Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Жінки і чоловіки – рівні права

Так склалося природно і історично, що тендітні та слабкі жінки завжди поступалися сильним та владним чоловікам. Та у сучасному демократичному суспільстві все змінилося, кожна людина, незалежно від статі та інших ознак і вподобань, має права і свободи, а подібна диференціація й зовсім не прийнятна. Тож жінка стала суспільно-активним діячем, яка у рівних правах з чоловіком змінює цей світ на краще.

Саме з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у Києві нещодавно відбувся Форум місцевого самоврядування. Даний форум проводиться в рамках проекту «Місцевий економічний розвиток міст України» (Проект МЕРМ) – партнерського проекту Асоціації міст України (АМУ) та Федерації канадських муніципалітетів (ФКМ), який впроваджують за підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку.

З нашого району взяла участь у форумі, жінка, яка завжди небайдужа проблем свого міста та громади, яка завжди активна та наполеглива у вирішенні важливих питань – секретар Дніпрорудненської міської ради Ірина Ручка. Що обговорювали на зібранні, ми запитали у Ірини Іванівни:

- На форумі всю увагу зосередили на значенні жіночої політичної участі, завдяки чому забезпечується можливість впливу на прийняття рішень щодо визначення пріоритетів місцевої влади й розподілу бюджетних коштів; забезпечення присутності інтересів жінок у всіх сферах життя, створення умов для нових сфер впливу, які, в свою чергу, сприятимуть позитивним змінам у суспільстві. Також познайомилися з досвідом канадських муніципалітетів та з новими ініціативами українських міст щодо забезпечення гендерного балансу.

Серед основних завдань форуму були: розробка та впровадження широкого кола інформаційно-освітніх програм та заходів, спрямованих на актуалізацію політики гендерної рівності, підвищення чутливості представників місцевого самоврядування до ряду гендерних питань на особистісному, міжособистісному, інституціональному та суспільному рівнях; усвідомлення сутності гендерного інтегрування та гендерного аналізу. На навчально-практичному семінарі обговорювали гендерні аспекти політичного лідерства; окреслення шляхів забезпечення гендерно-збалансованого представництва в органах місцевого самоврядування та інше.

- На що спрямований даний проект?

- Проект МЕРМ спрямований на створення сприятливого клімату для економічного розвитку, зміцнення демократичних процесів в Україні шляхом децентралізації, підвищення ефективності місцевого самоврядування, зміцнення міжвідомчого партнерства та посилення потенціалу АМУ в питаннях управління, тощо.

- На скільки сьогодні важлива тема гендерної рівності?

- Рівноправна участь у політичних процесах є фундаментальною складовою сучасного демократичного врядування. На практиці жінки часто не мають можливості використати своє право на рівну участь разом з чоловіками у всіх сферах життєдіяльності суспільства… Постає проблема зміцнення гендерного балансу і в органах місцевого самоврядування. Тому тема гендерної рівності є наскрізною темою Проекту МЕРМ. До того ж, АМУ визнала питання забезпечення права на рівну участь жінок і чоловіків у самоврядуванні та економічному розвитку пріоритетними у формуванні політики, аналізі, управлінні знаннями, оцінці ефективності своєї діяльності.

Загальновідомо, що з 15 країн з найвищою долею жінок у парламенті – 10 входять до рейтингу лідерів з найвищою якістю життя. Україна поки що займає лише 122 місце, і серед європейських держав – вона у списку остання, адже відсоток жінок-депутатів за шість скликань Верховної Ради ніколи не перевищував 8,5 %. Тож, питання гендерної рівності актуальне! Сподіваюся, прекрасна половина України буде більш активніша у покращенні якості життя, адже ніхто, як жінка, мати, берегиня, з її чуттєвістю, милосердям та гострим розумом, не знає і не відчуває, що потрібно аби змінити світ на краще.

 

Це цікаво

- З 46056 депутатів у світі жінок – 9027 (19,6 %). Найвищий відсоток – у Руанді (56,3 %), серед європейських країн – у Андоррі (50 %). Середньоєвропейський показник жінок у парламенті – 22,4 %.

- У 8 країнах світу жінок у парламенті взагалі немає.

- В Україні у 456 міських рад міст різних рівнів підпорядкування головують лише 24 жінки, що становить 5,3 % від загального представництва.

- Загальна кількість сільських голів становить 10 278 осіб (з них 2 886 – жінки) та селищних голів – близько однієї п’ятої – 19,2 %; у нашому районі жінок-сільських голів – 5 та один селищний голова.

- У розвинених країнах серед людей з вищою освітою жінки складають 55 %, в Україні – 58 %.

- Згідно з даними ООН, жінки роблять 2/3 всієї роботи у світі (включно з домашньою), отримуючи 1/3 доходів.

 

За матеріалами газети «НТ»

 

четвер, 26 Липня 2012 11:21 | Переглядів: 854

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]