Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Реальне житло — реальні дії

13 серпня вступив у дію Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно сприяння іпотечному кредитуванню». Згідно з ним держава зобов’язана щорічно виділяти кошти на виконання програми «Доступна іпотека під 3 % річних». Чи запрацювала ця Програма у Василівському районі? Розповідає заступник голови райдержадміністрації Тетяна Карєва:

 

— Розкажіть детальніше, що передбачає програма і хто задіяний у її виконанні?

— У реалізації державної програмі будівництва доступного житла у місті Василівка беруть участь будівельна організація ТОВ «Ретро Згода» за підтримки Запорізької обласної державної адміністрації, Василівської районної адміністрації та за участю Запорізького регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Для василівців та мешканців інших населених пунктів будуть запропоновані квартири у житловому будинку за адресою м-н 40 років Перемоги, 18 (власник цього будинку ТОВ «Ретро Згода») до продажу за двома видами державної підтримки.

Перший вид державної підтримки – разова державна підтримка (безповоротна субсидія) на будівництво доступного житла у розмірі 30% його вартості. Сума державної допомоги розраховується виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метрів на сім’ю, а також з урахуванням нормативу вартості одного кв. метра 4200 грн.

Другий вид державної підтримки – здешевлення вартості іпотечних кредитів у вигляді часткової компенсації процентів за кредитами комерційних банків на будівництво чи придбання житла. Умови надання кредиту: термін – 15 років, особистий внесок – не більше 25 % вартості житла, плата за користування кредитом 16 % річних, з яких 13 % компенсує держава впродовж терміну дії кредитного договору. Тобто кредит фактично обійдеться позичальнику в 3 % річних.

Нормативна площа житла на одиноких громадян або сім’ю з двох чоловік складає 40 кв. м., на трьох і більше – 58 кв. м. Порядок допускає перевищення нормативної площі та розрахункової вартості житла, але не більше як на 25 %. Строк кредитування – до 15 років. Обов’язковий перший внесок позичальника не перевищує 25 %.

— Але ж 25 % це солідна сума, через яку житло з категорії «доступне» автоматично переходить у «недоступне»…

— Так, ви праві. Тому 16 серпня 2012 року Обласною радою була прийнята Програма з надання цільової фінансової підтримки громадянам на первинний внесок для отримання іпотечних кредитів на будівництво чи придбання доступного житла на території Запорізької області. То ж у 2012 році з обласного бюджету буде виділено 500 тис. грн. на підтримку тих, хто виявить бажання отримати іпотечне житло. Це значить, що майбутній власник житла перший внесок платитиме не 25 % а 15 %. 10 відсотків внесе за нього обласний бюджет.

— Хто може стати учасником цієї програми?

— Працюючі громадяни віком до 45 років, у яких щомісячний платіж за кредит не повинен перевищувати 50 % сукупного середньомісячного доходу сім’ї, а сума, що залишається, повинна бути не менша одного прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї, що проживає з позичальником (1044 грн. на місяць).

— Який пакет документів треба подати для отримання дешевого іпотечного кредиту і куди?

— Перш за все, людина повинна мати довідку з міськради, що вона дійсно потребує поліпшення житлових умов. Тобто стоїть у черзі на житло. Перелік документів, які необхідно подати для отримання дешевого іпотечного кредиту (з компенсацією до 3%) такий: заява про надання часткової (13%) компенсації кредитів, копія паспорта, копія реєстраційного номера платника податків, довідка про склад сім’ї, свідоцтво про шлюб (за наявності), копія свідоцтва про народження дітей (за наявності), довідки про перебування на обліку з поліпшення житлових умов (за наявністю). Документи подаються до Запорізького регіонального управління державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, де укладається тристоронній договір між позичальником, банком та Фондом.

Як ідуть справи на будівництві даного об’єкту, нам розповів керівник ТОВ «Ретро-Згода» Віталій Парій:

— На сьогодні даний об’єкт готовий лише на 30 % (на цій стадії було призупинено будівництво багато років тому). Десь з 10 вересня ми активно розпочнемо будівельні роботи, щоб вже на 1 жовтня 2013 року здати будинок в експлуатацію та передати під заселення, і 75 новеньких квартир (а це 24 однокімнатних, 25 двокімнатних, 26 трикімнатних) чекатимуть своїх власників.

— Скільки коштуватиме 1 кв. м. житла? Чи можете ви на прикладі однокімнатної квартири сказати, яку суму становитиме перший внесок і скільки , приблизно, доведеться платити щомісяця?

— Один квадратний метр житла у нас коштуватиме 4100 грн. Відповідно вартість однокімнатної квартири площею у 42 кв. м. становитиме 172 тис. грн. Перший внесок (25 %) — 43 тис. грн. Якщо врахувати, що з обласного бюджету обіцяють компенсувати 10 % (а це 17 тис. грн.) то перший внесок складе 26 тис. грн. Залишається 122 тис. грн. — сума кредиту на 15 років. Щомісяця це 716 грн. на погашення суми кредиту плюс 3 % (за перший місяць це 320 грн.) отож на початковій стадії сума виплати становитиме близько 1000 грн.

— Чи маєте вже згоду на участь у програмі від банків?

— Так, наша фірма працюватиме з державними «Укргазбанком» та «Укрексімбанком». Також у програмі бере участь «Ощадбанк».

За банками ж залишається прийняття рішення з надання кредитів громадянам. Крім цього, банки контролюють платоспроможність громадян. Позичальник повинен щороку декларувати доходи. При зміні параметрів платоспроможності він може стратити право на отримання часткової компенсації відсоткової (13%) ставки. Згідно з проведеними розрахунками сім’я з трьох чоловік повинна заробляти в рік не менше 55 000 грн. і не більше 400 000.

— Люди вже цікавляться, як придбати у вас квартиру?

— Було декілька телефонних дзвінків, але поки що, без конкретних дій та намірів. Думаю, коли побачать, що будівництво триває, ставлення зміниться. Тоді будемо зустрічатися з потенціальними покупцями, розповідати схему придбання житла.

Програма «Доступне житло» сприятиме розв’язанню житлової проблеми, пожвавленню житлового будівництва. А будівництво – це завжди економічне зростання, розвиток і добробут суспільства.

 

Світлана Лобач

 

вівторок, 04 Вересня 2012 11:13 | Переглядів: 888

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]