Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Про встановлення газових лічильників

До 2018 року в Україні повинен запрацювати повний облік газу для населення, яке використовує його у побутових цілях. У зв'язку з цим регіональні газові компанії почали масове встановлення загальнобудинкових лічильників. Здавалося б, відтепер жителі будуть платити лише за те, що спожили. Однак є один нюанс: платитимуть вони консолідовано, тобто разом. 

Газопостачальні підприємства замість індивідуальних лічильників почали встановлювати прибудинкові. Якщо так піде й далі, населення буде платити за газ, який не споживає. З цією проблемою вже зіткнулись члени житлово-будівельного кооперативу «Таврія» в м. Василівка. В багатоквартирному житловому будинку без їх згоди встановлено загальнодомовий лічильник газу.

Ситуацію коментує начальник Василівського бюро правової допомоги Лопухов В.А.

Згідно Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані забезпечити встановлення лічильників газу: для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується: комплексно, у тому числі для опалення – до 1 січня 2012 року; для підігріву води та приготування їжі – до 1 січня 2016 року; тільки для приготування їжі – до 1 січня 2018 року.

Але чомусь газові компанії навипередки кинулись встановлювати тільки загально будинкові лічильники газу. Чому? По-перше, так дешевше для постачальників газу. По-друге, в зазначеному Законі вказано, що у разі невстановлення населенню у зазначені строки, лічильників газу з вини газопостачальних підприємств, припинення розподілу природного газу таким споживачам забороняється, а облік газу до моменту встановлення лічильників здійснюється за нормами споживання, встановленими Кабінетом Міністрів України. Національна комісія регулювання електроенергетики України застосовує до суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, такі санкції: у разі невстановлення вузлів обліку природного газу та/або

неприпинення розподілу природного газу споживачам, які використовують природний газ без його комерційного обліку – застереження; у разі невжиття суб'єктом господарювання, до якого застосовано застереження, відповідних заходів – штраф у розмірі до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто, встановивши загальнобудинковий лічильник, газова компанія таким чином, уникає застосування до неї штрафних санкцій, й квартирний лічильник може не встановлювати. Внаслідок чого, споживач залишається без індивідуального лічильника й фінансово залежить від інших мешканців багатоквартирного будинку.

Після встановлення такого лічильника, який є спільним для всіх квартир, жителі багатоповерхівок розраховуватимуться за блакитне паливо наступним чином: від показників нового лічильника віднімуть спожите у квартирах, де є індивідуальні лічильники, а залишок поділять між іншими квартирами відповідно до кількості зареєстрованих у них жителів.

Але, така система не відображає реального споживання в кожному помешканні.

По-перше, кількість зареєстрованих і реальних мешканців часто відрізняється. Припустимо, в одній квартирі зареєстрована одна людина, але реально її здають в оренду чотирьом квартирантам, а в другій живуть двоє зареєстрованих мешканців. За новою системою, друга квартира заплатить за газ більше, ніж перша.

 По-друге, різні родини мають різний обсяг споживання. Влітку хтось інтенсивно готує закрутки на зиму, а хтось поїхав у відпустку і не використовував газ. Наприкінці місяця обидві квартири заплатять так само однаково.

По-третє, не всі мешканці використовують газ лише у побутових цілях. Хтось на ньому куховарить, а хтось робить самогон чи смажить пиріжки на продаж. Однак оплата для обох споживачів буде однаковою.

В-четвертих, мешканці будинку не контролюють загально будинкові лічильники. Свою роль тут відіграє психологічний фактор: якщо людина кожного дня спостерігає за обертанням стрілки лічильника і усвідомлює, що за спожите доведеться платити, вона підсвідомо починає економити. Загальнобудинковий лічильник не стимулює населення заощаджувати!!!

А як же в Європі, цінності якої ми декларуємо на всіх кутах? Використання загальнобудинкових лічильників газу порушує європейські практики і законодавство. Директиви ЄС №27 та №31 вимагають, щоб кожен споживач платив лише за власне споживання.

Слід зазначити, що у відповідності до ст. 5 зазначеного Закону, у разі відмови населення від встановлення суб'єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, лічильників газу розподіл природного газу припиняється населенню, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується: тільки для приготування їжі – з 1 січня 2018 року. Але це тільки з 1 січня 2018р. Й на цей час мешканці багатоквартирних будинків можуть не погоджуватись на встановлення тільки загальнобудинкового лічильнику, й вимагати встановлення квартирних лічильників. А Кабінет Міністрів України, згідно ст. 7 цього Закону, зобов’язаний врешті-решт, розробити заходи щодо технічного та фінансового забезпечення виконання цього Закону та привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, а також забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.

Цей Закон вище всіх інших підзаконних актів, на які посилаються постачальники газу.

 

середа, 01 Березня 2017 16:46 | Переглядів: 1111

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]