Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Душа болить за урожай

Завершили жнива та підсумовують цьогорічний урожай зернових трударі ТОВ АПК «Істок». Велике насіннєве господарство, як і інші у районі, теж не уникло нещадних променів сонця та відсутності опадів, тож зібрані хліба сільгоспників не радують. Журяться вони і через те, що майже вся кукурудза згоріла, лишається сподіватися на соняшник, який, звісивши похмуро чорно-жовту голівку, очікує на милість природи. З болем про цьогорічний урожай почав розповідати Михайло Петрович:

- Хіба це урожай? Озиму пшеницю посіяли на площі 1000 га, а зібрали тільки з 250 га. Середня урожайність становить 18 ц/га. Невисокі показники і збору ярового ячменю (491 га, 8 ц/га), гороху (194,2 га, 16 ц/га) та гірчиці (185,4 га, 5 ц/га). 240 га кукурудзи вигоріло, соняшник теж сохне, а його посіяли на площі 800 га. З 5 серпня останній вже плануємо збирати. Дуже шкода людської праці та вкладених зусиль! Одне радує, що зерно цьогорік високої якості. Якби не суха зима та спекотне раннє літо, мали б середню урожайність не менше 35 ц/га, бо сіяли супереліти, які дають гарні результати. Всього ж у нас 3500 га. Збирали зернові з площі 1300 га своїми двома комбайнами.

- Чи пам’ятаєте, щоб були такі несприятливі умови для урожаю?

- Ні. За життя пройшов 37 жнив, і повірте, такого я ще не бачив. Душа плаче від того, скільки всього зробили, вклали, внесли в землю… Пам’ятаю, що були роки, коли вимерзали озимі та завжди добрий урожай давали ярові. А цей рік – не ті, не інші…

- Чи є проблеми з розрахунками за оренду паїв?

- З людьми розраховуємося. Всього у нас 600 пайовиків. З них 15 % вже отримали частину грошима. Зерно будемо видавати тоді, коли ТОВ «УкрЛан» (генеральний директор Олег Білий), а «Істок» є його відділенням, підіб’є підсумки цьогорічного урожаю. Також пропонуємо пайовикам тюки соломи, кому потрібно - охоче беруть.

- Відводите землю під пари?

- Я прибічник парів, адже вони дають вищу урожайність. Цей рік у нас під парами 600 га угідь і площу ще плануємо розширяти. Пари сприяють накопиченню у ґрунтах речовин, мікроелементів та вологи, а також знищенню шкідливих рослин. Ось у нас був осот, а після - пропав і не росте.

- Посівний матеріал маєте?

- Так. Насінням на наступний рік вже забезпечені. Це одне з пріоритетних завдань, бо відомо, що хороший посівний матеріал – завжди запорука гарного урожаю. Продавати поки що нічого не збираємося, адже урожай, м’яко кажучи, не порадував. Маємо тільки на насіння та з людьми розрахуватися за оренду паїв.

- Готуєтесь до осінньо-зимових польових робіт?

- В цілому все готово. Ми придбали нову борону, яка кріпиться позаду комбайна, тож одразу зібрали урожай та закультивували землю.

- Скільки у господарстві працює людей?

- Всього 67 чоловік. На жнивах були задіяні 6 трактористів, 3 оператори, 4 водія та ще 6 – на току. Ось, після збору урожаю, до відділу агропромислового розвитку від господарства висунули на конкурс дві кандидатури наших добрих трудівників – комбайнера та його помічника Віктора Стєшина та Едуарда Яблонського (на знімку), які минулорік у районі зайняли перше місце по жнивах, а у області – друге. Сподіваємося, що цього разу результат буде не гірший.

Тепер всі наші сподівання та надії, - додав на останок Михайло Петрович, - зосереджені на осінь, коли будемо сіяти озимі культури. Хочеться вірити, що наступного року ситуація складеться інакше, а урожай буде щедрим!

За матеріалами газети «НТ»

 

 

понеділок, 16 Липня 2012 16:36 | Переглядів: 868

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]