таку потрібну для подальшого розвитку і процвітання їхніх сільгосппідприємств.

За матеріалами газети «НТ»

 

 

 

четвер, 15 Березня 2012 22:55 | Переглядів: 932

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]