Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Питання добровільного об’єднання територіальних громад - черговий крок до децентралізації

22 червня поточного року Підгірненська громада винесла дане питання на широке обговорення. Зокрема, йшлося про об’єднання Підгірненської та Широківської сільрад в єдину територіальну громаду з адміністративним центром у Підгірному. У місцевому Будинку культури зібралися жителі сільради, сільський депутатський корпус на чолі з Підгірненським сільським головою Юрієм Живицею, керівники фермерських господарств, 

а також запрошені районні керівники - заступник голови РДА Василь Зайцев, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Олег Ошурков, представник офісу реформ, регіональний консультант з питань бюджету Асоціації міст України Олександра Оляніна, завідувач сектору містобудування та архітектури РДА - головний архітектор району Євгеній Кірпіченко, Широківський сільський голова Анатолій Соколовський.

На черзі денній було лише одне питання, а тому сільський голова Юрій Живиця відразу перейшов до суті. Перш за все, голова сільради озвучив попередні розрахунки щодо бюджету, який буде у об’єднаної громади. На сьогодні річний бюджет Підгірненської сільради становить близько 3 млн. 800 тис. грн. (до речі, за підсумками І півріччя до бюджету Підгірненської сільради вже надійшло 3 млн. 42 тис. грн.), тобто на кінець року бюджет складе понад 6 млн. грн. А плановий бюджет Широківської сільради — близько 1 млн. 600 грн. Отже, враховуючи, що гаманець об’єднаної громади поповниться ще й надходженнями з ПДВ та обіцяними державою субвенціями на підтримку освітянської та медичної галузей, громада, на думку сільського голови, отримає достатні кошти і для утримання соціальної сфери, і для розвитку інфраструктури сіл.

Конкретні цифри і приклади навела Олександра Оляніна, яка підтвердила, що теоретично у цієї об’єднаної громади є майбутнє. Але існує і ряд перепон. По-перше, мала кількість жителів. Їх має бути не менше 5000 осіб, а у даному випадку менше, ніж 3000. Кількість дітей шкільного віку має дорівнювати не менше 200 осіб, а дошкільнят — не менше 100. До того ж, вже існує перспективний план формування територіальних громад, затверджений ще у 2015 році. А тому, щоб отримати всі грошові преференції для новоствореної громади, потрібно якнайшвидше подати зміни у цей план, щоб при формування бюджету на 2017 рік, були враховані кошти, які держава виділятиме у вигляді субвенцій.

Обговорення об’єднання пройшло досить жваво. Звучали думки як «за», так і «проти». Виступали пересічні жителі села, депутати, керівники сільгоспгосподарств. Та вирішило все голосування. За об’єднання Підгірненської та Широківської громад проголосувала переважна більшість присутніх у залі. Наступні громадські обговорення відбудуться на території Широківської сільради.

 

За матеріалами газети «Нова Таврія»

 

понеділок, 25 Липня 2016 08:15 | Переглядів: 437

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]