Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Урожай у форс-мажорі

В народі здавна кажуть: "Хліб не той, що в полі, а той, що в коморі". Щодо хліба, я всього лише їдець, але насмілюся стверджувати, що, проїжджаючи повз пшеничні поля, помітила, що цьогорік парадоксально низькорослі хліба, обпалені посухою. І хліборобів вони не тішать, адже урожайність зернових у 10 ц/га (такий поки що середній показник по району) зовсім не властива для нашого регіону.

За різними мірками, хто в 50 років, а хто і в 130 років оцінює період, протягом якого не було настільки неприємного для сільгосптоваровиробників поєднання погодних умов, починаючи з минулої осені. Вологи сьогодні немає в метровому шарі ґрунту! "Картину маслом" доповнила ще й нинішня спека, що збила нижче 30-відсоткової норми відносну вологість повітря.

Схвильовані ситуацією, що склалася і керівники СФГ "Фенікс" та СФГ "Наталі" Наталія Василівна та Сергій Костянтинович Пастарнаки. Обидва господарства давно стали родинною справою, тому і мати, і син особливо переймаються збиранням урожаю 2012 року. Застати когось з них у офісі у таку гарячу пору майже неможливо. І поки я чекала на Наталію Василівну, мала змогу частково познайомитися з колективом "Фенікс-Наталі".

Почну з того, що територія подвір'я господарства відразу привернула мою увагу своїм квітучим виглядом. Декоративні гірки, квіткові композиції, зелені насадження - все вказувало на витончений жіночий смак та намагання створити затишний куточок навіть на робочому місці. А підтримують цю красу у належному вигляді різноробочі Людмила Каряка та Ірина Бабак. Полити клумби, підрихлити землю - це їхніх рук справа. А ще ці жіночі золоті руки за потреби і зерно лопатами підкидають, і метуть, і миють, як мовиться.

Оскільки час був майже обідній, мене не здивував приємний запах, який доносився з кухні. Зазвичай, у хорошого господаря робочі завжди нагодовані. А у "Феніксі-Наталі" про це вже 7 років дбає кухар Оксана Кірюхіна.

- В жнива чи в посівну готую і обід, і вечерю. Бо ж день хлібороба довгий, - розповідає Оксана. - Маємо свій невеличкий город, тримаємо для власних потреб птицю, то ж овочі , яйця, м'ясо - свої, екологічно чисті. В меню часто пиріжки, борщ, "олів'є", салат з крабовими паличками, овочеві страви. Та головне - для наших працівників харчування безкоштовне. Наталія Василівна не лише душу вкладає у виробництво, але намагається створити нормальні умови для своїх трударів.

Поки я спілкувалася з робочими, на подвір'я заїхало авто, з якого вийшла невисока, усміхнена жінка - Наталія Василівна Пастарнак.

- По жнивах хвалитися поки що нічим, - почала з порогу керівник. - Сьогодні тільки вийшли в поле, але, швидше за все, комбайн до вечора його вже закінчить. Цьогорічний урожай для комбайна NEW HOLLAND, який ми орендуємо в СВК "Еристівка", не проблема. Проблема булла і є у тому, щоб вродило. А нинішній рік нас змусив понервувати. Через погані сходи довелося передискувати пшеницю і озимий ячмінь та повністю пересіяти посівні площі ярими зерновими й кукурудзою. І що ми бачимо сьогодні? Урожай ячменю вочевидь буде гірший, ніж минулого року, а поля кукурудзи та соняшника просто горять… І тут, на жаль, ніякий професіоналізм не допоможе, якщо не буде погоди. Як би не підживлював поля, а без вологи не працюють жодні технології.

Натомість нам, фермерам, окрім подвійних витрат на посівну - пересівну потрібно справно платити зарплату, податки, а ще ж із пайовиками якось розрахуватися. Що й казати - рік форс-мажорний.

- Яка загальна площа посівних земель у "Фенікса" та "Наталі" та скільки маєте пайовиків?

- Всього у нас 1100 га. Вирощуємо зернові та технічні культури. А довірили нам свої паї 140 чоловік, і поки що ми зі своїми договірними обов'язками справлялися.

- Скільки чоловік працює на полях "Фенікса" і "Наталі"?

- У колективі 13 чоловік. СФГ "Фенікс" існує вже 20 років, а "Наталі" - трохи більше 10. Таких трударів як у нас, пошукати треба. Механізатори - справжні знавці своєї справи. Їхні залізні коні завжди напоготові. Микола Гриценко, Анатолій Кірюхін, Олександр Зобов, Деніс Кеніх, Юрій Кіріченко - кожен гідний похвали. Лише слова подяки і вдячності можу сказати і про нашого керуючого справами Миколу Дитюка. Це у його компетенції постачання необхідних запчастин, об'їзд полів, доставка обідів механізаторам у поле та й взагалі - порядок на території господарства. Словом, вислів "кадри вирішують все" цілком справедливий.

- Чи є вже орієнтовні ціни, за якими купуватимуть зерно?

- Поки що ціни минулорічні, які, звісно, нікого з сільгосптоваровиробників не влаштовують. Я вважаю, враховуючи затрати нинішнього року, менше 2000 грн. за тонну зерна не повинно бути. Але, на жаль, ціну формуємо не ми.

До офісу Наталії Василівни під'їхав Віктор Бабаченко - керівник СВК "Еристівка", що також на території Широківської сільради та в.о. начальника управління АПР Василь Зайцев (сусідська взаємодопомога та порада фахівців ніколи не була зайвою). Сільгоспники обмінювалися інформацією щодо стану своїх полів, радилися з приводу різних робочих моментів, але було цілком зрозуміло: без дощу очікувати на хороший урожай кукурудзи та соняшника також не варто. То ж курчат порахуємо восени…

 

Світлана Лобач

 

На фото біля комбайна: механізатори Сергій Короботов, Анатолій Фірсов та Сергій Сірий із СВК "Еристівка" допомагають збирати урожай сусідам. На знімку разом з керівником СФГ "Фенікс" Наталією Пастарнак.

п'ятниця, 06 Липня 2012 08:20 | Переглядів: 1214

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]