Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

25 років на благо громади

Цього літа Підгірненська сільська рада відзначає свято — 25-річний ювілей свого заснування. Раніше села Підгірне, Гладке та Зелений Гай входили до складу Широківської сільської ради, та у 1987 році відокремилися та стали самостійно розвиватися. Вже 30 червня відбулася перша сесія нової сільської ради — Підгірненської. Першим сільським головою тоді обрали Миколу Ільченка. Очолювала раду і Лариса Галайда.

Про те, що змінилося з 1987 року та чим сьогодні живе Підгірненська сільська рада, ми запитали у третього — нинішнього сільського голови Юрія ЖИВИЦІ.

— Важко сказати, що села надто змінилися, — говорить Юрій Вікторович.— Порівнюючи 1987 рік і сьогодення, населення зменшилося лише на 46 чоловік: тоді було — 1283, а нині — 1237. Дворів раніше нараховувалося 550, сьогодні — 489. Серед населення чоловіків збільшилося на 83 (652), а жінок поменшало на 129 (585).

Село здебільшого виживає, дякуючи підсобному господарству та своїм мозолястим рукам. Хоч і важко, та все ж люди тримають корівок, свиней, птицю — і до свого столу вистачає, і дітям підмога, і на Василівський базар багато хто возить продукцію — все ж копійка, дбають в основному аби взимку було чим за газ розрахуватися, дітей до школи зібрати. По тваринництву, яке тримають люди у своїх господарствах, показники, у порівнянні з 1987 роком, зросли. Так, великої рогатої худоби було 232 голови, нині — 241, у тому числі збільшилося поголів'я корів на 26 (151), свиней — на 10 (179) та кіз — на 7 (65). А от вівчарством зовсім перестали займатися, хоча й раніше воно не дуже було розвинене. Суттєво зменшилася і кількість кролів, бо примхливі вони при вирощуванні: з 64 голів у сільчан сьогодні трохи більше 20. Хоча літні люди пам’ятають, як тримали по сотні і більше — тоді було де і шкіру здати, і м’ясом забезпечували всю родину.

Нинішній рік складний для селян — фермери не отримали запланованого врожаю, тож на великі «дивіденди» від землі сподіватися нічого. І трави не накосили, бо все висохло ще у червні. Але люди зовсім рук не опускають — жити ж треба, і вірять що обов’язково буде краще.

— Як сьогодні розвивається територія?

— Намічено чимало планів для розвитку населених пунктів ради. На першому місці нині — водозабезпечення сіл. Необхідні капітальний ремонт водопровідної мережі, нова свердловина. Ці проблеми вже розпочали вирішувати спільно з громадою.

У Підгірному є громадська організація, яка співпрацює з ЄС ПРООН. ЇЇ пріоритетні напрями: освітлення сіл, заміна вікон в місцевій школі на пластикові, капітальний ремонт Будинку культури та багато іншого. Також іде пошук співпраці не тільки з ЄС ПРООН, але й з іншими організаціями та проектами. Приємно, що сьогодні люди небайдужі, більш активні, намагаються налагодити життя та розвиток своїх сіл. Підтримують і фермери та підприємці, яких на нашій території чимало. Серед них: торговельний дім "Сільгосппродукт", ВАТ "Василівський комбікормовий завод", ПАТ "ВЗТО", ТОВ "Запоріжнафтопродуктгруп" СП Василівське відділення реалізації нафтопродуктів, "Василівська ветеринарна лікарня", ТОВ "Алькаір", Запорізька насіннєва станція, станція техобслуговування, ТОВ "Бекон Січ", ПМ ВКП "Ассоль" та 13 фермерських господарств.

На сьогодні 100 % доріг знаходяться на балансі сільської ради. Запланували відсипку ґрунтової дороги по вулиці Кравця (Підгірне) та ямковий ремонт вулиці Миру (Зелений Гай). До зими хочемо встигнути.

Також у цьогорічних планах — проведення опалення у Будинку культури, у якому відновили роботу з січня 2011 року. Тут для дітей діють гуртки, особливою популярністю користується танцювальний. Організовуємо свята, концерти та дискотеки. Вже провели газове опалення у Підгірненському ФАПі, всього їх два (другий - у с. Зелений Гай). На території сільської ради функціонує одна загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів. Є пошта, бібліотека, православна церква — храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці.

— Чи багато молоді у селах?

— Молоді, на жаль, меншає. Так на території ради від 0 до 17 років проживають 64 особи чоловічої статі та 115 — жіночої, від 18 до 39 — 185 та 150 відповідно, від 40 до 59 - 208 та 127, від 60 і старше — 165 та 193. За 2012 рік народилося 6 чоловік та стільки ж померло. Серед народжених: хлопчиків — 4, дівчаток — 2. Цьогорік були укладені два шлюби.

— Скільки чоловік працює у раді?

— Сьогодні працюють 6 чоловік:секретар сільської ради Людмила Самойленко, землевпорядник Анатолій Сушко, головний бухгалтер Тамара Лисенко, спеціаліст Лідія Слісаренко, водій Олександр Власенко та прибиральниця Наталя Щербина. Виконком сформований з 9 чоловік, всього депутатів - 18. Всі як один робимо важливу справу — працюємо на благо громади!


Анна ШАПОВАЛОВА

 

середа, 01 Серпня 2012 15:17 | Переглядів: 1031

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]